Börtönbe kerül a korábbi eBay-vezető, aki bloggereket zaklatott és kémkedett utánuk

TECH HÍREK – Hallottunk már pár vállalati visszaélésről, de ennyire durváról még nem nagyon, mint amit ez az eBay-vezető megengedett magának.

 

Amint arról a Boston Globe beszámolt (a cikk paywallos lehet), James Baugh-t, az eBay korábbi biztonsági és védelmi vezetőjét tegnap közel öt év börtönbüntetésre ítélték, amiért végrehajtott egy bizarr zaklatási kampányt David és Ina Steiner bloggerek ellen. Baugh egyike annak a hét korábbi eBay-vezetőnek és magas rangú alkalmazottnak, akik bűnösnek vallották magukat az üggyel kapcsolatban.

Az eBayt leginkább úgy értelmezem, mint egy olyan helyet, ahol olcsó használt PC-alkatrészekhez lehet hozzájutni, vagy akár abszurdan túlárazott gyűjtői nagydobozokhoz. Egy ártatlanabb korban Weird Al Yankovic megtisztelte a digitális piacteret egyik kedves parodisztikus dalával. Kicsit megdöbbentő tehát olvasni arról a valóban gengszteres megfélemlítési kampányról, amelyet vezető beosztású alkalmazottai eszeltek ki.

Steinék, akik egy online vásárlásra fókuszáló hírlevelet, az EcommerceBytes címűt adják ki, 2019-ben egy eBay-kritikus cikksorozatot tettek közzé. Baugh és az eBay munkatársai megtorlásba kezdtek, állítólag a még magasabb vezetők, köztük az akkori vezérigazgató, Devin Wenig követelésére.

A The Guardian szerint Steinéknek olyan fenyegető tárgyakat küldtek, mint rovarokkal teli dobozok, egy véres halloweeni disznómaszk és egy temetési koszorú. Az eBay csapata zoknibábos közösségi médiafiókokkal is zaklatta Steinert, David Steinernek címzett pornográfiát küldött a házaspár szomszédainak, sőt, még doxxingolták is a házaspárt, hamis udvari eladásokat és hasonlókat hirdetve.

Az abszurditás csúcspontja szerintem az volt, amikor Baugh és az eBay korábbi globális rugalmassági igazgatója, David Harville (aki májusban bűnösnek vallotta magát) állítólag átrepült az országon Steinerék Boston melletti rezidenciájára. Az ügyészség szerint Baugh és Harville GPS-nyomkövetőt akart elhelyezni a házaspár autóján, de egy bezárt garázsajtó meghiúsította a tervüket.

Baugh a maga részéről azt állítja, hogy az eBay felső vezetőitől, köztük a korábbi vezérigazgatótól, Wenigtől kapott utasításokat. Az NPR beszámolója szerint Wenig üzenetet küldött egy vezetőtársának Ina Steiner egyik cikkével kapcsolatban, amelyben ez állt: „Ha valaha is le akarod őt buktatni… most van itt az ideje”.

Boston, MA – szeptember 29.: James Baugh megérkezik az ítélethirdetésre. Két korábbi eBay-vezető megérkezett a Moakley Szövetségi Bíróságra a cyber zaklatási ügyükben hozott ítélethirdetésre. A Naticki házaspár, Ina és David Steiner fenyegetéséért ítélték el őket.

Wenig ellen nem emeltek büntetőjogi vádat a zaklatási akcióval kapcsolatban, bár a házaspár polgári perrel néz szembe. Wenig 2019-ben lemondott a pozíciójáról, és állítja, hogy nem tudott az összeesküvésről.

Úgy tűnik, James Baugh a legmagasabban rangidős eBay-alkalmazott, akinek az üggyel kapcsolatban következményekkel kell szembenéznie. Szeptember 28-án Ina Steiner az EcommerceBytes-on közzétett egy bejegyzést, amelyben foglalkozott a helyzettel, és tisztázta, hogy szerinte több felsővezetőt, valamint magát a vállalatot is felelősségre kell vonni.

„Tavaly David és én polgári RICO-perben indítottunk eljárást azok ellen, akik szerintünk felelősek a bűnös kampányért, köztük az eBay korábbi vezérigazgatója, Devin Wenig, Steve Wymer CCO és maga az eBay ellen” – írja Steiner. „Noha nehéz döntés volt, szilárdan hiszünk abban, hogy ez volt a helyes döntés”.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu