A bíróságon is megvédené a Microsoft az Activision Blizzard felvásárlását

Nem lesz egyszerű feladat a redmondi vállalatnak bekebeleznie az Activision Blizzard Kinget, ugyanis több országban is ellenzik a 68,7 milliárd dolláros tranzakciót.

 

Az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság, az FTC egy-két héten belül bejelentheti, hogy trösztellenes pert indít a Microsoft ellen, így szerintük nem lenne kedvező az iparnak, ha a Microsoft a ZeniMax Media után az Activision Blizzard Kinget is megegye reggelire. (Előbbi alá tartozik a Bethesda kiadó és annak összes stúdiója és IP-je, így a Dishonored, a The Elder Scrolls, a Fallout, a Doom, a Quake, és még rengeteg más IP jutott a Microsoft kezei közé.)

De nem csak az Egyesült Államokban lehet per ellenük, ugyanis Svédországban az ottani hatóságok már beperelték a Microsoftot, és itt ez a lépés lehet a dominók eldőlésében az első lépés (azaz az FTC is követheti a svéd példát). Az amerikai techcég (aminek nem vicc azt mondani, hogy feneketlen pénztárcálja van, ugyanis a Windows és az Office révén rengeteg bevétele van a Microsoftnak!) tehát nem fogja zökkenőmentesen bővítani az Xbox Game Studios családját, így a játékiparban mostanában látható konszolidáció valamelyest tovább fog tartani.

A Bloomberg arról írt, hogy az FTC-nek még nem tettek engedményeket, hogy a bizottság elfogadja a tranzakciót. Az Egyesült Királyságban (CMA), illetve Európában (Európai Bizottság) már próbálta puhítani a Microsoft a hatóságokat, és ezért hallottuk azt, hogy tíz évig tartaná az Xbox a PlayStationön a Call of Duty-t, ha a Microsofté lehet az Activision Blizzard King (a Kinget se felejtsük, mert így a redmondiak erős mobilos jelenlétre is szert tehetnek).

A Bloomberg elemzői úgy látják, hogy ha valóban per kerekedik ki az FTC és a Microsoft között, akkor a techcég megnyerné az eljárást, de ennek mellékhatása is volna: a tranzakció lezárása csak később következne be, ez pedig a Microsoft (és az Activision Blizzard King) befektetőinek nem lenne kedvező lépés, így a részvények értéke súlyos mértékben csökkenhet…

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu