Pragmata – Minden, amit eddig tudunk a Capcom furcsa új címéről

ELŐZETES – A Pragmata egy bizarr új IP a Capcomtól, az olyan népszerű franchise-ok fejlesztőitől, mint a Devil May Cry, a Resident Evil és a Monster Hunter. Bár nem sokat tudunk a játékról, megerősítették, hogy viszonylag hamarosan megjelenik.

 

 

Még 2020 júniusában kaptunk egy teaser trailert a Pragmata-ról, de csak több kérdésünk volt, mint válaszunk arra, hogy mi a fene folyik itt. Az viszont egyértelmű, hogy a Pragmata valamiféle disztópikus sci-fi kalandjáték lesz. Még mindig várjuk, hogy több információ napvilágra kerüljön, de már van egy megjelenési ablakunk és néhány ötletünk arra, hogy mi is történik a trailerben.

Most pedig itt van minden, amit eddig tudunk a Pragmata-ról, valamint néhány dolog, amit szívesen látnánk a potenciálisan új franchise első bejegyzésében.

 

Kissé Death Stranding beütése van a Pragmata bejelentő videójának.

 

A Pragmata megjelenési dátuma

 

A Pragmata valamikor 2023-ban fog megjelenni PC-re, PS5-re és Xbox Series X|S-re.

A Capcom blogja szerint a vállalat 2022-ben további információkat fog megosztani a Pragmata kapcsán, de már több mint az év felénél járunk, és még egy szót sem hallottunk. Az idei év számos videojáték késését hozta az egész iparágban, így lehetséges, hogy a Pragmata is hasonlóan jár majd.

Furcsa módon a Sony CES 2021-es videója szerint a Pragmata 2023-as megjelenési ablakot kapott. A Capcom oldalán és Twitter-oldalán azonban továbbra is az áll, hogy a Pragmata 2022-ben fog megjelenni.

 

A Pragmata története

 

A Pragmata elég furcsának tűnik. Amit az első teaser trailerből ki lehet szűrni, ez a különös játék egy kislány és egy űrhajósruhás ember körül forog. Az említett gyerek nem tűnik embernek, hiszen tud lélegezni az űrben, és furcsa dolgokat művel a szemével. Az általunk ismert Föld mintha összeomlott volna, és valamiféle technológia veszi körül, amely körülöleli a fenti égboltot.

Amikor az űrhajós és a gyermek megszökik a bolygóról, és leszállnak a Holdon, a gyermek robothangon megkérdezi: „Mi ez?”. Mire az űrhajós azt válaszolja: „Szabadság, a mi szabadságunk”. Ha már a robotokról beszélünk, látunk egy robotmacskát a bolygón. Talán valamilyen biológiai technológia vette át a világot, legalábbis én erre tippelek.

A Capcom sajtóközleményében az áll, hogy a Pragmata egy disztópikus közeljövőben játszódik a Föld Holdján. Tehát lehet, hogy ebben a játékban valójában nem sokáig leszünk a Földön. Az Xbox Store oldalán pedig az áll, hogy „a vállalat célja, hogy a Pragmata az egyik fő márkájává váljon”. Ez tehát úgy hangzik, mint egy készülő franchise, ami azért izgalmas, mert manapság nem kapunk elég új IP-t.

 

 

A Pragmata játékmenete még nagy kérdőjel

 

Fogalmunk sincs, hogy mit várhatunk a Pragmata játékmenetétől. A Capcom leírása szerint egy sci-fi akció-kalandjátékról van szó, de ezen kívül semmit sem tudunk róla. Ennek ellenére néhány dolgot ki tudunk szűrni a trailerből.

Úgy tűnik, hogy az űrhajós konfigurálható kütyükkel és fegyverekkel rendelkezik. Az egyik kütyü, amit használ, képes érzékelni a kislány jelenlétét. Egy másik szerkentyű, amit használt, látszólag a kislány segítségével, egy hatalmas léggömb volt, ami megvédte őket egy lezuhanó műholdtól. Szinte úgy tűnt, mintha egy sci-fi 3D nyomtatót viselt volna a hátán, amivel kütyüket készíthetett.

A Pragmata nem úgy tűnik, mint egy hagyományos akciójáték, hanem talán olyan játék, amelyben különböző dolgok elérésére használható kütyük vannak. Elképzelhető, hogy lesznek ellenségek – talán valami csúnya robotok -, akik ellen használhatjuk a kütyüket. Elképzelhető az is, hogy sok csapda és elrettentő eszköz lesz, szemben a teljes fegyverekkel. Ez érdekes lenne, de nem vagyok ellene a hagyományos fegyveres játéknak sem.

Mindenesetre a trailer során az űrhajós soha nem látható, hogy úgy viselkedne, mint egy Space Marine, vagy, hogy olyan játékok hőse lenne, mint a DOOM Eternal vagy a Halo. Nem ránt elő egy rohamfegyvert, és nem lő a bogárszemű idegenekre vagy a gyilkos robotokra. Az általa használt felszerelések nagy része tudományos vagy túlélésre irányulónak tűnik: szkenner és porbomba a rejtett tárgyak felderítésére, kötélbuborék a lezuhanó törmelék ellen, stb. Ez a két tényező erősen arra utal, hogy a Pragmata játékban a harc háttérbe szorul a felfedezés, a túlélés és a rejtvényfejtés helyett.

A Capcom 2021-es integrált jelentésében az áll, hogy „Az újonnan felvett fiatal alkalmazottaknak lehetőséget adunk arra, hogy gyakorlati tapasztalatokon keresztül szerezzenek szaktudást és készségeket, mivel a népszerű IP-k és a főbb címek fejlesztésével bízzuk meg őket. A Pragmata csak egy ilyen törekvés fiatal munkatársaink számára.” Ez elég izgalmas, hiszen a szakmai vérfrissítés új ötleteket szül, ami sokkal egyedibb élményt jelenthet.

 

 

Pragmata PC-s minimális és ajánlott követelmények

 

Nem sok mindent tudunk azon kívül, hogy a Pragmata next-gen technológiát, például ray tracinget tartalmaz, így elképzelhető, hogy a specifikációk hasonlóak lehetnek a Resident Evil Village-hez.

A Resident Evil Village futtatásához szükséges minimális követelmények közé tartozik egy Intel Core i5-7500 vagy AMD Ryzen 3 1200 CPU, egy Nvidia GeForce GTX 1050 Ti vagy AMD Radeon RX 560 GPU és 8 GB RAM. Ha azonban a ray tracinget szeretnénk kipróbálni, akkor a minimális követelmény egy AMD Radeon RX 6700 XT vagy Nvidia GeForce RTX 2060 GPU.

Az ajánlott specifikációkhoz (1080p, 60 fps) pedig egy Intel Core i7-8700 vagy AMD Ryzen 5 3600 CPU, Nvidia GeForce GTX 1070 vagy AMD Radeon RX 5700 GPU és 16 GB RAM szükséges. A sugárkövetéshez AMD Radeon RX 6700 XT vagy Nvidia GeForce RTX 2070 GPU-ra van szükség.

 

Kilátások

 

Szinte minden játékot imádok, amit a Capcom kiad, és izgatottan várom, hogy a Pragmata mivé formálódik. Nagy rajongója vagyok a furcsa sci-fi dolgoknak, különösen a videojátékokban, és ha a Capcom valóban egy „mélyreható” történetre törekszik, akkor izgatottan várom, hogy ez hogyan néz ki.

A Capcom játékai fantasztikusak, de sokuknak giccses a története, még azoknak is, amelyeknek komolyaknak kellene lenniük. Remélhetőleg a Capcom el tud mozdulni a B-filmes stílustól, reális párbeszédekkel és karakterfejlődéssel. Mindenesetre várjuk!

-theGeek-

 

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu