Hat holland párt állt össze a lootboxok betiltásáért!

Újabb példa arra, hogy a fejlett nyugathoz képest mennyire el vagyunk maradva (ugyanis Magyarországon ilyen közös fellépés a témában biztosan nem fog bekövetkezni).

 

A ResetEra fórumon bukkant fel az indítvány, ami jóvoltából Hollandia lehet a következő ország Belgium után, ahol a lootboxok teljes mértékben be lennének tiltva. Az indítvány szinte biztos, hogy át fog menni a holland szenátuson, ugyanis bipartizán támogatottsága van (hat párt is támogatását fejezte ki), azaz a kormányzó pártok és az ellenzék egyaránt beállt mögé!

Az indítvány szerint a lootboxok a szerencsejáték egyik formájának tekinthetőek, és a videojátékokban a gyermekeket arra manipulálják, hogy mikrotranzakciókat hajtsanak végre, így behúzzák őket a lootboxos csapdába. Ennek következménye lehet a függőség kialakulása, és a családokat komolyan sújthatják a tranzakciók költségei (pláne, ha ez a tudtukon kívül zuhan a nyakukba!).

És ez már nem az első eset, hogy ilyesmit hallunk. Egy hónapja ugyanis erről írtunk: „Másfél tucat európai ország fogyasztóvédelmi szervezete gondolta úgy, hogy elég a lootboxokból. A tizennyolc európai ország, ahonnan a húsz szervezet felszólalt: Ausztria, Bulgária, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Izland, Olaszország, Lettország, Hollandia, Lengyelország, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Spanyolország, Svédország és Svájc. Ők mind támogatják a norvég fogyasztóvdelmi tanács (az NCC) jelentését, aminek magyar címe kb. ez: „Dobj be egy érmét: hogyan használja ki a játékipar a fogyasztókat a lootboxok segítségével?”.

Több változást szeretnének: a megtévesztő dizájn betiltása, a kiskorúak számára biztosított nagyobb védelem, és a tranzakciók körüli átláthatóság is közéjük tartozik. A jelentés megvádolja a cégeket azzal, hogy kihasználják a fogyasztókat a mechanizmusokkal, amik függőséget keltenek és fosztogatóaknak tekinthetőek. Az 59 oldalas dokumentum a FIFA 22-t és a Raid: Shadow Legendset használta példaként, és azt olvashatjuk benne, hogy „Mindkét játék trükkök széles arzenálját alkalmazza, hogy a fogyasztókat arra késztesse, hogy minél több időt és pénzt költsenek, kihasználva a fogyasztókat, [akik] abban reménykednek, hogy a jutalmat megkapják, annak ellenére, hogy ennek esélye és valószínűsége elenyésző.””

Úgyhogy Hollandia szinte fix, hogy beáll Belgium mellé, és a Benelux államok után csak idő kérdése, hogy Nyugat-Európában mikor borítják rá az asztalt mondjuk az Electronic Artsra.

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu