Predator TOP 7 – A Predator filmek rangsorolva a legrosszabbtól a legjobbig, beleértve a Prédát is

TOPLISTA – A Predator-filmek mind az 1987-es eredetivel kezdődtek, amelyből az elég egyszerű történetű, de nagyon jól működő akcióhorror igazi franchise-á nőtte ki magát. A nyomtatott kiadványok, videojátékok és crossover filmek csak a jéghegy csúcsa. A Predator-filmek azonban a 2018-as The Predator után egy kis szünetet tartottak a 2022-es Prey-ig, ami tulajdonképpen egy előzményfilm. Íme a franchise rangsora a legrosszabbtól a legjobbig.

 

 

 

Aliens vs. Predator: Requiem (2007)

 

Aliens vs. Predator: Requiem a második crossover film és a legrosszabb Predator film. Bemutatja az Alien-Predator hibridet, a Predalien-t, és a véres részleget. Mindez azonban nem mentség arra, hogy ez a folytatás mennyire elviselhetetlenül unalmas.

A hangsúlyt mindkét földönkívüli fajról leveszik, és egy kisvárosban élő emberekre helyezik át. A tinirománc uralja a történet nagy részét, egészen addig, amíg a két faj el nem kezd harcolni. Ráadásul az Aliens vs. Predator: Requiem nagy része alig kivehető, mivel a rendkívül sötét operatőri munka elrejti az akció nagy részét. Sajnos ez egy olyan folytatás, amelyik mindkét franchise szégyenfoltja.

 

 

A ragadozó (2018)

 

A ragadozó egy csapat katona és egy tudós közös munkáját követi nyomon a fejlett lények ellen. A Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt a premierje, és megpróbálta újraéleszteni a régóta futó franchise-t. Erőszakból nincs hiány, de az egész film a rendkívül kusza akció és a vígjáték keveréke.

Az összes standalone Predator-film közül talán ennek a 2018-as résznek van a legkevesebb értelme, beleértve a bugyuta történetet és a béna színészi alakításokat is. Ráadásul a viccek gyakran idióta módon szexisták és nőgyűlölőek, ami még inkább hozzájárul ahhoz, hogy ezt a filmet igazi zsé kategóriás szemétnek tekintsük.

 

 

Alien vs. Predator (2004)

 

A Predator és az Alien filmek nagy hype-ot generáltak egy Alien vs. Predator crossover lehetősége körül. Már a gondolat is olyan volt, mintha a rajongók álma válna valóra. Paul W.S. Anderson rendező azonban végül nem tudta teljes mértékben beváltani a hype-ot. A maja piramis környezete egy kicsit több intrikát generál, mint a folytatásban, de a mitológiának kevés értelme van.

Az Alien vs. Predator egy visszafogott, PG-13-as kaland, amelynek gyengített brutalitása miatt egyaránt könnycseppet ejt a Predator és az Alien rajongó is. Ennek ellenére van valami izgalmas abban, hogy a két lényt együtt láthatjuk a vásznon. Ez egy echte B-filmes anyag, amely végül is szórakoztat, még ha nem is igazán azt nyújtja, amit a közönség elvár tőle.

 

 

Predator 2 (1990)

 

A Predator-filmek első folytatása Los Angelesbe vitte a csatát, amely 10 évvel az 1987-es klasszikus után játszódott. A Predator 2 igyekszik kibővíteni a mítoszt és más hangulatot nyújtani, a dzsungelből a városba költözve. Azonban nem csak esztétikai okokból. A film kommentálja az erőszakos bűncselekményeket, mivel a feszültségek az egész városban tovább fokozódnak.

A Predator 2 eredetileg negatív kritikák közepette került a mozikba, de a franchise rajongói közül sokan az évek során megkedvelték. Ennek eredményeképpen a film kultikus klasszikussá vált. Danny Glover stabil alakítást nyújt, és a szándékosan túlzó jelenetei miatt messze nem a legrosszabb Predator-film.

 

 

Ragadozók (2010)

 

A Predator-filmek közül a magyar Antal Nimród (Kontroll) által rendezett harmadik egyszerűen csak a Predators címet kapta. Egy csapat gyakorlott gyilkos egy idegen bolygón találja magát, ahol arra kényszerülnek, hogy részt vegyenek két háborúzó Predator törzs közötti játékban. A Ragadozók szereplőgárdájában szerepel Adrien Brody, Topher Grace, Alice Braga, Walton Goggins és Laurence Fishburne.

A Predators egy akciódús kaland, rengeteg vérrel. A harcok tényleg izgalmasak, a különös bolygó atmoszférája pedig következetesen magával ragadó, és a nézőt kíváncsivá teszi a folytatásra. Inkább a holttestek számára koncentrál, mint bármi másra, de a Predator-sorozaton belül még így is a jobbféle minőséget képviseli.

 

 

Prey (2022)

 

A Prey a Predator-filmek közül a legújabb, de valójában az eredeti film előzménye. A cselekmény 1719-ben játszódik a komancs nemzetségben, visszatérve az alapokhoz, ami az eredetit sikeressé tette. Az emberek és a Predatorok közötti túlélés kerül a középpontba, de sosem hanyagolja el a magával ragadó, önállóan is megálló narratívát.

Ez az egyetlen olyan franchise-elem, amely közvetlenül egy streaming-szolgáltatásra került, pedig ez a második legjobb rész. (Nálam bőven van olyan jó, mint az eredeti. – BadSector) A Prey a Predator egy korábbi evolúcióját mutatja be, mint amit a rajongók már ismerhetnek, de Dane DiLiegro stabil alakítást nyújt a Predator szerepében. Mindeközben Amber Midthunder magával ragadó főszereplő Naru szerepében, és hatalmas erőssége az egyébként rendkívül véres akció-horrorfilmnek.

 

 

Predator (1987)

 

Az eredeti, 1987-es Predator még mindig az eddigi legjobb a sorozatból, bár nagyon szoros a „meccs” a mostani 2022-es filmmel. Egy elit mentőcsapat egy közép-amerikai esőerdőbe indul, hogy túszokat mentsen, de végül egy halálos Predatorral találkozik. Rendkívül egyszerű és lecsupaszított a történet, de a profi rendezés és a színészek alakítása révén mégis kiemelkedik más, nyolcvanas évekbeli sci-fi akciófilmek közül. Arnold Schwarzenegger akcióhőse is igazán ikonikus, hiszen a mai napig masszív része a popkultúrának.

A Predator a franchise legsikeresebb filmje a feszültségteremtő képességét tekintve. John McTiernan rendezőnek sikerül mind az akciójelenetek hevében, mind a film nagy részén végigvonuló csendes feszültségben kitűnnie. Ha nem is vonható párhuzamba az 1987-es Predator a ’79-es Aliennel, jelentőségében mindkét sci-fi horrorfilm a műfaj klasszikusa – emiatt is „házasították” össze őket. Mindkét franchise-ra jellemző egyébként a minőség fokozatos hanyatlása, de ez az Aliennel később következett be.

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu