Hatalmasat zuhantak a CD Projekt részvényei a Cyberpunk 2077 megjelenése óta!

A Cyberpunk 2077 elfuserált indulása anyagilag megalázta a CD Projektet, Európa egykori „legnagyobb játékgyártó cégét”.

 

 

A Business Insider Poland új jelentése komor képet fest a CD Projektről: a vállalat értéke több mint 75%-kal zuhant a Cyberpunk 2077 megjelenése óta. Az egykor több mint 40 milliárd lengyel złoty piaci kapitalizációval büszkélkedő vállalkozás – amely rövid időre Európa legértékesebb játékgyártó cégévé vált – most kevesebb mint 10 milliárd złoty-t ér.

A Cyberpunk megjelenését megelőző hetekben a CDP részvényeivel 400 złł körül kereskedtek, és mindössze 6 nappal a játék megjelenése előtt részvényenként 443 złłotot értek el.

Az azóta eltelt időszakban a CDP részvényeinek értéke és piaci tőkeértéke 2021 első hónapjaiban a felére csökkent, majd idén március vége óta ismét majdnem a felére esett vissza.

Egyszerűbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a Cyberpunk 2077 fogadtatása és a CD Projekt ezt követő tűzoltása a problémák elhárítása miatt 5 évnyi veszteséget okozott a vállalat teljes értékéből. Mindezt annak ellenére, hogy a Cyberpunk 2077 csak 2020-ban közel 14 millió példányban kelt el. A megjelenés óta a fejlesztő nagyrészt a játékkal kapcsolatos problémák kijavítására koncentrál (főleg konzolokon, meg kell hagyni): az egykor beígért többjátékos mód pedig egyelőre nem valósul meg. A megítélés szempontjából talán a legmegalázóbb pillanat az volt, hogy a Sony eltávolította a játékot a PlayStation Store-ból (később visszatért).

A cég Cyberpunk utáni zuhanása miatt a piaci tőkeértéke a 2017-es értékének megfelelő szinten rekedt.

Bár valószínűleg elvárható, hogy egy játékgyártó cég értéke csökkenjen egy kicsit, miután végre megjelent a sokat reklámozott játékuk, a CDP szédítő mértékű zuhanása aligha értelmezhető másként, mint a Cyberpunk rossz menedzsmentjének következményeként.

A CD Projekt számára talán még inkább felháborító az a lehetőség, hogy már nem ők Lengyelország legnagyobb játékstúdiója. A Business Insider Poland a Puls Biznesu, egy lengyel üzleti napilap számításaira támaszkodva azt állítja, hogy a piaci tőkeérték alapján a Techland lehet Lengyelország legnagyobb játékgyártó cége. A számok azonban elég homályosak: A Techlandet nem jegyzik a tőzsdén, így a Puls Biznesu kénytelen volt megtippelni a részvények árfolyamát, hogy végül 10,6 milliárd zł körüli piaci tőkeértékre jusson.

A CDP számára ez nem a világvége: a vállalat még mindig kényelmesen szerepel a varsói tőzsde 20 legnagyobb vállalatát tömörítő WIG20 indexben.

2017-ben a CD Projekt még a The Witcher 3 megjelenésének utóéletében volt, és csak egy évvel korábban adta ki az utolsó DLC-jét. A 2017-es piaci kapitalizációra való visszatérés tehát nem jelenti, hogy a CDP a bezárás küszöbén áll, de azt mutatja, hogy a Cyberpunkkal történtek ártottak a stúdiónak. Nem csoda, hogy hirtelen egy új Witcher-játékról beszélnek.

Forrés: Business Insider Poland

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu