Videón látható a korai PlayStation 3-as fejlesztőkészlet és Vita prototípus! [VIDEO]

A magyar nyelvterületen nem nagyon, de külföldön annál jobban ismert Linus Tech Tips csatorna bemutatott valamit, amire már most várják a Sony jogi fenyegetéseit…

 

Egy korai PlayStation 3-as és PlayStation Vitás fejlesztőkészletet láthatunk a lenti videóban, ami egy szép betekintést nyer abba, hogy a játékokat fejlesztő stúdiók miket is használtak a játékok megvalósítása során. Értelemszerűen a hardver nem egyenlő egy utcai PS3-mal vagy PS Vitával, hiszen a fejlesztőknek a debuggolás sem elhanyagolható tényező: tesztelniük kell, hogy mit lehet a játékukban megvalósítani, és mi az, amiről jobb, ha lemondanak (pl. kicsit butítanak a grafikán, hogy a frame rate stabilabb legyen).

Linus szétszedi a DECR-1000 PS3 Reference Tool néven futó eszközt, és rövid ízelítőt kapunk a PlayStation Vita prototípus fejlesztőkészletéből. Ezek korai játékokra voltak használva, ugyanis később kisebb, a bolti hardverhez sokkal hasonlóbb masinák vették át a helyüket. A DECR-1000A nem volt az első vagy a legnagyobb PS3-as referenciaeszköz, ugyanis a PlayStation 3 megjelenése előtt két évvel, 2004 vége felé a Sony kiadta a CEB-1000-et, a prototípus fejlesztőkészletet a fontosabb stúdióknak. 2005 májusában jött a második generációs CEB-2000, ami bár kisebb volt, még mindig eléggé vaskos méretekkel bírt. Ezek után következett a DEH-R1000, amiből a DECR-1000A alakult ki (a 2006 júniusában kiadott „kereskedelmi” fejlesztőkészlet volt az, amit sok külsős stúdió kézhez kapott).

A DECR-1000-es készülékek nem olyan ritkák, de a PS3 Debugging Station készülékeknél többet láthatunk belőlük. A DECR-1400-asok ugyanazt a külsőt kapták mint az alap, első generációs PlayStation 3, viszont a PlayStation 3 felirat alá odarakták a TOOL szót, hogy megkülönböztethető legyen egy bolti masinától.

A devkiten futó játékok nem újak és egyediek: a legtöbbjüket egy egyedi firmware feltelepítésével bármelyik PS3-on játszhatjuk (ilyen mondjuk a Life is Strange prototípusa is). A Vita prototípus fejlesztőkészlete viszont sokkal ritkább. Ezen van egy bővítőlap, amit a DECR-1000-esbe tehettek a fejlesztők, és a külső ház a kijelzővel és a prototípus „tapis” kontrollerekkel sem gyenge. Nem biztos, hogy sok maradt meg belőlük, mert a kábelek nem tűnnek olyan tartósnak. A későbbi Vita fejlesztőkészletek majdnem megegyeznek a bolti handhelddel, de volt pár kiegészítő rajtuk (pl. egy HDMI kimenet).

Jó látni ezeket.

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu