Illegálisan szerzett többséget a ZA/UM-ban a stúdió vezérigazgatója?

A Disco Elysiummal nagy sikereket elérő stúdió körül botrányos a szituáció.

 

Ilmar Kompust, a stúdió vezérigazgatóját azzal vádolják az új dokumentumok, hogy 4,8 millió eurót költött a ZA/UM pénzéből, hogy a cégben többséget szerezzen. Két fél között van a jogi vita amúgy. Az egyik térfelen a Disco Elysium alkotóit, Robert Kurvitzot és Aleksander Rostovot (őket állítólag tavaly év végén kikényszerítették a stúdióból), továbbá az augusztusban távozó felelős producert, Kaur Kendert láthatjuk; a másik térfelen Kompus, továbbá a korábbi felelős producer, Tõnis Haavel van (utóbbit 2015-ben befektetési csalás miatt elítélték, ő ekkor még bankárként dolgozott)- Bár Kurvitz, Rostov és Kender lelépett a ZA/UM-tól, továbbra is partnerei a cégnek.

A vita köztük a Disco Elysium 2 miatt zajlik. Négy koncepciós ábra lehet az első betekintés a folytatásba, és ezeket állítólag egy fedőcég, a Kompus által irányított Tütreke vette meg egy euróért, majd a ZA/UM 4,8 millió euróért (több mint 2 milliárd forintért) visszavásárolta. Októberben Kurvitz és Rostov egy Medium-posztban közölte, hogy Kompus illegálisan szerzett többséget a stúdióban, és a Tütreke szerinte csak egy módszer Kompusnak és Haavelnek. A 4,8 milliós összeg szerintük a stúdiónak és a részvényeseknek lett volna fenntartva, hogy ebből finanszírozzák a folytatást. Kompus ebből a pénzből vette meg tavaly egy befektetőtől, Margue Linnamäe-től a részvényeket. Linnamäe elvileg szét kellett volna osztania a részvényeket a partnerek között, de ez nem történt meg.

Ezután Rostov és Kurvitz először le lett fokozva, mielőtt felfedezték az észt céges regisztrációt, miszerint a ZA/UM irányítása Kompusé lett. A cél innen az volt, hogy eladják a céget, ami iránt a Microsoft, a Tencent és az Amazon is érdeklődött. A posztjukban a páros kiemelte, hogy miután belsőleg elindultak a spekulációk, ők a napi tevékenységekből gyorsan ki lettek hagyva, majd felmondtak nekik. Ez történt állítólag Kenderrel is, akit szabadságra küldtek, mielőtt augusztusban kirúgtak volna. Kurvitz viszont kisebbségi tulajdonosként és a Disco Elysium alkotójaként vétójoggal rendelkezik az eladás esetén.

A legújabb jogi vitát Kender indította. Egy észt perben októberben azt állította, hogy Kompus kb. 1 millió euróból „csalta őt ki”, és a kérésére a bíróság lefoglalta Kompus részesedését a ZA/UM-ban, hogy a jogi procedúra során ne történjen hatalomátvétel vagy eladás. Haavelt is vádolja a per Kompus cselekedetei miatt. A vádirat szerint a Disco Elysium IP jogait egy leányvállalat, a Yessirnoir Ltd. birtokolja (ennek tulajdonosa a ZA/UM UK). A cég igazgatója Anu Reiman, aki állítólag Haavel partnere. Kender szerint Haavel érintettsége titokban van tartva, mert a 2015-ös elítélése miatt 11,2 millió euró adóssága van.

Kompus az észt Ekspressnek cáfolta az ellene indított pert, Haavel pedig teljesen abszurdnak nevezte a vádakat. A lap mindkettejüknek bemutatta a dokumentumokat, de egyikük sem válaszolt. Novemberben a ZA/UM a Gamesindustry-nak azt nyilatkozta, hogy nyerne a bíróságon, és a stúdió elleni vádak alá nem támasztott, hamis állítások. A korábbi csapattagok kirúgását indokoltnak nevezte, mert nem nagyon látták el feladataikat, toxikus munkakörnyezetet teremtettek, nem viselkedtek megfelelően a többi alkalmazottakkal, de a megnevezett személyek egyikét sem vádolta meg ezen tevékenységekkel. „Az a híresztelés, miszerint az említett személyek szerződésének megszüntetéséről szóló döntésünk pénzügyi haszonszerzés céljából született, teljesen alaptalan, és semmilyen módon nem tükrözi a tényeket. Ez olyan döntés volt, amelyet a kollektíva jóléte érdekében kellett meghozni,” nyilatkozta a stúdió.

Ez nem egy egyszerű eset…

Forrás: GI

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu