Notre-Dame – Egy katasztrófa hat különböző nézőpontból szemlélve

SOROZATKRITIKA – A Notre-Dame című sorozat a székesegyház ikonikus tornyát és a tetőzet nagy részét leomlasztó tomboló poklot, valamint a pusztító eseményeknek a párizsi közösségre gyakorolt hatásait mutatja be. A Netflix hat epizódból álló sorozata a tűzoltók és a polgárok szemszögéből követi nyomon a nemzeti tragédiával való iszonyatos küzdelmet.

 

 

Az emberek szerte a világon megdöbbentek, amikor 2019. április 15-én összeomlott a Notre-Dame székesegyház tornya. A párizsi tűzoltók minden egyes cselekedetét az egész világ percről percre figyelte, beleértve Trumpot is, akinek rossz ízlésű tweetjei miatt felejthetetlenek maradnak. A Notre-Dame megmentése nem egyszerűen egy történelmi jelentőségű építmény megmentéséről szólt, hanem inkább egy olyan érzelem megőrzéséről, amelyért kockázatot vállaltak, és ennek eredményeképpen a katedrális továbbra is magasan áll. A tűz oka egyelőre ismeretlen. Feltételezések szerint a tűz a restaurálási munkálatok során keletkezett.

 

 

Az idei második Notre-Dame-os filmalkotás

 

Az év elején mutatták be a „Notre-Dame on Fire” című filmet IMAX-on. És itt vagyunk két hónappal az év vége előtt, és a Netflix kiadja a „Notre-Dame: La Part Du Feu”, amely a helyhez fűződő érzelmekre összpontosít, és arra, hogy a Notre-Dame-tűz hogyan érintette az egyes embereket, rokonokat és nem rokonokat egyaránt.

A Herve Hadmar által rendezett minisorozat a „La Nuit De Notre-Dame” című könyv alapján készült, amelyet a párizsi tűzoltóság és Romain Gubert írt. Bár a személyek és a kapcsolatok feltárásának módja érzelmileg gazdag volt, a sztori sokszor meglehetősen nehézkes és túlságosan is melodramatikus.

 

 

Hat különböző karakter

 

A tűzoltóparancsnok, Ducourt tábornok éppen a lemondólevelét tartotta a kezében, amikor hívást kapott, amelyben a Notre-Dame-tűzről tájékoztatták. Tudta, hogy a brigádjának szüksége van rá az irányításban, és ő félreérthetetlenül felállt, hogy teljesítse kötelességét.

Miután nemrégiben elvesztette a szerelmét, a Notre-Dame-tűz kihívást jelentett Alice számára. Bizonyítania kellett szerelmének, Bennek, aki szolgálat közben életét vesztette egy tűzoltóbalesetben, és önmagának is. Le kellett győznie félelmeit, és elhagynia emlékei kényelmét, hogy megmentse a katedrálist.

Míg Alice a tűzzel nézett szembe, hogy bebizonyítsa, mit ér, addig Elenát a nézettség miatt sodorták bele a katasztrofális helyzetbe. Elena azért jött Párizsba, hogy újságíró legyen, és ezért kész volt bármilyen kihívást elvállalni. Amikor a főnöke láthatatlan felvételeket követelt a Notre-Dame-tűzről, megtalálta a módját, hogy bejusson a székesegyházba. Az épületben szerzett tapasztalata valahogy megváltoztatta őt, mint embert.

Varese ezredes, tűzoltó és hívő, soha nem adta fel a Notre-Dame megmentését. Hitt abban, hogy Isten küldte őt küldetésre, hogy megvédje a gótikus katedrálist.

Max számára a Notre-Dame-tűz volt az a nap, amikor vég nélkül kereste a lányát, Victoire-t. Ahhoz, hogy újraegyesítse családját, Maxnek olyan helyzetekkel kellett szembenéznie, amelyekről sosem gondolta volna, hogy valaha is meg kell tennie.

Victoire számára 2019. április 15-e volt az a nap, amikor barátra lelt egy Billy nevű kisfiúban. Ők ketten Párizs utcáin sétáltak, és váratlanul elválaszthatatlanok lettek. Azon a napon, amikor a Notre-Dame leégett, Bassem közelebb érezte magát a feleségéhez, mint valaha. A szereplők útjai keresztezték egymást; egyes történetek összefonódtak másokkal, ami a hat epizódból álló minisorozat érzelmes befejezését eredményezte.

 

 

Igazi amazonok

 

A Notre-Dame-ban szereplő nők vadak és elszántak. Alice-nek (Megan Northam) túl kellett lépnie a személyes veszteségén, és a kötelességének kellett szentelnie magát. Varese (Caroline Proust) folyamatosan nyomást gyakorolt Ducourt tábornokra, hogy kockázatot vállaljon. Döntő szerepet játszott a székesegyház megmentésében. Elena (Alice Issaz) puszta elszántsága volt az, ami segített neki titokban bejutni a katedrálisba. Miután elhagyta az épületet, olyan döntést hozott, amelyhez hatalmas bátorság és erő kellett. Victoire (Marie Zabukovec) egy megtört, drogos lány, mégis ő volt az egyetlen, aki fogta Billy kezét, amikor az elveszett. Billy útja, hogy megtalálja az apját a tűzoltóságon, váratlan fordulatot vett, ami egy gyönyörű befejezéshez vezetett.

 

 

Hatásos jelenetek, de összességében lapos történet

 

A „Notre-Dame” nem egyedülálló a történetmesélésben, de az biztos, hogy érzelmi hullámvasút. Hatásos volt az a jelenet, amelyben Victoire ellopott egy ékszeres keresztet egy ügyféltől a Notre-Dame égése előtti éjszakán. A sorozat erőteljesen képviseli azt a gondolatot, hogy mennyire fontos, hogy az emberiség számára megőrizzük a hit helyét.

Néhány hatásos pillanattól eltekintve a sorozat azonban többnyire lapos. Az egyes történetek pályája kiszámítható, Billy útját leszámítva. Baseem és felesége története elsietett volt. A karakterekből hiányzott a mélység, és az egész történet feleslegesnek tűnt.

 

 

Meggyőző alakítások

 

A szereplők összességében azért tényleg meggyőző teljesítményt nyújtottak, ugyanakkor még ez sem elég ahhoz, hogy a túlságosan is melodramatikus és giccses történetet lenyomják a torkukonon. A nem-diegetikus hangok állandó használata az érzelmek felerősítésére a végére már nyomasztónak és monotonnak tűnt. A sorozat pontosan ábrázolja az eseményt, és meg lehet nézni, hogy megértsük, hogyan küzdött meg a párizsi tűzoltóság a gigantikus tűzzel, amely minden párizsi életében sebhelyet hagyott.

A Notre-Dame nem egy kivételes alkotás, ugyanakkor élvezhető. Egyike a sok Netflix-sorozatnak, amelyet az színvonalas filmmel kapcsolatos elvárásokat félretéve lehet megnézni. A Notre-Dame több fiktív elemet is tartalmaz, de amikor arról van szó, hogy a párizsi tűzoltóság hogyan kezelte a tüzet, akkor ragaszkodik a valós beszámolóhoz.

Ami a sorozatban működik, az az, ahogyan a tényeket és az érzelmeket ötvözi. Tagadhatatlan, hogy a Notre-Dame-tűz a közelmúlt olyan pillanata, amely a párizsiak és többé-kevésbé a világ maradék részének is az emlékezetébe „beleégett”. Az emberek az ilyen eseményekre úgy emlékeznek, hogy milyen volt az életük abban az időben, és a Notre-Dame pontosan erre összpontosít. A film több olyan szereplő személyes beszámolóját igyekszik összegyűjteni, akiknek az életére így vagy úgy, de nagy hatással volt a Notre-Dame felgyújtásának napja.

-BadSector-

Notre-Dame

Rendezés - 6.2
Színészek - 6.4
Történet - 4.8
Látvány - 7.4
Hangulat - 6.2

6.2

KORREKT

Ami a sorozatban működik, az az, ahogyan a tényeket és az érzelmeket ötvözi. Tagadhatatlan, hogy a Notre-Dame-tűz a közelmúlt olyan pillanata, amely a párizsiak és többé-kevésbé a világ maradék részének is az emlékezetébe „beleégett”. Az emberek az ilyen eseményekre úgy emlékeznek, hogy milyen volt az életük abban az időben, és a Notre-Dame pontosan erre összpontosít. A film több olyan szereplő személyes beszámolóját igyekszik összegyűjteni, akiknek az életére így vagy úgy, de nagy hatással volt a Notre-Dame felgyújtásának napja.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu