Holtszél 1-3. évad – Lebilincselő finn krimisorozat, de a mellékszálak néha feleslegesek

SOROZATKRITIKA – A nemrég a Netflixre felkerült Deadwind harmadik évadja kapcsán írunk erről a finn thrillersorozatról, amelyben Karppi és Nurmi, két helyi nyomozót ügyeit követhetjük. A harmadik évadban egy kegyetlen gyilkos nyomába erednek, aki egy rejtélyes szimbólumot hagy az áldozatok közelében. Kritikánkban most a teljes sorozatról értekezünk.

 

 

A Finnországban a női nyomozófőszereplőről, Karppi-ról elnevezett finn sorozat egyszerre egy tipikusan kelet-európai, sötét hangulatú film noir thriller, amelynek két főszereplője, Karppi Sofia Karppi (Pihla Viitala) és Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) gyakran kerül teljesen kilátástalan, életveszélyes, vagy iszonyúan embert próbáló élethelyzetekbe és akciójelenetekbe, ugyanakkor mindegyik évad igazi „whodunnit” típusú nyomozós krimi is, amelyben a nyomozópárosnak egy gyilkos, vagy sorozatgyilkos nyomába kell erednie.

 

 

„Nordic Noir”

 

A Holtszél a legjobb választás az északi noir krimik rajongóinak és azoknak, akik szeretik az Egy gyilkos ügy, a Szólít az erdő, a Peremvidék és a A híd című sorozatokat.

2007-ben mutatkozott be a dán krimisorozat, a dán Egy gyilkos ügy, és akkora volt a népszerűsége, hogy több mint 120 országban vetítették. A „Nordic Noir” lett a defacto mércéje minden krimisorozatnak, ami utána következett. Sötét realizmusával és karaktereivel, amelyekben a stílus helyett a lényeg állt a középpontban, Sarah Lund felügyelő a komor, „darkos” nyomozók példaképévé vált.

Több mint 15 évvel később a skandinávok még mindig képesek krimi sorozatokat gyártani. És ez az, ami a Holtszélhez vezet minket. A Rike Jokela, Kirsi Porkka és Jari Olavi Rantala által alkotott finn krimi ugyanolyan lebilincselő, és mint oly sokan a műfajban, az egész első évadot egyetlen ügyre fordítja.

 

 

Az első évad

 

Amikor Anna Bergdahl holtteste előkerül a parton, az ügyet Sofia Karppi (Pihla Viitala) gyilkossági nyomozóra bízzák. A nő a férje halála után újra csatlakozott a helsinki rendőrséghez. Most két gyermek egyedülálló édesanyjaként és új társával, Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) Karppinak kell egyensúlyoznia, és megtalálni a gyilkost. De ez nem lesz könnyű.

Anna Bergdahlnak látszólag nem voltak ellenségei. Társadalmi tanácsadóként dolgozott, két gyermeke volt, és férje, Usko Bergdahl (Jani Volanen) ugyanúgy megdöbbent az eset miatt, mint mindenki más. De ahogy a duó egyre mélyebbre ássa magát a nő és a cég életébe, amelynek dolgozott, kiderül, hogy rengeteg embernek van rejtegetnivalója.

Ki ölte meg Bergdahlt, és vajon Karppi és Nurmi a végére tudnak-e járni a titkos életének?

Az első évad értékelése: 9.2/10

 

 

A második évad

 

A 2. évad ott folytatódik, ahol az 1. évad abbamaradt. Sofia Karppi nyomozó még mindig nem igazán hozta rendbe az életét. Mostohalánya, Henna (Mimosa Willamo) elment otthonról, és nem találják. Ebben az évadban is sokkal nagyobb szerepet játszik, mivel Karppi továbbra is zsonglőrködik a magán- és a szakmai életével.

Ami a cselekményt illeti, Karppi és Nurmi két gyilkosság után nyomoznak, és annak lehetséges kapcsolatát egy építkezéssel. A polgármester veszélyben találja magát, és egy emberrabló célpontjává válik, és mindeközben Karppinak egy új főnökkel kell megbirkóznia, aki nem kedveli őt és a módszereit.

A második évad értékelése: 7.8/10

 

 

A harmadik évad

 

Sofia Karppi, a helsinki rendőrség gyilkossági nyomozója új ügyet kap korábbi társával, Sakari Nurmival. Együtt dolgoznak azon, hogy kiderítsék, mi történt Tuuli Sirennel, a nővel, akit brutálisan meggyilkoltak egy elhagyatott állatkórház ketrecében. Ahogy elkezdtek nyomozni, egyre több holttest halmozódott fel, és a közös szál egy gyógyszergyár felé mutatott, amely egy új, Rehaxin nevű opioid-elvonó gyógyszert fejlesztett ki.

Karppi hamarosan felfedezi, hogy a gyilkos minden áldozata mellett egy szimbólumot hagyott. Mindezek közepette egy érdekes hívást is kap néhai férjével kapcsolatban, amelyből kiderül, hogy a halála nem baleset volt.

Ahogy Karppi és Nurmi egyre mélyebbre merül az ügyben, világossá válik, hogy az összes áldozat valami sokkal nagyobb és baljósabb dologhoz kapcsolódik.

A harmadik évad értékelése: 8.2/10

 

 

Nem kímélik hőseinket

 

A Holtszél egy remek bűnügyi sorozat. A történet fő íve annyira lenyűgöző, hogy a 12 epizód a legtöbbször tényleg szinte elröpül, ahogy egyre több cselekmény bontakozik ki. A Bordertownhoz (egy másik finn nyomozós sorozat) és a Cardinalhoz hasonlóan a hangsúly ugyanúgy a nyomozókon és az életükön van, mint a bűntényen, amit megpróbálnak megoldani.

Rengeteg feszültség van a két főszereplő között, ahogy megbarátkoznak az egymással való munkával. Csavarok és fordulatok fűszerezik a sorozatot, és szinte lehetetlen kitalálni a végkifejletet. Ez nem a San Francisco utcáin, vagy a Derrick, tehát hőseink között sokkal több a konfliktus és az sokkal inkább megszenvednek (gyakran szó szerint, fizikálisan is) az ügyekkel, illetve az akciórészek sem hiányoznak a sorozatból. (Még ha azért nem is túl gyakoriak.)

Másrészről a tipikusan kelet/észak-európai korrupció – amely a nagy cégeket irányító, dúsgazdag, „tiszteletre méltó” üzletembereket is behálózza – is a sorozat fő motívumai közé tartozik, ahogy a szint kilátástalannak tűnő harc is.

 

 

Kik a Deadwind szereplői?

 

Nem kérdés, hogy Karppi és Nurmi a Deadwind a sorozat hangvételét meghatározó két főszereplője. Kémiájuk szinte kirobban a képernyőről, és mindhárom évadon keresztül végigvonul egy erős szexuális feszültséggel is túlfűtött szeretet/gyűlölet kapcsolat, amely részről-részre is folyamatosan változik közöttük. Kicsit úgy kell elképzelni kapcsolatukat, mint egy „felturbózott” Mulder és Scully-féle párost, akik bár alapvetően az ügyekre koncentrálnak, de sokkal intenzívebb élményeket is megelnék egymással, mert előfordul, hogy kénytelenek „elárulni” (ilyen, vagy olyan módon) a másikat.

Sofia Karppit Pihla Viitala alakítja. A finn színésznő Helsinkiben él, és 2007-ben kezdte színészi karrierjét.

2010-re elnyerte a Shooting Stars díjat – egy páneurópai díjat, amellyel a feltörekvő tehetségeket ismerik el. Ezt egyébként Ruth Negga és Alicia Vikander is elnyerte.

Sakari Nurmit Lauri Tilkanen alakítja. A helsinki színházi akadémián tanult, és 2012-ben diplomázott.

Tommi Korpela játssza Alex Hoikkalát az első évadban. Hoikkala egy olyan cég tulajdonosa, amely egy új környezetbarát komplexumot akar építeni, és az első évad gyilkossági áldozata korábban neki dolgozott. A való életben Korpela háromszor nyerte el a legjobb színésznek járó Jussi-díjat, és közel 30 éve játszik filmekben.

Mindegyik színész igazán jó munkát végez, de ezt a három sztárt mindenképpen érdemes kiemelni, mert kiemelkedő fénypontjai a sorozat évadjainak.

 

 

Erősségek és gyengeségek

 

A Holtszélben első blikkre azért nincs túl sok úttörő megoldás. Egy sötét, ügyesen előadott detektívdráma, amely a fő rejtélyével vonzza a nézőket, és a konfliktusos főszereplőnő miatt tartja fenn az érdeklődést. Ugyanakkor a sorozat sokszor tipikusan sötét, film noiros hangvétele és a karakterek személyes drámái miatt mégis színvonalas sorozatról van szó, amelyet a főszereplők és a fontosabb karakterek remek alakításai kiemelnek

Sajnos azért a sorozat színvonalát sokszor aláássák az érdektelen, az ügyhöz nem kapcsolódó mellékszálak és kevésbé fontos karakterek, mint például Karppi gyerekei és iskolai ügyei, amelyek csak később, a második, illetve harmadik évadban kerülnek be a fősodorba.

A Holtszél összességében egy remek film noir krimisorozat, két nagyszerűen alakított nyomozóval és más, érdekes főbb szereplőkkel. Az időként kicsit unalmas, vagy feleslegesnek tűnő mellékszálak miatt azért néha leül a cselekmény, de amikor ismét magára talál, akkor nehéz lekattanni erről az izgalmas finn bűnügyi netflixes szériáról. Várjuk a negyedik évadot!

-BadSector-

 

 

Holtszél

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.4
Történet - 7.8
Látvány/akció - 8.1
Hangulat - 8.2

8.1

KIVÁLÓ

A Holtszél összességében egy remek film noir krimisorozat, két nagyszerűen alakított nyomozóval és más, érdekes főbb szereplőkkel. Az időként kicsit unalmas, vagy feleslegesnek tűnő mellékszálak miatt azért néha leül a cselekmény, de amikor ismét magára talál, akkor nehéz lekattanni erről az izgalmas finn bűnügyi netflixes szériáról. Várjuk a negyedik évadot!

User Rating: 4.64 ( 3 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu