A Stranger Things színésze, David Harbour durván kikelt a method acting ellen!

MOZI HÍREK – A Stranger Things egyik sztárja, David Harbour nemrég „veszélyesnek” és „butaságnak” nevezte a method actinget, és ezt az érzést más színészek is osztották.

 

 

David Harbour színész, akit leginkább a Stranger Things című Netflix-sorozatban Hopper seriff szerepéről ismerhetünk, lett a legújabb sztár, aki kritizálta a method actinget (hazánkban jobban ismert nevén a Sztanyiszlavszkij-módszert). Bár a method acting már jó ideje létezik, csak mostanában kapott nagy nyilvánosságot. Az olyan színészeket, mint a Morbius sztárja, Jared Leto, sok kritika érte a forgatáson elkövetett bohóckodásuk és a method acting megközelítése miatt, amit sokan feleslegesnek vagy túlzásnak tartottak. Most a Stranger Things szereplője, Harbour is kifejtette, miért tartja problematikusnak a gyakorlatot.

„Amikor fiatalabb voltam – ez annyira kínos – , de emlékszem, hogy azt a híres skót királyt játszottam, és úgy voltam vele, hogy >>Megölök egy macskát<< vagy ilyesmi.”

„>>Megölök valamit, hogy megtudjam, milyen érzés gyilkolni.<< Valójában persze nem tettem meg” – mondta Harbour a GQ-nak nemrégiben adott interjújában. „Nemcsak butaság az ilyesmi, hanem veszélyes is, és valójában nem is eredményez jó munkát”. Harbour Daniel Day-Lewis színészt is példaként hozta fel, mondván: „Ő egy rendkívüli színész, aki lenyűgöz, [de] amikor a folyamatát magyarázza, az számomra badarságnak hangzik”.

Mostanában egyre gyakrabban hallani, ahogy színészeket kritizálnak az eltúlzott – időnként talán csak helytelen viselkedésük ürügyeként használt – method acting miatt. Különösen Letót érte heves kritika, miután történetek kezdtek keringeni a viselkedéséről az első Öngyilkos osztag-film forgatásán, amelyben a DC Comics gonosztevőjét, Jokert alakította. Ezek a történetek olyan furcsa dolgokat tartalmaztak, mint például, hogy egy döglött disznót hozott a forgatásra, és használt óvszereket küldött társainak postán.

Nemrég azt állították, hogy Leto a Morbius forgatásán hosszabb késéseket okozott, mert ragaszkodott ahhoz, hogy mindig a karaktere mankóit használja, és 45 percesre tolták a mosdószüneteket.

A színész Dr. Michael Morbius szerepe iránti elkötelezettsége ellenére a film mind kritikailag, mind a kasszáknál rosszul teljesített.

Bár ezek a method acting szélsőségesebb példái, az eljárást még mindig sok más előadóművész is alkalmazza, és már sok éve létezik. Valójában azok a színészek, akik nem gyakorolják a method actinget, mindig is kritikusan viszonyulnak az eljáráshoz. A legendás színész, Sir Laurence Olivier híresen megkérdőjelezte Dustin Hoffman odaadását az 1976-os Maraton életre-halálra című thrillerben játszott szerepéhez. Amikor Hoffman bevallotta, hogy milyen nagy erőfeszítéseket tett a karaktere megformálásáért, Olivier így válaszolt: „Kedves fiam, miért nem próbálod meg a színészkedést?”

A Stranger Things 4. évada már elérhető a Netflixen.

Forrás: CQ

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu