Észak-északnyugatra – James Bond előfutára volt Hitchcock egyik legnagyobb klasszikusa

RETRO FILMKRITIKA – Nemrég lekerült az HBO Max kínálatából a sokáig fent lévő James Bond-sorozat és talán „kárpótlásul” is került fel cserébe ez a hatalmas Hitchcock-klasszikus, amely egyben a James Bond-filmek egyfajta előfutáraként is aposztrofálható. A sármos Cary Grant tökéletes választás lehetett volna a 007-es ügynöknek – nem véletlen, hogy Ian Fleming is őt akarta, de sajnos, Grant már 58 évesen nem vállalta el a szerepet. Maga a három évvel korábban elkészült Észak-északnyugatra viszont egy zseniális kémthriller, az epikus, rengeteget idézett és filmesztéták által ízekre szedett repülős, támadásos jelenettel. Kétségtelenül Hitchcock egyik legjobb filmje – nézzük, miért…

 

Azoknak a filmrajongóknak, akik Alfred Hitchcock legnagyobb klasszikusaiban szeretnének elmerülni, az Észak-északnyugat az első a két film közül, amelyet elsőként ajánlok nekik.  A másik két ilyen a Szédülés és a Hátsó ablak James Stewarttal.  Azok számára, akiket megijeszt a feszültség és a horror határát súroló hírnév, amelyet Alfred Hitchcock olyan művei miatt élvez, mint a Psycho és A madarak, az Észak-északnyugat az író szerint a legkönnyebben befogadható és a tömegközönség számára legkönnyebben hozzáférhető filmje.

 

 

Amerikai James Bond, aki nem is szuperkém

 

Ha még sosem láttad vagy hallottál az Észak-északnyugatról, még ma menj el egy olyan helyre, ahol kölcsönözni vagy vásárolni lehet videókat, és nézd meg.  Nem fogsz csalódni.  Ha dióhéjban tudnám megfogalmazni, az Észak-északnyugat egy amerikai James Bond típusú film, ha James Bond nem tudná, hogy ő James Bond.

A filmvászon legendája, Cary Grant játssza Roger Thornhillt, a Madison Avenue sármos reklámmenedzserét New Yorkban.  Amikor egy szállodai londiner összetéveszti őt George Kaplan-nal, Roger-t elrabolja egy Kaplan-t üldöző gengszterpár.  Elhurcolják őt egy Long Island-i rezidenciára, amely Lester Townsend, az ENSZ diplomatája tulajdona, ahol egy külföldi kém, Phillip Vandamm (James Mason) hallgatja ki, aki nem mondja meg a nevét, és Townsendnek adja ki magát.  Bár Roger arra hivatkozik, hogy ő nem ez a Kaplan fickó, akit keresnek, Vandamm nem hisz neki, és behívja megbízható jobbkezét, Leonardot (a csendesen rémisztő Martin Landau), hogy megszabaduljon tőle.

Amikor Thornhill megmenekül a gyilkossági kísérlet elől, hogy a halálát ittas vezetés balesetének állítsák be, úgy tűnik, senkivel sem tudja elhitetni az emberrablási történetét, még a hatóságokkal és a saját anyjával sem.  Amikor az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének épületében felkutatja az igazi Lester Townsendet, Vandamm verőlegényei követik őt.  Egy hátba dobott késsel meggyilkolják a diplomatát, aki Roger karjaiba zuhan.  A villanófények pukkanása és a szemtanúk sikoltozása miatt úgy tűnik, hogy Thornhill gyilkolta meg Townsendet.

Thornhill most már mindenütt körözött emberként szerepel az újságok címlapján, és eltökélt szándéka, hogy tisztázza a nevét, mielőtt megadja magát a hatóságoknak.  Vandamm, az emberei és az országos hajtóvadászat elől kitérve követi a nyomok kenyérmorzsáit, amelyeket a valódi George Kaplanon szedett össze.  Ezek a nyomok vonattal Chicagóba küldik.  A vonaton igazi forró románcot kezd a szőke és gyönyörű Eve Kendell-lel (a platinaszőke Eva Marie Saint, Hitchcock tipikus végzetasszonya), aki segít neki elkerülni a rendőrséget.  Lassan a nyomok meghozzák gyümölcsüket, újabb rétegek kerülnek elő, és kezd kibontakozni a nagy rejtély, amelyről szó van.

 

 

Gerillaforgatással készült

 

Az Észak-északnyugatról szóló gyártási jegyzetek a hollywoodi legendák anyagává váltak.  Hitchcock gerillafilmes módszerrel forgatott jeleneteket a szigorúan őrzött ENSZ-székházban.  Továbbá, amikor nem kapott engedélyt arra, hogy a valódi Mount Rushmore Nemzeti Emlékműnél forgasson Dél-Dakotában, egy hangstúdióban épített egy másolatot.  Kalifornia gyakran helyettesíti Észak-Indiánát a terményszóró jelenetben és Long Islandet az ittas vezetés jelenetében.

A nyitócímek, amelyeket Saul Bass grafikus készített, aki a későbbiekben a James Bond-címsorok készítőjeként vált híressé, az első ilyen jellegű „mozgó szöveg” volt.  2006-ban a GQ magazin divatgurukból álló bizottsága Cary Grant szürke öltönyét a filmtörténet legjobb öltönyének és a férfi stílusra valaha is legnagyobb hatást gyakorló öltönyének nevezte.  Bár három Oscar-díjra jelölték, a Ben-Hur rekordot jelentő 11 Oscar-díjjal szemben abban az évben alulmaradt.  A történelem mégis kegyes volt a film fogadtatásához.  Az Amerikai Filmintézet az Észak-északnyugat minden idők 40., a 4. helyezett thriller és a 7. helyezett krimi filmje közé sorolta.  A Rotten Tomatoes-on a mai napig tökéletes, 100%-os értékelést tart.

 

 

Hitchcock üzletileg legsikeresebb filmje

 

Az Észak-északnyugat vitathatatlanul Hitchcock legravaszabb üzletileg legsikeresebb filmje.  Alig egy évvel a Szédülés után és egy évvel a Pszicho előtt készült (és véletlenül három évvel a Dr. No, az első James Bond-film előtt), fordulatos, szellemes és lendületes thriller, amelyben nagyon kevés a tipikusan furcsa és groteszk szimbolizmus, ami néha elidegeníti a Hitchcock-filmeket az átlagközönségtől.

A tempója 1959-es mércével mérve a legközelebb áll egy Jason Bourne-szerű thrillerhez.  Az akciójelenetek a híres, borzongató plakátjelenettől a támadó repülőgépen át a megrendezett Mount Rushmore-on és környékén zajló izgalmas csúcspontig ügyesen és izgalmasan vannak felvéve.

Bár ez a film mainstreamnek tűnik, Hitchcock minden vizuális érzéke és filmes apró trükkje jelen van (figyeljük meg a jellegzetes személyes cameóját közvetlenül a nyitójelenetek után).  Bernard Herrmann, Hitchcock gyakori munkatársa dinamikus zenei aláfestést komponál a feszültség fokozásához, Ernest Lehman író pedig frappáns és kifinomult forgatókönyvet ad színészeinknek, amelybe beleharaphatnak, és amely tele van célzásokkal és a korba illő hidegháborús hatalmi ingáról szóló diskurzusokkal.

Még ha nem is vagy megrögzött Hitchcock-rajongó, az Észak-északnyugat számomra egyike azoknak a filmeknek, amelyeket minden embernek látnia kell, mielőtt meghal.  Egy igazán ikonikus filmtörténeti klasszikus, amelyben a stílus, az izgalmak, a romantika, az akció kiváló egyedet alkotnak, és a tipikusan hitchcocki feszültség sem hiányzik.

-BadSector-

Észak-északnyugatra

Rendezés - 10
Színészek - 9.6
Történet - 9.6
Látvány/zene/akció (1959) - 9.8
Hangulat - 9.8

9.8

MESTERMUNKA

Még ha nem is vagy megrögzött Hitchcock-rajongó, az Észak-északnyugat számomra egyike azoknak a filmeknek, amelyeket minden embernek látnia kell, mielőtt meghal.  Egy igazán ikonikus filmtörténeti klasszikus, amelyben a stílus, az izgalmak, a romantika, az akció kiváló egyedet alkotnak, és a tipikusan hitchcocki feszültség sem hiányzik.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu