Cyberpunk 2077: a Quantic Lab reagált a vádakra, miszerint hazudtak volna a CDPR-nek

A QA – quality assurance, vagyis minőségbiztosító – stúdió, a Quantic Lab közleményt adott ki, miután azt állították, hogy hazudott a CD Projekt Rednek a Cyberpunk 2077-ben található hibákról.

 

 

Bár a Cyberpunk 2077 sokat fejlődött a megjelenés óta, és a CDPR a CP2077 első nagy bővítményére helyezte át a hangsúlyt, a megjelenést senki sem fogja elfelejteni. Egy nemrégiben megjelent videóriport/pletyka szerint – amelyről pár napja mi is beszámoltunk – a Quantic Lab nevű QA-tesztelő cég, amely a CDPR-rel együtt dolgozott, hazudott a Cyberpunk 2077 állapotáról.

Olyan állítások kerültek napvilágra, miszerint a Quantic Lab kisebb csapattal dolgozott, mint amit a szerződés megkövetelt, hazudtak a vezető munkatársakról és 6 hónapnál kevesebb tapasztalattal rendelkező juniorokat alkalmaztak, valamint egy mennyiség-nem-minőség kvótát követtek, ahol rengeteg értelmetlen hibát jelentettek a sokkal szükségesebbek helyett.

Most a Quantic Lab vezérigazgatója, Stefan Seicarescu adott ki egy nyilatkozatot ezekkel a vádakkal kapcsolatban a Forbes-nek, amit mis is teljes terjedelemben közlünk.

A teljes nyilatkozat alább olvasható, amely összefoglalja, hogy az eredeti videó nem jól értelmezi a Quantic Lab történetét, félreérti a QA folyamatot, hogy a Quantic Lab nem az egyetlen QA cég volt, amellyel a CDPR együtt dolgozott stb. Figyelemre méltónak tűnik, hogy a Cyberpunk 2077-re vonatkozó állításokat nem cáfolják, és bár az egész helyzet furcsa, rosszabb esetben ez egy még nagyobb, rendszerszintű probléma tünete lehet.

A Quantic Lab nyilatkozata:

„A Forbes június 26-án megjelent cikkével kapcsolatban a Quantic Lab’s a következőket szeretné tisztázni:

A közösségi médiában közzétett, a cikkben említett videó a Quantic Lab történetével kapcsolatos téves állításokkal kezdődik. Úgy tűnik, hogy nem értik azt a folyamatot, ahogyan egy játékot tesztelnek a piacra kerülése előtt.

A Quantic Lab 2006-ban alakult egy tizenkét fős csapattal, amely teljes mértékben a minőségbiztosításra összpontosított, és azóta vezető QA-vé nőtte ki magát, több mint 60 aktív ügyféllel és több mint 400 alkalmazottal, 3 romániai irodában. A Quantic Lab évente több mint 200 projektet támogat számos vezető kiadótól, és továbbra is fenntartja a minőséget előtérbe helyező megközelítést minden munkánk során.

Minden ügyfél-megállapodásunk bizalmas, de általában véve a globális kiadók több QA outsourcing céggel dolgoznak együtt, nem kizárólag egytől függenek, a legtöbb esetben a fejlesztői szintű belső QA erőforrások mellett. Minden általunk vállalt projekt egyedi a projektkövetelmények tekintetében. A projekt irányát a valós idejű igényeknek megfelelően egyeztetjük és módosítjuk ügyfeleinkkel.”

„A Quantic Lab mindig arra törekszik, hogy átláthatóan és tisztességesen működjön együtt iparági partnereinkkel.”

Túl gyakran hibáztatják a QA-t a játék hiányosságaiért, holott jó eséllyel valójában éppen a minőségbiztosítók vadásszák le a hibákat. Nem a Quantic Lab vagy más QA döntése volt, hogy a Cyberpunk 2077-et olyan állapotban indították el, amilyenben volt; a CDPR vezetősége volt az – ez az ő felelősségük. Néhányan ezt, még ha nem is így értették, a CD Projekt Red felmentési kísérletének tekintették, de az az elképzelés, hogy a játékért felelős cég nincs tisztában a játék állapotával, a legjobb esetben is nevetséges.

Érdekes lesz, ha többet tudunk a helyzetről, hiszen még sok minden kiderülhet a Cyberpunk 2077 megjelenésével kapcsolatban. Ugyanakkor ne feledjük, ez már a múlt. A CDPR minden bizonnyal megtanulta a leckét, és sok más fejlesztő továbbra is tisztában van a visszhanggal. A múlton már nem változtathatunk, de ahogy a CDPR továbblép egy új Witcher-játékkal és a Cyberpunk 2077 bővítésével, az a fontos, hogy a tanulságokat levonták, és remélhetőleg nem követik el újra ugyanezeket a hibákat a jövőben.

Forrás: Forbes

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu