Miért gondolják a rajongók, hogy A Karib-tenger kalózai ellopta a Monkey Island sztoriját?

MOZ HÍREK – Közel két évtizeden át teljes titok volt a Monkey Island filmadaptáció létezése. A 2000-es évek elején kezdték el fejleszteni a projektet, amely végül 2011-ben, a Monkey Island Special Edition Collection megjelenésével látott napvilágot. A kiadás különleges szolgáltatásai között részletes forgatókönyvek szerepeltek a tervezett filmről, amelyekből kiderült, mennyire hasonlít a Karib-tenger kalózaihoz.

 

Ez csak tovább szította a régóta keringő pletykákat, miszerint A Karib-tenger kalózai valójában nagyban „lenyúlta” a Monkey Islandet – a pletykákat több kulcsfontosságú tény is alátámasztotta. Először is, a nyilvánvaló hasonlóságok.

Mindkét franchise középpontjában a kalózkodás, egy fiatal kalóz (Will Turner / Guybrush Threepwood) jellemfejlődése és egy kísérteties kalózsereg áll, amelyet egy csontvázszerű kapitány (Barbossa / LeChuck) vezet. Mind a Monkey Island, mind a Karib-tenger kalózai egy fiatal, megmentésre szoruló nő, aki a játékban maga a polgármester, a filmben pedig a polgármester lánya (Elaine Marley / Elizabeth Swann) is szerepelt.

A későbbi filmek állítólag szintén erősítették a kapcsolatot, az olyan karakterek esetében, mint a például a Voodoo Lady, aki hasonlított Tia Dalma voodoo papnőjére.

A rajongók azt is állították, hogy a Karib-tenger kalózai és a Monkey Island is hasonló történetekkel rendelkezik, amelyekben egy kísérteties kalózcsapat elrabolja egy sziget polgármesterének lányát, és egy elátkozott szigeten rejtőzik el, míg a tapasztalatlan főhős azon dolgozik, hogy megmentse a bajba jutott kisasszonyt, és méltó kalózzá váljon.

De nem csak a történetek szerkezeti hasonlóságait emelték ki a rajongók.

A Polygonnak adott interjúban a film két alkotója megerősítette a népszerű pletykákat, miszerint A Karib-tenger kalózai forgatókönyvírói, Terry Rossio és Ted Elliott részt vettek a Monkey Island-film elkészítésében – de kisebb mértékben, mint azt eredetileg feltételezték.

David Carson, az Industrial Light & Magic (ILM) látványtervezője a Polygonnak elmondta, hogy a párost egy látogatás alkalmával behozták az ILM stúdiójába, hogy állítólag rábeszéljék őket a Monkey Island-filmhez való csatlakozásra.

„Körbejárták az ILM-et, és átjöttek a story group irodáiba” – mondta Carson a Polygonnak. „Beszélgettünk velük az általuk fejlesztett filmekről, és megmutattuk nekik a Monkey Islandhez készült alkotásokat, amelyeken éppen dolgoztunk. Amit nem tudtunk, hogy Ted és Terry akkoriban egy forgatókönyvet írtaj a Disney-nek, amely a Disneylandben található A Karib-tenger kalózai körhintán alapult.”

Tony Stacchi storyboard-művész szerint a párosnak a Monkey Islandet ajánlották fel, és megmutatták a film „összes ütemének” kulcsfontosságú storyboardját.

Rossio és Elliott írták a Karib-tenger kalózai forgatókönyvét, amely 2003-ban került a mozikba. De mind Elliott, mind Rossio tagadta, hogy ez a látogatás bármilyen hatással lett volna az ötleteikre.

Az igazsághoz tartozik, hogy némileg hasonlít ez a sztori ahhoz, amikor Bill Gates látogatta meg annak idején a Steve Jobs-féle Apple irodaházát, megnézte a készülő operációs rendszerüket, egy lehetséges közös munka miatt, aztán az alapján szépen elkészítette a Windows-t.

A rajongók persze megfogalmazták saját elképzeléseiket – és a 2011-ben nyilvánosságra hozott koncepciórajzok csak tovább szították a két projekt közötti kapcsolatról szóló találgatásokat.

A Monkey Island-adaptáció fejlesztésének többszöri leállása és elindulása után végül törölték, de Carson és Stacchi is azt állítja, hogy ennek inkább a történet és a költségvetés problémái voltak az okai, és úgy tűnik, hogy a játékfilm munkálatai jóval A Karib-tenger kalózai megjelenése előtt leálltak.

Mégis lenyűgöző látni, hogy A Karib-tenger kalózai és a Monkey Island filmek hogyan fejlődtek ugyanabban az időszakban és nagyon hasonló ötletekkel. Bár nincs végleges válasz arra, hogy a Karib-tenger kalózai vajon tényleg a Monkey Islandből dolgozták-e ki, a két project annyira hasonlít, hogy nehéz lenne nem erre gondolni. Hozzá kell tenni mondjuk azt is, hogy Money Islandre is nagy hatással volt az Disney vidámpark attrakciója, a Karib-tenger kalózai, amely alapján hivatalosan a film készült.

Mindenesetre a Karib-tenger kalózaiból ugye Johnny Depp eltűnt, a folytatás sorsa pedig még erősen kétséges, a Monkey Island-sorozat legújabb része, a Return to Monkey Island pedig pár napja megjelent, úgyhogy rövidesen már olvashatjátok is a tesztünket róla.

Forrás: Kotaku

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu