A GameStop NFT piacterén lopott indie játékokat adtak el

A szklerotikus Funko Pop kiskereskedő GameStop folytatja a meggondolatlan NFT-piaci pivotját a kínos esetek sorozata ellenére. Kevesebb mint két héttel azután, hogy híre ment, hogy a szolgáltatása a 9/11 áldozatait ábrázoló híres kép NFT „adaptációjának” adott otthont, az Ars Technica jelentése szerint a GameStop NFT piactere indie játékok engedély nélküli NFT másolatainak eladását segítette elő.

 

Egy Nathan Ello nevű magánszemély a GameStop piacterén tette közzé a NiFTy Arcade gyűjteményt, és 8,4 ETH-t (kb. 14 000 dollár) keresett az első eladásokon. Ello véglegesen nem rendelkezett engedéllyel legalább két játék felhasználására a projektjében, és úgy tűnik, de nem teljesen biztos, hogy további három, a NiFTy Arcade-ban szereplő játék felhasználására sem volt engedélye. Az Ello emellett nem rendelkezett engedéllyel az említett öt játékban használt PICO-8 motor használatára sem.

Végül a NiFTy Arcade-ot kivonták a GameStop piactérről, és Ello fiókját felfüggesztették, de az NFT-k diffúz jellege miatt a felhasználók továbbra is hozzáférhetnek ezen engedély nélküli játékok másolataihoz, és az alkotóknak nem biztos, hogy van bármilyen jogorvoslati lehetőségük. Az Ello felajánlotta, hogy kártalanítja a NiFTy Arcade által megkárosított fejlesztőket, és időközben egy másik piactéren újjáélesztette a projektet azzal az ígérettel, hogy a jövőbeni játékok „megfelelően megfelelnek az NFT-piactér összes szolgáltatási feltételének”.

Ez a történet egy újabb példa az NFT piacterek által elősegített kétes viselkedésre. A nyáron 2021-ben a művészek munkájának „tulajdonjogát” biztosító NFT-k ígéretei gyorsan átadták helyüket a valóságnak, ahol munkájukat gyakran akaratuk ellenére használják ki. Mindezt úgy, hogy maguk az NFT-k továbbra sem kínálnak semmilyen kézzelfogható előnyt vagy felhasználási lehetőséget a profittermelésen túl, ahogy azt Mark Venturelli brazil fejlesztő a múlt hónapban a Brazil Nemzetközi Játékfesztiválon tartott előadásában oly ékesszólóan megfogalmazta. Nem is ez az első eset, hogy az NFT-fejlesztők már létező játékokat alakítanak át blokklánc-tokenekké: a MetaGravity Retro Arcade Collection már régebbi, nagyobb költségvetésű játékok egy részének is ezt a kezelést kínálja.

Különösen visszataszító látni a GameStop ezen agyzsibbasztó NFT-s hülyeségét, amikor eszünkbe jut, hogy a cég nemrég jelentős számú alkalmazottat bocsátott el, köztük a nagy múltú videojátékos magazin, a Game Informer néhány munkatársát is.

Forrás: PC Gamer

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu