A hét mesterlövész – A hét legjobb westernfilmes alakítás és színész, rangsorolva

TOP 10 – A westernek a feszült lövöldözésekről ismertek, de tele vannak lenyűgöző színészi alakításokkal is. Nézzük a leginkább legendás westernhőst – stílusosan, pont hetet, rangsorolva.

 

Bár egyesek a westerneket egyszerű akciófilmeknek tekintik, amelyekben cowboyok és fejvadászok szerepelnek, a műfaj a filmtörténet néhány legnagyszerűbb alakításának ad otthont. Hollywood legnagyobb színészei közül néhányan a klasszikus westernek hőseinek alakításával lettek sztárok, mint például John Wayne és Clint Eastwood. Ezek és a műfaj más óriásai nemcsak mesterlövészi képességeikkel és széles karimájú kalapjaikkal kápráztatták el a közönséget, hanem a jó, rossz és gyakran a kettő között elhelyezkedő karakterek árnyalt és emlékezetes ábrázolásával is.

A westernfilmekben nincs hiány sztárszínészi alakításokban, de néhány alakítás a többi fölé magasodik. Tegyünk tehát egy utazást a filmtörténelemben, és nézzük meg a legjobb westernhősöket, rangsorolva.

 

  1. Kurt Russell – Tombstone (1993)

 

Kurt Russell az 1980-as évek John Carpenter-filmjeiben játszott szerepeivel újra feltalálta a zord antihőst, és sok szempontból olyan karakterek, mint a „Szökés New Yorkból” Snake Plisskenje és a „Nagy baj van Kis-Kínában” Jack Burtonja, mintha egy régi vágású westernből lettek volna kiragadva. Nem volt meglepő, hogy Russell tökéletesen illett a western-anyaghoz, és az 1993-as „Tombstone” című filmben Wyatt Earp nemes törvényőrként az egyik legemlékezetesebb alakítást nyújtotta a társulatban.

Russell tovább formálta a modern főszereplő szerepét olyan kísérleti westernekben játszott szerepekkel, amelyek megkérdőjelezik a műfajjal kapcsolatos előítéleteket. A 2015-ös „Bone Tomahawk” western, horror, misztikum és fantasy hatásait ötvözi egy hátborzongató kannibálthrillerben, és Russell lebilincselő alakítása a veterán Franklin Hunt seriff szerepében segített abban, hogy a film a legmocskosabb pillanatok közepette is megőrizze érzelmi alaphangját.

 

 

  1. Gary Cooper – Délidő (1952)

 

Az 50-es évek klasszikus westernjében, a Délidőben a hollywoodi nagy Gary Cooper alakítja Will Kane városi rendőrbírót. Amikor kihívja egy törvényen kívüli banda uralmát, a városlakók ellene fordulnak, és ráhagyják, hogy egyedül szálljon szembe a bandával. Kane szerepében Cooper példázza azt az erős erkölcsi kódexet és kőkemény sztoicizmust, amelyről a későbbi westernhősök mintát kaptak. Bátorságát elsősorban tettein keresztül mutatja meg, és mindvégig szigorú, félig tragikus tekintetet visel. Ez a szerep Cooper számára a legjobb színésznek járó, megérdemelt Oscar-díjat hozta meg, és bebetonozta örökségét a westernfilmek történetében.

 

 

  1. Paul Newman – Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969)

 

A western csak egy műfaj, amelyet Paul Newman hihetetlen karrierje során kiemelt, de ezekben nyújtotta legjobb alakításait. Newman arról volt ismert, hogy karakterei érzelmileg hitelesen jelenítették meg karaktereit; a drámai tétet a karakterek árnyalt megközelítése miatt sokkal reálisabbnak éreztük.

Newman westernjei általában a komolyabb oldalra estek. 1963-ban a „Hud” címszereplőjeként szerepelt Larry McMurtry „Lovasok, elhaladva” című népszerű regényének adaptációjában. McMurtry arról volt ismert, hogy hajlandó megkérdőjelezni a férfiasság hagyományos fogalmait, és Hud egy mérgező karakter, aki lázad szigorú apja ellen. Newman ugyanezt a drámai érzékenységet hozná a „Hombre”, a „Roy Bean bíró élete és ideje”, a „Hombre” és a „Buffalo Bill és az indiánok” című revizionista westernekbe, de Robert Redforddal együtt játszott a „Butch Cassidy és a Sundance kölyök” című haverkalandban is, amely a valaha készült egyik legszórakoztatóbb western.

 

 

  1. Steve McQueen – A hét mesterlövész (1960)

 

McQueen filmes potenciáljának egyik legkorábbi jele az volt, hogy a Wanted című western tévésorozatban John Randall fejvadászként játszotta el az áttörést: Dead or Alive” című sorozatban. Ez egy másik korszak volt, amelyben a televíziót és a filmet nem kezelték olyan egyenértékűen, mint manapság, de McQueen figyelemre méltó alakítása felkeltette a nagy hollywoodi stúdiók figyelmét. A filmes westernfilmekben való kiemelkedése egyre nőtt, köszönhetően a rajongók által kedvelt Vin Trimmer, a távolságtartó csavargó, A hét mesterlövész egyik hősének.

McQueen durva, ritkán szókimondó személyisége tökéletesen alkalmassá tette őt a sötétebb western-projektekhez, és az 1966-os „Nevada Smith” című western-thrillerben többrétegű alakítást nyújtott. A címszereplő idealistaként indul, de szülei meggyilkolása után megkeményedik. Későbbi karrierje során McQueen hozzájárult a modern kori neo-western megformálásához a „The Reivers” című filmben a huligán Boon Hoggenbeck, a „Junior Bonner” című filmben az egykori rodeóbajnok Junior Bonner és a „Tom Horn” című filmben a címszereplő öregedő fegyveres szerepével.

 

 

  1. John Wayne – A kutatók (1956)

 

Amikor John Ford A keresők című filmje 1956-ban megjelent, a főszereplő és hollywoodi legenda, John Wayne számára nem volt idegen a westernfilmek hőseinek alakítása. Ebben a filmben azonban Wayne a bosszúszomjas Ethan Edwards szerepében a gonoszság felé fordul. Amikor Edwards unokahúgát elrabolják a komancsok, Edwards erőszakos, gyilkos bosszúhadjáratba kezd, amelynek az a vége, hogy majdnem megöli az unokahúgát, akit meg akart menteni. Wayne a rá jellemző pimaszsággal és ikonikus tartással, gyönyörűen alakítja a hősből gonosztevővé válást, így ez az alakítása minden idők legjobbja. Még ha a színész öröksége zavarossá is válik, az ehhez hasonló szerepek miatt szeretettel emlékeznek rá.

 

 

  1. Charles Bronson – Volt egyszer egy vadnyugat (1968)

 

Charles Bronson több vadnyugati filmben is szerepelt, de leghíresebb westernszerepe a vándorló fejvadász volt, akit egyszerűen csak „Harmonika” néven ismertek Sergio Leone 1968-as „Volt egyszer egy Vadnyugat” című remekművében. A valaha készült egyik legjobb film, a „Volt egyszer egy Vadnyugat” a western korszak végéről szólt, amikor az interkontinentális vasútvonal a cowboyok gyakorlatát jelentéktelenné tette. Henry Fonda szokatlan módon a film kegyetlen ellenlábasának szerepében nem a típushoz illő szerepet kapott, Bronson pedig távol állt a hagyományos hőstől. Sztoikus alakítása tökéletesen illeszkedett Leone lassú, módszeres tempójához, szájharmonika-használata pedig ügyesen illeszkedett Ennio Morricone hihetetlen zenéjébe.

Bronson drámai súlyt adott az olyan könnyedebb filmeknek, mint A csodálatos hetes, mivel karaktere, Bernardo O’Reilly egy sor szakmai kudarc után küzd, és kétségbeesetten pénzre van szüksége. Még ha nem is ő volt a főszereplő, Bronson mellékszereplőként egészítette ki a nagy westernsztárokat a legnagyobb filmjeikben. Burt Lancaster mellett játszott az „Apache”-ban, Gary Cooper mellett a „Vera Cruz”-ban és Rod Steiger mellett a „Nyílfutásban”.

 

 

  1. Clint Eastwood – A Jó, a Rossz és a Csúf (1966)

 

Néha egy műfajban a legikonikusabb alakítás egyben a legjobb alakítás is. Nehéz lenne elképzelni a western műfajának központibb figuráját, mint Clint Eastwoodot a „Névtelen ember” szerepében, amelyet Sergio Leone azonos című trilógiájában játszott. A Jó, a Rossz és a Csúf című filmben Eastwood a modern westernhős kvintesszenciájává válik: félig hős, félig törvényen kívüli; egy acélos tekintetű és gyors kezű férfi, aki nem tudja eldönteni, hogy a pénzt vagy a becsületet tartja-e fontosabbnak. Az Express beszámolója szerint Eastwood 2015-ben így nyilatkozott a karakterről: „Úgy éreztem, minél kevesebbet beszél, annál erősebbé válik, és annál jobban növekszik a közönség képzeletében”. Úgy tűnik, Eastwood megérzései helyesek voltak, hiszen több mint 50 évvel később is a Névtelen férfi a western műfaj vitathatatlan legnagyobb hőse.

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu