Trösztellenes eljárás akadályozhatja meg az Activision Blizzard felvásárlását!

Az FTC (Federal Trade Commission, az Egyesült Államok szövetségi kereskedelmi bizottsága) nem látja jó ötletnek, hogy a Microsoft felvásárolja az Activision Blizzardot.

 

A Politico három, a témában jártas személyre hivatkozva arról ír, hogy az FTC „valószínűleg” trösztellenes pert indíthat a Microsoft ellen, hogy megakadályozza az Activision Blizzard King felvásárlását. Ezzel akarja az FTC demonstrálni, hogy a nagy techcégek hatalmát valamelyest visszaszorítja. Ehhez persze az FTC biztosainak szavazása is kell, de állítólag a bizottságot a Microsoft nem nagyon tudta meggyőzni. A per bejelentése hamarosan (még december folyamán) jöhet, és erre már reagált is a Microsoft…

„A Microsoft készen áll arra, hogy a szabályozó hatóságok (köztük az FTC) és a Sony aggályait is figyelembe vegye, hogy az üzletet bizalommal zárják le. A tranzakció lezárása után is a Sony és a Tencent mögött maradunk a piacon, az Activision és az Xbox pedig együtt a játékosok és a fejlesztők javát szolgálja, és versenyképesebbé teszi az iparágat,” nyilatkozta a Politicónak David Cuddy, a redmondi techcég szóvivője.

Eközben az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hatósága, a CMA közzétette a Sony 22 és a Microsoft 111 oldalas véleményét a tranzakcióról. A Sony reakciójából megtudtuk, hogy a Call of Duty a PlayStationön sok milliárd dollárt termel, illetve a franchise évente több mint 300 millió dolláros költségvetésű játékkal jelentkezik. A Sony szerint kifejezetten fontos a nagy, agresszív megjelenési ciklusa miatt is, és a például a Microsft által említett NBA 2K mellett ez sokkal nagyobb névnek tekintendő. A cég hozzátette, hogy az Electronic Arts Battlefield sorozata nem elég jó a CoD-dal szemben (a Battlefield eddig 89 millió eladást hozott össze a Call of Duty 400 milliójával szemben).

A Forbesnak író Paul Tassi talán jogosan röhögte ki a Sony-t („A Sony épp megemelte a PlayStation 5 regionális árát és a 70 dolláros játékokat erőltette, erre van pofájuk ezt mondani”), amikor a Sony azt nyilatkozta, hogy „A gyengébb vetélytársak miatt a Microsoft képes lenne a konzoljainak és játékainak árát megemelni az Xbox-felhasználóknak (beleértve a PlayStationről váltóknak), megnövelni az Xbox Game Pass előfizetésnek díját, továbbá csökkentené az innovációt és a minőséget.” Miközben a Sony megemelte a PlayStation Plus árát is. Hmmm…

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu