A quebeci fejlesztők tartanak a nyelvtörvény játékipari következményeitől

A 96-os törvény ugyanis lényegében arra kényszerítené őket, hogy mihamarabb tanuljanak meg franciául, ugyanis a kormányzati szolgáltatások és szerződések is kizárólag ezen a nyelven történnének egy nagyon rövidnek ható türelmi időszak után.

 

A CBC írt arról, hogy a májusban módosított quebeci nyelvtörvény miatt sok ott dolgozó fejlesztő aggódik amiatt, hogy milyen hatással lesz ez a helyi fejlesztői szcénára (és főleg Montréalban nagyon sok cégnek van stúdiója!). A 96-os törvényről röviden annyit kell tudni, hogy Quebec körzetben a francia nyelv lesz az egyedüli hivatalos nyelv, így az angol nyelvvel nem sokra mehetünk: az adminisztráció során bizony franciául kell kommunikálnunk.

Akinek nem a francia az anyanyelve, mindössze hat hónapig van lehetőségük hozzáférni a szolgáltatásokhoz mondjuk angolul, utána pedig már franciául történik minden. Az angol nyelvű szolgáltatásokat ezek után csak azok kaphatják meg, akik Quebec körzetben, esetleg Kanadában máshol ilyen nyelvű iskolába járnak/jártak. Osama Dorias, egy veterán montréali fejlesztő a CBC-nek azt mondta, hogy a 96-os törvény a körzetben hátráltatni fogja a stúdiókat, mert nekik már így is nehézkes a nemzetközi piacon embereket találniuk. Szerinte az álláskeresők máshová fognak menni, és ő nem okolja őket ezért. Csak nehéz lesz Quebecnek nemzetközi szinten lépést tartani másokkal. Nem javasolja a fejlesztőknek a Montréalba költözést, mert nem lesznek befogadóak, holott eddig éveken át ennek ellenkezőjét ajánlotta!

A Guilde du jeu vidéo du Québec, a helyi ipari szakmai csoport is tart a törvénytől. Christopher Chancey a CBC-nek azt nyilatkozta, hogy sokan jönnek Quebecbe a világ minden pontjáról, hogy ott fejleszthessenek, de attól félnek, hogy ennek vége van, mert a 96-os törvény egy olyan üzenetet sugároz, mintha Quebec nem lenne más kultúrák iránt befogadó… és 138 quebeci magas beosztású technológiai vezető írt egy nyílt levelet a körzeti kormánynak a hat hónapos türelmi idő miatt, mert szerintük ez egy tarthatatlan határidő azoknak, akiknek az élete jelentősen megváltozott az odaköltözéssel, és az sem tetszik nekik, hogy minden üzleti szerződést franciául kell megírni.

A nyílt levél szerint ha a legjobb és legtehetségesebb innovátorok, technológusok és üzletemberek Montréal és Quebec város helyett inkább Toronto, Edmonton, Vancouver, és Halifax felé próbálkoznak, Quebec körzetének anyagi helyzete állandó kárt szenvedhet, ami már zajló folyamat, de még nem késő irányt változtatni. Quebecben munkaerő-hiányról lehet beszámolni, és a technológiai szektorban ez sokkal kihangsúlyozottabb problémának tekinthető. A sikeres quebeci cégeknek nemzetközi állásajánlatokra és a bevándorlásra kell támaszkodniuk az innováció megerősítése érdekében, és az új nyelvtörvény miatt sokkal nehezebb helyzetük lesz az újoncok Quebecbe való behozatalában.

A 96-os törvény által létrehozott Office québécois de la langue française (mondhatni a francia nyelvrendőrség) csak ennyit mondott a CBC-nek azon túl, hogy programon dolgoznak a francia iskolai és munkahelyi nyelvoktatás mellett, hogy „Minden ágazatnak hozzá kell járulnia a hivatalos és közös nyelvünk fenntarthatóságának biztosításához.”

Eddig úgy tűnt, hogy Montréal a játékipar egyik rohamosan növekvő központja lesz, de a 96-os törvény (ami június elsején már hatályba lépett!) még megfordíthatja ezt…

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu