Grand Theft Auto 6 és Assassin’s Creed Mirage szivárogtatások: az egyik „bűnös” után nyomoz az FBI, a másik saját magát buktatta le

Az FBI és az igazságügyi minisztérium vizsgálja a Grand Theft Auto 6 kiszivárgását és az Uber kibertámadását okozó hackercsoportot, miközben az Assassin’s Creed Mirage informátora egy fiókváltási malőr során leplezte le magát.

 

 

A hétvégi Grand Theft Auto 6 kiszivárogtatást követően a jelentések szerint a kibertámadás mögött álló feltételezett hackerek ellen az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium az Uberrel együttműködve nyomoz. A fuvarmegosztó céget a hétvégén hasonló kiberbiztonsági rés érte, és a hatóságokkal együttműködve próbálják megtalálni a Lapsus$ nevű hackercsoportot, amely feltehetően felelős a hétvégi GTA 6 kiszivárogtatásért és az Uber elleni támadásért.

Szeptember 18-án, vasárnap a Grand Theft Auto 6 fejlesztés alatt álló felvételeit bemutató videók tömege árasztotta el a közösségi médiát, miután kikerültek a GTA egyik fórumára.

A karakterek, a beállítások, a harcok és az A.I. mind szerepeltek a Rockstar Slack-csatornáiról ellopott 90 videóban. A kibertámadást követően a Rockstar Games közleményt adott ki, amelyben megerősítette a kiszivárgások hitelességét, és kijelentette, hogy ez semmilyen formában nem fogja megzavarni a Grand Theft Auto 6 fejlesztését vagy a Grand Theft Auto folyamatban lévő élő szolgáltatását.

 

 

"A videojátékok történetének egyik legnagyobb kiszivárgása" - nyilatkozták többen is a legfrissebb GTA VI leakkel kapcsolatban.

 

 

A Rockstar Games azonban nem az egyetlen vállalat volt, amely a hétvégén kiberbiztonsági sérülést szenvedett el. A fuvarmegosztó szolgáltató, az Uber is kibertámadás áldozata lett szeptember 18-án, a hackerek ugyanúgy hozzáférhettek a vállalat Slack-csatornáihoz, mint a Rockstar Games esetében. Az Uber úgy véli, hogy mindkét támadás mögött a Lapsus$ hackercsoport áll, amit az is bizonyít, hogy hasonló taktikával törtek be az egyes vállalatok hálózatába, valamint a Microsoft és az Nvidia biztonsági réseinek sora, amelyekért a hackercsoport idén már vállalta a felelősséget. Az Uber friss blogbejegyzésében az áll, hogy a vállalat együttműködik az FBI-jal és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával a szóban forgó hacker vagy hackerek felkutatása és bíróság elé állítása érdekében.

Az év elején hét, a Lapsus$-hoz köthető, 16-21 év közötti személyt tartóztattak le az Egyesült Királyságban a Microsoft és az Nvidia korábban említett hackertámadásait követően.

A BBC szerint a hackercsoport feltehetően Dél-Amerikából indult, és az idő előrehaladtával csak egyre jobban előtérbe kerül. A legutóbbi Grand Theft Auto kiszivárogtatás lehet a csoport egyik leghíresebb biztonsági betörése, tekintettel a közösségi médiában való elterjedésére; azonban a Samsung, az Okta és a Cisco elleni korábbi támadások már jóval a mostani támadássorozat előtt is elégségesek voltak ahhoz, hogy a csoport több kiberbiztonsági radarra kerüljön.

 

Az Assassin’s Creed Mirage és a több Twitter-fiók kockázata

 

Az Assassin’s Creed Mirage címét elsőként eláruló szivárogtató nemrég felfedte kilétét, miután egy tweetre rossz fiókról válaszolt. A kiszivárgások hihetetlenül elterjedtek a játékhírekben az utóbbi időben, a Grand Theft Auto 6-tal kapcsolatban rengeteg információ esett ki, miután egy hacker hozzáférést szerzett a Rockstar egy korai buildjéhez.

Az Assassin’s Creed is megszenvedte, hogy az utóbbi időben kiszivárogtak hírek.

Az ikonikus franchise következő játékának, az Assassin’s Creed Mirage-nak a címe is napvilágot látott, még mielőtt a Ubisoftnak lehetősége lett volna megerősíteni azt, néhány promóciós kép mellett a játékról. Emellett az Assassin’s Creedre összpontosító Ubisoft Forward prezentációról is sok információt hozott nyilvánosságra ugyanaz a kiszivárogtató, aki korábban a Twitteren The Real Insider néven osztotta meg a híreit.

 

 

A Ubisoft szóvivője kifejezetten tagadja, hogy az Assassin's Creed: Mirage tartalmazna loot boxokat vagy valódi pénzes szerencsejátékot a téves Xbox-listák után - ráadásul az AC első részének remake-jéről is nyilatkozott...

 

 

Kiderült azonban, hogy ez a személy valójában nem egy iparági bennfentes volt, hanem egy Dan Allen Gaming nevű YouTuber. A közel 200 000 feliratkozóval rendelkező Allen elég nagy közönséggel bír a platformon, és a Ubisoft tájékoztatta arról, hogy mit fognak felfedni a Ubisoft Forward bemutatóján idén szeptemberben. Allen embargó alatt értesült a bemutató tartalmáról, amit a jelek szerint figyelmen kívül hagyott, hogy korán leleplezze az Assassin’s Creed jövőjéről szóló információkat.

Allen akkor fedte fel magát The Real Insiderként, amikor fő fiókjával válaszolt egy utóbbinak címzett tweetre.

Ez aztán ahhoz vezetett, hogy az interneten néhányan Allen és a The Real Insider Twitterén kutakodtak, amiből kiderült, hogy mindketten egy időben tweetelnek hasonló játékokról. Például mind Dan Allen Twitterén, mind a The Real Insider Twitterén kritizálták a Saints Row reboot megjelenését. Végül ez azt eredményezte, hogy Allen bocsánatkérést tett közzé a Twitteren, amelyet azóta már töröltek, ahol azt állította, hogy egy kis időt szán arra, hogy elgondolkodjon „rossz döntésein”. Az alábbi bejegyzés az a képernyőfotó, amit Allen tett fel a fiókjába.

Egyelőre nem érkezett válasz a Ubisoft részéről, de komoly következményei lehetnek Allen tetteinek, miután kiderült, hogy információkat szivárogtatott ki az Assassin’s Creed Mirage-ról és a Ubisoft Forwardon bemutatott tartalmak egy részéről.

Forrás: Uber, Twitter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu