Hatalmas botrány után dönött úgy az EVGA, hogy többet nem gyártanak Nvidia grafikus kártyákat!

TECH HÍREK – A vállalat továbbra is értékesíti a megmaradt RTX 30-as sorozatú kártyáit, de  a GPU-k gyártását a továbbiakban leállítja.

 

Na erre senki sem számított: Az EVGA, az egyik legjelentősebb harmadik féltől származó PC-s grafikus kártyagyártó, a PC-s játékosok körében a minőségi alkatrészek és a megbízható garanciák, valamint a megbízható ügyfélszolgálat miatt kedvelt márka, felmondja az Nvidia-val való hosszú távú kapcsolatát. Mi több, a vállalat a hírek szerint azt is közölte, hogy nem fog partnerségre törekedni olyan konkurens szilíciumóriásokkal, mint az AMD vagy az Intel. Úgy tűnik, hogy az EVGA-nak elege lett e GPU gyártókkal való partnerségből.

A népszerű YouTubereken, GamersNexuson és Jayztwocents-en keresztül röppent fel a hír, hogy az EVGA látszólag hirtelen döntött a GPU-k gyártásának leállításáról. Mindkét csatorna személyiségei azt állítják, hogy meghívást kaptak egy zártkörű megbeszélésre az EVGA munkatársaival, köztük Andrew Han vezérigazgatóval. A megbeszélésen az EVGA állítólag kifejtette, hogy szeretné és szándékában áll elszakadni az Nvidiától, hivatkozva a partnerséggel kapcsolatos többszörös csalódottságra.

Ezek a fájó pontok leginkább arra vonatkoznak, amit Han úgy jellemez, hogy az Nvidia nem hajlandó megosztani a termékeivel kapcsolatos alapvető információkat a partnerekkel, amíg ugyanezeket az információkat a nyilvánosság számára nem teszik elérhetővé, gyakran egy sajtótájékoztató színpadán; hogy az EVGA úgy véli, hogy az Nvidia alákínál az olyan partnereknek, mint az EVGA, azáltal, hogy saját „Founders’ Edition” kártyáit alacsonyabb áron értékesíti; és hogy a partnerek úgy érzik, hogy az Nvidia egyszerűen nem értékeli a pártfogásukat.

Az EVGA legfelsőbb vezetése még áprilisban hozta meg a döntést az Nvidiától való elszakadásról, de a döntést szigorúan titokban tartották. Bár a nagyszerű GPU-król és a megbízható ügyfélszolgálatról oly sokszor ismert és megbecsült EVGA elhagyja a GPU-piacot, a cég a hírek szerint továbbra is a piacon kíván maradni. Új termékkategóriákba azonban nem fog terjeszkedni – írja a GamersNexus. És bár a vállalat más PC-alkatrészeket, például alaplapokat, házakat és tápegységeket gyárt és értékesít, a GPU-üzletág elvesztése valószínűleg kihívások elé állítja a világszerte 280 alkalmazottat foglalkoztató vállalatot.

A GamersNexus munkatársa, Steve Burke arról számol be, hogy az EVGA igyekszik átcsoportosítani a munkatársakat különböző projektekbe, hogy mindenkit foglalkoztatni tudjon. A vállalat az év elején elbocsátotta tajvani alkalmazottainak 20 százalékát, és most több olyan embernek, akinek a munkája kizárólag a GPU-gyártás és -fejlesztés körül forgott, nincs egyértelmű feladata.

Bár az EVGA továbbra is értékesíteni fogja az RTX 30-as sorozatú kártyákat, várhatóan az év végére elfogynak a készletek, és további készletet tartanak fenn a garanciák és javítások kiszolgálására. Az EVGA ígéretet tett azért arra, hogy tiszteletben tartja az ezen kártyák meglévő vásárlóinak garanciáját.

A mai nap keserédes a PC-s játékosok számára, mivel az EVGA jelenléte a GPU-arénában nagyon fog hiányozni. A másik oldalról viszont úgy tűnik, hogy a kriptobányászati őrület, amely számtalan, bányászati rigekhez használt kártya felvásárlásával sújtotta az iparágat, a végéhez közeledik. A kiemelkedő kripto Ethereum végre, végre eltávolodott a GPU-éhes „proof of work” algoritmusoktól, amelyek hozzájárultak a rendelkezésre álló GPU-készletek virtuális megtizedeléséhez az elmúlt két évben. Ahogy valószínűleg észrevetted, a GPU-k ismét megvásárolhatóak, és az árazás végre elkezdett visszaesni a földre. Az Ethereum váltással remélhetőleg ez a tendencia csak felgyorsul.

Forrás: Kotaku

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu