Az idegen – Különös macska-egér játék egy vérfagyasztó pszichológiai thrillerben

FILMKRITIKA – Mennyire bíznál meg egy vadidegenben? Ezt a kérdést feszegeti a Netflix Az idegen című filmje, amely egy véletlen találkozással kezdődik, amikor két férfi beszélgetésbe elegyedik egy buszon. Történeteik hamarosan összefonódnak, amikor Henry (Sean Harris), a magányos, rejtélyes múltú csavargó összebarátkozik Paullal (Steve Mouzakis), aki talán életre szóló lehetőséget kínál neki.

 

 

Persze, ez nem ilyen egyszerű, de a félhomályos busz és a hangulatos jelenetek, amelyek ezután következnek, kezdik megteremteni a hátteret egy merengő thrillerhez, amely tele van feszültséggel… még mielőtt rájönnénk, mi is történik valójában. Rövidesen megérkezik Mark (Joel Edgerton), Paul egyik barátja, akinek van egy munkalehetősége Henry számára, ami persze nem teljesen legális.

 

 

Egy nagy csavar, mindjárt az elején

 

Thomas M. Wright, a rendező ügyesen járja be a vidéki Ausztrália árnyait, miközben Henry és mi, a nézők is megpróbáljuk megfejteni, mi is történik. Henryről talán nagyon keveset tudunk, de Markról még kevesebbet. Az Idegen első része valóban utastársként ránt be az élménybe, és Henryvel tartunk az út során.

De amint Az idegen behúzza a történetbe az embert, hirtelen minden 180 fokos fordulatot vált.

Hamarosan kiderül, hogy pontosan mi is történik, miközben drámai módon áthelyezi a nézőpontot Henryről új legjobb barátjára, Markra. Ennek a csavarnak is köszönheti Edgerton, hogy eddigi karrierje egyik legmeghatározóbb szerepét alakítja.

 

 

Valódi események alapján

 

Az idegen nagy vonalakban valódi eseményeket dolgoz fel: 2003-ban egy ausztrál kisgyermeket elraboltak és kegyetlenül meggyilkoltak, és az ausztrál rendőrség rendkívüli, sok szempontból szokatlan erőfeszítéseket tett, hogy a gyilkost bíróság elé állítsák és film nagyjából ezt történetet meséli el. Mark, mint kiderül, aki beépített zsaru, aki az őrület és teljes idegösszeroppanás nagyon vékony határon mozog, és szinte elveszíti önmagát, miközben látszólag kiváló haverjává válik Henrynek, akire rábízhatja magát. Edgerton zseniálisan jeleníti meg azt a rettenetes belső őrlődést, ahogy lassan összebarátkozik az ördöggel, miközben a karakter valódi életébe való bepillantások egy egészen más oldalát mutatják meg a férfinak. Az, hogy miként békíti ki ez a két identitását, egyértelműen nagy fájdalmat okoz neki, és Edgerton ezt nagyon finoman és természetesen adja át.

Marknak persze mindent meg kell tennie, hogy tökéletesen álcázza, hogy ő egy bűnöző, de az álca túlságosan is messzire megy, és lassan a magánéletét és a gyerekével való kapcsolatát is tönkreteszi. Ahogy a nem szándékos mellékhatások elkezdenek felbukkanni, egyértelmű, hogy Mark túl messzire ment, és Edgerton sajátos, férfias paranoiája folyamatosan feszülten tartja a néző figyelmét, miközben kiderül, hogy a főhős folyamatosan egyre idegenebbé válik saját maga számára is.

 

 

Feszültség kimaxolva

 

Rendkívül hatásos, gyors vágások növelik még inkább a feszültséget, miközben Henry homályos múltjának részleteit egyre jobban megismerhetjük. Ahogy ezt az egész sztorit összerakjuk magunk, már az is egy igazi élmény. A hangok használata is hihetetlenül okos. Egy ponton a film hangja észrevehetően megváltozik, gépiessé, zajossá válik… és ekkor jövünk rá, hogy a jelenetet az egyik rendőr által viselt rejtett mikrofonon keresztül halljuk.

Sok ilyen ügyes trükk van az egész filmben – lelassított hangszalagok és hirtelen vágások, amelyekből azonnal kiderül, ha valaki hazudik. Wright minden eszközt bevet, hogy az események látszólagos monotonitása ellenére folyamatosan fenntartsa a feszültséget és ez tényleg nagyszerűen működik.

 

 

Sean Harris hátborzongató

 

Edgerton mellett a másik zseniális alakítást Sean Harris hozza, aki remekül alakítja Henry karakterét. Nagyszerű választás volt a szerepre, hiszen Harris eleve egy különleges, furcsa szerzet, és már ez a tény is a tízszeresére emeli a színészi játékát. Harris állandóan nyugtalanító csendességgel formálja Henry-t, akinek viselkedésében, a felszín alatt rejtett rettenetes düh bugyog.

Henry erőszakos múltja ellenére Wright határozottan elkerüli a vér és a vér látványát, ehelyett inkább a Henry-t és Markot körülvevő állandó, nyomasztó sötétségre koncentrál. Lehet, hogy a törvény nagyon különböző oldalán állnak, de van egy nyugtalanító hasonlóság kettejük között, egy hasonlóság, amellyel Mark egyértelműen küzd.

 

 

Ilyen thrillert tényleg ritkán látni

 

Az Idegen egy meglepően összetett thriller, amely stílusos csavart tesz a képletbe. Edgerton karrierje legjobb alakítását nyújtja Harris mellett, aki részben rutinból, részben a saját személyiségére is építve szintén nagyszerűen hozza a saját karakterét. A jól felépített, szinte kitapintható feszültséget a hátborzongató hangeffektusok is alaposan a csúcsra pörgetik – a látszólag lassan csordogáló események ellenére. Mint a legtöbb igaz történeten alapuló filmben, itt is elgondolkodtató, hogy vajon mennyi minden felel meg a valóságnak.

Akármennyi is igaz belőle, Az idegen egy sötét, realisztikus történetet mutat be egy rendőrségi akcióról, amely talán túl messzire megy, és egy meghasonlott, idegileg kikészült, beépített zsaruról, aki küzd, hogy ne veszítse el teljesen önmagát. Ez tipikusan az a zseniálisan nyomasztó, vérprofi és rendkívül sötét hangulatú thriller, amely még napokig nem fog ereszteni.

-BadSector-

Az idegen

Rendezés - 9.4
Színészek - 9.6
Történet - 9.2
Látvány/feszültség/zene/hangok - 9.6
Hangulat - 9.4

9.4

SZÉDÜLETES

Akármennyi is igaz belőle, Az idegen egy sötét, realisztikus történetet mutat be egy rendőrségi akcióról, amely talán túl messzire megy, és egy meghasonlott, idegileg kikészült, beépített zsaruról, aki küzd, hogy ne veszítse el teljesen önmagát. Ez tipikusan az a zseniálisan nyomasztó, vérprofi és rendkívül sötét hangulatú thriller, amely még napokig nem fog ereszteni.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu