PlayStation Plus karácsonyra? – A legjobb játékok a PlayStation Plus, az Extra és a Premium rendszerekben

TOP LISTA – Akár azon gondolkozol, hogy magadnak fizetsz elő a PlayStation Plus bármelyik verziójára, akár karácsonyra vennél valakinek a meglévő, vagy az ajándékozásra szánt PS4/PS5 konzolja mellé, összeszedtük neked a PlayStation Plus kínálatból a legjobb játékokat, méghozzá a különböző szintekre („tierekre”) lebontva.

 

 

A PlayStation Plus több változaton és változtatáson is átesett a bevezetése óta. Eredetileg a szolgáltatás nem volt szükséges az online játékhoz, és az előfizetőket extra kedvezményekkel és ingyenes havi játékokkal jutalmazta. A PlayStation 4 generáció megjelenésével az online játékhoz kötelezővé vált, de továbbra is ugyanazokat az előnyöket kínálta. Végül a Sony bevezette a PlayStation Now-t, a PS4, PS3 és néhány PS2 játék streaming és letöltési szolgáltatását, külön előfizetési díjért. Bár az induláskor ez a szolgáltatás sziklás volt, végül jelentős lett, bár nyilvánvalóan szükség volt valamiféle újragondolásra, hogy az emberek érdeklődését felkeltse.

Mostantól a PlayStation Plus és a PS Now három különböző előfizetési szintre lett összevonva, hogy minden egy egységes PlayStation Plus márkanév alatt maradjon. Az alapszint, a PlayStation Plus Essential továbbra is havonta három játékot kap hozzá, míg az Extra és a Prémium szintek különböző játékokat kapnak a katalógusukba. Mivel már most is több száz játék van, és folyamatosan újabbak érkeznek, még a legelszántabb játékosok sem tudnak majd mindennel játszani. Hogy a lehető legtöbbet kapd a pénzedért, és hogy egyetlen rejtett gyöngyszem se kerüljön a látótered alá, íme a legjobb játékok, amelyekkel most a PlayStation Plus Essential, Extra és Premium szintjén játszhatsz.

 

 

A legjobb PS Plus Essential játékok

 

Ahogy az lenni szokott, a PS Plus legalacsonyabb szintjével rendelkezők ebben a hónapban három játékot kaptak: kettőt PS5-ös verzióval, egyet pedig PS4-es verzióval. Íme, mivel játszhatsz ebben a hónapban:

 

Divine Knockout: Founder’s Edition (PS4, PS5)

 

A harmadik személyű platformharcos Divine Knockout az egyetlen vadonatúj cím, amely ebben a hónapban napra pontosan a PlayStation Plus-on indul. Ahogy a műfaj legtöbb játékában, itt is 10 isten közül választhatsz karaktert, például Herkulest és Thort, és lezúzhatod az ellenfeleket a színpadról, hogy kiüsse őket. Játszhatsz 3 a 3 elleni árkád módban, valamint egyéni és páros verekedésekben is. Ami még jobb, hogy ez a játék teljes cross-play és cross-progression funkcióval rendelkezik, így mindig találhatsz magadnak ellenfelet.

 

A Mass Effect-trilógia eredeti befejezése nagyobb hype-ot generált, mint az első kapcsolatfelvételi háború. A hír SPOILEREKET tartalmaz.

Mass Effect Legendary Edition (PS4)

 

A legnagyobb sci-fi trilógia RPG-sorozata (az Andromedáról nem beszélünk) teljes arculatfrissítést kapott, a játékok mindegyike a Mass Effect Legendary Editionbe lett összevonva. Éld át a teljes utazást a saját Shepard parancsnokodként az elejétől a végéig, átvéve minden döntésedet és választásodat ebben a hatalmas univerzumban, beleértve az összes DLC-t is.

 

Biomutant trailer - A rossz hír, hogy most viszont már biztos, hogy idén nem jelenik meg a játék…

Biomutant (PS4, PS5)

 

A posztapokaliptikus nyílt világban játszódó, szórakoztató, egyedi akció-kalandjátékhoz semmi sem fogható a Biomutanthoz. Építsd meg a saját mutáns lényedet, szereld fel őket fegyverek és közelharci fegyverek széles választékával, és indulj el a küldetésre, hogy megmentsd az Életfát és egyesítsd a különböző törzseket az egész országban. Rengeteg RPG képességet és készséget tanulhatsz meg, a PS5-ös verzió pedig három különböző grafikai módot kínál, így ez egy olyan furcsa kaland, amit sehol máshol nem találsz.

 

A legjobb PS Plus Extra játékok

 

Az PlayStation Plus Extra szintre PS4 és PS5 címek hatalmas könyvtárát töltheted le és játszhatod le. Ezek a játékok havonta jönnek és mennek, bár sosem tudhatod, hogy egy adott időpontban hányat adnak hozzá vagy vesznek el. Íme néhány a jelenleg elérhető legjobbak közül:

 

Ezúttal sem volt csalóka hinni abban, amit a Bluepoint Gamesről hallottunk.

Demon’s Souls (PS5)

 

A Souls játékok még sosem voltak ennyire népszerűek, és ez a játék annak a játéknak a remake-je, amelyik az egészet elindította. Ez a remake nem csak elképesztően szép látvány, de mechanikailag is a lehető leghűségesebb az eredetihez. Az egyetlen változás az életminőségi jellemzőkben van, így a szintek és a főnökök legyőzése a te válladon marad. Bizonyos szempontból kissé nehézkes, de egy több mint egy évtizedes játékhoz képest figyelemre méltóan jól tartja magát az új festésnek köszönhetően.

 

Bloodborne - Lehet, hogy a folytatás a Bloodborne 2, a reboot az Armored Core, míg az új kísérlet egy VR-ral kapcsolatos projekt lesz? Square Enix

Bloodborne (PS4)

 

A Souls vonatnál maradva itt van a másik PlayStation exkluzív játék a fejlesztő FromSoftware-től, a rajongók kedvence, amelyet semmilyen módon nem hajlandóak frissíteni: Bloodborne. Ez a cím sokkal inkább az agresszióra koncentrál, mint a sorozat többi tagja, valamint egy egyedi és részletes világgal büszkélkedhet, amely csak úgy árad a rejtélyektől és intrikáktól. Általában amúgy sem lehet tudni, hogy egy Souls játék története hova vezet, de ez a játék olyan helyekre megy el, amiket még így sem találnánk ki.

 

Death Stranding: Director’s Cut (PS5)

 

Hideo Kojima első játéka a Konamival való szakítása után nagyjából annyira elrugaszkodott, amennyire mindenki számított rá. Bár egyesek elvetik, mint egy gyalogló szimulátort, az alattomos, de lenyűgöző tájakon való gyaloglás, mászás, kapaszkodás és bukdácsolás valójában sokkal lebilincselőbb, mint amilyennek látszik. Sok szempontból ez egy eléggé terápiás élmény, szóval ne egy akciódús thrillerre számítsatok (bár itt-ott vannak ilyen pillanatok). A történet egyenetlen, de a csúcspontok nagyon magasak, így érdemes végigjárni az utat.

 

Deathloop (PS5)

 

A Deathloop az utolsó PlayStation-exkluzív játék, amit az Arkane nagyon tehetséges csapatától kapunk, a megjelenéskor hatalmas dicséretet és számos tökéletes pontszámot kapott. Ez az időhurokkal teli kalandjáték a halál körforgásában tart, amíg meg nem tudsz minden részletet Blackreef szigetéről és a nyolc célpontról, akiket ki kell iktatnod, hogy megszakítsd a hurkot. Egy másik bérgyilkos, Julianna azonban vadászik rád, és akkor is megjelenhet, amikor a legkevésbé sejtenéd.

 

Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age – Definitive Edition (PS4)

 

Az PlayStation Plus Extra kategóriában valóban van egy tisztességes adag Dragon Quest játék, de mi a Dragon Quest XI-t választjuk a JRPG-rajongóknak. Ha egy klasszikus JRPG-t szeretnél az elejétől a végéig, akkor ez a te válaszod. A történet egy klasszikus, egyenes vonalú történet egy csapat valószínűtlen hősről, akik megmentik a világot a gonosztól, hagyományos, fordulóalapú harcokkal, szintlépésekkel és mellékküldetésekkel. Hangulatos szórakozás a műfaj rajongóinak.

 

God of War (PS4)

Van egy maroknyi játék, amellyel mindenkinek, aki rendelkezik PlayStation Plus Premium vagy Extra fiókkal, mindenképpen játszania kell, és vitatható, hogy a 2018-as God of Warnak a lista élén kell állnia. A sorozat eme „rebootjában” Kratos a világ egy másik részén él, távol a játékosok által megszokott görög gyökerektől.

Kratos Midgardba költözése lehetőséget adott a fejlesztőknek arra, hogy más istenekre irányítsák a figyelmet, és megcsapolják az északi isteneket és mitológiájukat körülvevő mély skandináv folklórt. Az RPG elemekkel, hihetetlen történettel, lélegzetelállító látványvilággal és néhány fantasztikus harci mechanikával a God of War egy kihagyhatatlan PS Plus Premium játék.

 

Horizon: Zero Dawn - Egyetlenegy egy árnyék vetül csak erre kiválóan kidolgozott, izgalmas világra: sajnos az emberek elleni összecsapás kicsit egysíkú, pedig azért relatíve sokat kell humanoidokkal is harcolnunk.

Horizon Zero Dawn (PS4)

 

A PS4-generáció talán legnagyobb új IP-je, és mivel a folytatás nemrég jelent meg, ez a tökéletes módja annak, hogy bepótold ezt a robotdinoszaurusz-vadász kalandot. Annak ellenére, hogy 2017-ből származik, ez a játék még mindig lenyűgözően néz ki. Egy szép, nagy, nyitott világot kapsz felfedezésre, bár van néhány frusztráló korlátozás arra vonatkozóan, hogy milyen messzire vághatod a saját utadat, valamint több órányi küldetés és feladat vár rád. Ha izgatottan várod a folytatást, vagy a hamarosan megjelenő VR-spinoffot, akkor mindenképpen itt kell kezdened.

 

A NeoGAF fórumon felbukkant az az információ, amit a Square Enix befektetőinek kiadott listájában elrejtett. Több játékot a 2018-as üzleti évre lőttek be (azaz április és 2018 március vége közé), ám sem az epizodikusnak ígért Final Fantasy 7 Remake, sem a Kingdom Hearts 3 dátumának nem adtak meg semmilyen megközelítőleges megjelenési időszakot.

A teljes Kingdom Hearts sorozat (PS4)

 

Hatalmas Kingdom Hearts-rajongóként egykor nehéz volt ajánlani a sorozatot, amikor ennyi fontos rész volt szétszórva a különböző platformokon. Most már nem csak, hogy mindegyikük kényelmes csomagban van, ráadásul remasterelve, és tartalmazza az egyes játékok Final Mix tartalmát, de mindegyikük benne van a PlayStation Plus Extra szolgáltatásban is. Így a legegyszerűbb, mint valaha, hogy az elejétől a végéig végigjátszd ezt az epikus crossover-sorozatot (legalábbis a Kingdom Hearts 4 megjelenéséig).

 

Ahhoz, hogy az Inside-ot igazán értékelni tudd, a végigvitele után pár napnak nem árt eltelnie, és nem árt kicsit gondolkodnod rajta, hogy ez a csodálatos kaland miről is szólt.

Inside (PS4)

 

Mit mondhatunk az Inside-ról? Egy magányos fiú szerepében játszol egy sötét, veszélyes világban, amelyet jobb, ha felfedezünk, mintha leírnánk. Lesz némi könnyű platformozás és rejtvényfejtés, de az igazi vonzerőt a narratíva jelenti, amit darabkákon keresztül szedsz össze, és ami a végére összeomlik. Rövid, de nem egy olyan játék, amit érdemes kihagyni.

 

Marvel's Spider-Man - A már a Sony Interactive Entertainment alá tartozó Insomniac Games hamarosan be is jelentheti akár, hogy a tavaly ősszel megjelent Marvel's Spider-Man egyről a kettőre léphet.

Marvel’s Spider-Man (PS4)

 

A PlayStation Plus Premium (és Extra) egyik legizgalmasabb induló címe, a Marvel’s Spider-Man minden idők legjobb szuperhősös játéka címért száll versenybe. Az Insomniac egy gyönyörű és valósághű nyílt világot készített, amelyet arra szabtak, hogy a játékosok kedvükre hintázhassanak az ikonikus falmászó szerepében. A harcrendszer gyors tempójú, ésszerűen kihívást jelentő, gördülékeny és stílusos; az Arkham-formula szórakoztató csavarása.

Bár a mellékes tartalom egy kicsit hiányzik, a Marvel’s Spider-Man fő története önmagában is elég jó, számos epikus jelenetet produkál néhány csendesebb, karakterközpontú pillanattal együtt. A Marvel’s Spider-Man Miles Morales is része a PlayStation Plus Premium és Extra, mind a PS4-es, mind a PS5-ös változatnak.

 

Marvel’s Spider-Man: Miles Morales (PS4/PS5)

 

Mint kiderült, ez a kissé kisebb léptékű Pókember-történet tökéletes méret egy ilyen játékhoz. A Miles Pókemberként való játékba való bevezetésként funkcionáló játék az alapjáték teljes térképét téli környezetben rendezi be újra, új mellékküldetéseket és eseményeket ad hozzá, valamint egy olyan lebilincselő és személyes történetet, amely csakis Miles karakteréhez passzolhat. Minden, amit az első játékban szerettél, visszatért, a hintázástól, a harcoktól és a fejlesztéstől kezdve a feloldható gyűjteményekig és ruhákig. Ez egy teljes Pókember-élmény egy feszes csomagban, amely nem viszi túlzásba a játékot.

 

Rockstar - Red Dead Redemption 2 PC Persze az illető lebukott, és le is vette a profiljából azt a bizonyos két betűt a platformok közül.

Red Dead Redemption 2 (PS4)

 

Ha valaha is szeretted volna tudni, milyen volt a régi nyugaton élni, a Red Dead Redemption 2 valószínűleg a legközelebb áll ehhez az élményhez. Az előző játék eseményei előtt játszódó játékban Arthur Morgan szerepében játszol, aki Dutch régi bandájának tagja. Rockstar-címről lévén szó, egy fantasztikus, bár nagyon irányított, több tucatnyi órán, helyszínen és küldetésváltozaton átívelő fő történetre számíthatunk. Másrészt a teljes nyílt világot felfedezheted lóháton, és magadba szívhatod a vadnyugat szépségét.

 

Stray (PS4/PS5)

 

Az első játék, amely napra pontosan az új PlayStation-szolgáltatáson indul, az imádnivaló indie cyberpunk-kaland, amelynek főszereplője egy bolyhos macska. A Stray egy olyan indie volt, amelyre a Sony nagy figyelmet fordított, 2020-as leleplezése óta többször is bemutatta. Az élénk narancssárga főhős már a trailerek alapján is azonnal meghódította a rajongók szívét, látva a játékban tökéletesen animált macska hajlamait. Ez a kalandjáték cím egy szerelmes levél a macskáknak és az őket szerető embereknek, és hogy itthon is elérhető, az majdnem olyan jó, mintha egy igazi macska kuporogna az öledben szundikálni.

 

A lovaskocsis jelenettel kapcsolatban egy elképesztő (de azért humoros) történet tört fel a múltból (már leírni is hajmeresztő: közel tíz éve, hogy a The Elder Scrolls V: Skyrim megjelent...).

Skyrim – Special Edition (PS5/PS5)

 

Akár játszottál vele, akár nem, a Skyrimben mindig találsz még valamit. Ezt a hatalmas, nyílt világú RPG-t az eredeti, 2011-es megjelenése óta számtalanszor újra kiadták, és valahogy még mindig ugyanolyan addiktív a játék. Készítsd el a saját hősödet, és kovácsold össze a saját kalandjaidat, csak most jobb művészettel, effektekkel, világítással és további fejlesztésekkel, amelyek a speciális kiadáshoz tartoznak. Lehet, hogy már több mint egy évtizedes, de ez továbbra is a nyugati RPG-dizájn és a terjedelem csúcsa.

 

S bár nem tudni, hogy a PS4-exkluzív Yakuza 6, amely japánul 2016 végén jelenik meg, mikor fog egyáltalán kijutni onnét, ha valaha ki is fog. A SEGA összeszedhetné magát.

Yakuza 0, Kiwami és Kiwami 2 (PS4)

 

A Yakuza-idősor első három játéka egyszerre jelenik meg, a többi játék pedig 2022-ben érkezik. Így a játékosok a 0-ban kezdhetik Kiryu és Majima történetét, majd az eredeti első két játékot a Kiwami remake-eken keresztül PS4-re is átélhetik. Mindhárom játék egy-egy verekedős játék, amely a japán bűnözői alvilágban játszódik. A benne rejlő rejtélyek, drámák és politika szintje a legjobb presztízs TV-írások szintjén mozog, de olyan egyedi Yakuza-ízzel, amit máshol nem kapsz.

 

Square Enix. Mire ezeket a sorokat olvassátok, jó eséllyel már elérhető a Steam-en a Final Fantasy VII Remake Integrated; a Part 2-őt pedig végre mozgás közben is láthattuk.

Final Fantasy VII Remake Intergrade + Episode Intermission (PS5)

 

Amellett, hogy a Final Fantasy VII Remake Intergrade hangosan kimondva abszolút szájbarágós, a legjobb módja annak, hogy 2020 egyik legjobb játékát játszd PS5-ödön. Ezt a grafikailag már amúgy is lenyűgöző PS4-es címet úgy frissítették, hogy kihasználja a PS5-öd előnyeit: a képkockasebességet megduplázták 60-ra, javították a világítást és a textúrákat, valamint csökkentették a betöltési időt. Ráadásul ez a verzió tartalmazza a Yuffie főszereplésével készült Intermission DLC-t is, amely a főjáték eseményei alatt játszódik. Mivel a Rebirth a láthatáron van, ez a tökéletes módja annak, hogy bepótold, hogyan változik a történet.

 

A Ghost of Tsushima június 26-án érkezik, kizárólag PlayStation 4-re, de szerintünk egy halasztás itt is előfordulhat.

Ghost of Tsushima (PS5)

 

Szűkszavúan fogalmazva, de ha egy Assassin’s Creed-stílusú, Japánban játszódó játékra vágysz, akkor a Ghost of Tsushimát kell megnézned. A játék azonban ennél sokkal több, köszönhetően az erős karakterekkel operáló erős narratívának és a nyitott világnak, amely nem pazarolja az idődet több száz gyűjtögetnivalóval és ismétlődő mellékes tartalommal. A fő vitapont, amit ez a játék felvetett, az volt, hogy útpontok és minitérképek helyett irányító szelet használ a játékosok irányítására. Ha egyszerűen követed a szél irányát, akkor teljes mértékben a szamuráj küldetésedre koncentrálhatsz a lenyűgöző Tsushima szigetén.

 

Trials of Mana (PS4)

 

Az 1995-ös SNES-klasszikus remake-je, a Trials of Mana egy JRPG, amelyben hat főszereplő közül választhatsz, akiknek saját, egyedi küldetésük van, és a céljuk a Mana-kard megtalálása a világ megmentése érdekében. Sok más korabeli JRPG-vel ellentétben a játékmenet itt teljesen valós idejű. Nem egy túl hosszú játék, de a karakterek és osztályok száma miatt élmény újra játszani és megtapasztalni az összes különbséget. A remake még új, játék utáni tartalommal és további osztállyal is kiegészül.

 

Abubakar Salim, az Assassin's Creed: Origins szinkronszínész célja az, hogy menő történeteket adjon elő, és hogy innovatív játékmenetet valósíthasson meg.

Assassin’s Creed Origins (PS4)

 

Bár az előbb még az Assassin’s Creed játékokat szidtuk, ez nem jelenti azt, hogy nincs számukra idő és hely. Az Assassin’s Creed Origins volt az első, amely szakított a sorozat bevált formulájával, és lényegében egy teljes értékű nyugati RPG lett. Az ókori Egyiptomban játszódik, amely olyan hűen van újraalkotva, mint a sorozat bármelyik helyszíne, megismerhetjük a legendás Assassin rend eredetét, valamint nyomon követhetjük az új főszereplő, Bayek személyes történetét.

 

Ez ilyen halasztós péntek: a The Medium mellett újabb játékról halljuk, hogy a 2020-as megjelenés már nincs a tervek között...

Control: (PS4/PS5)

 

Ha valaha is töltöttél már egy egész éjszakát azzal, hogy a lenyűgöző SCP-dokumentumokat vagy más hátborzongató pasztákat olvastál az interneten, akkor imádni fogod a Controlt. A Szövetségi Ellenőrzési Hivatal épületében játszódó játékban egy nem euklideszi teret fedezhetsz fel, amely tele van olyan emberekkel, akiket megrontott valami, amit Hissnek hívnak. Útközben több tucatnyi dokumentumot szedsz fel, amelyek pszichikai tárgyakat és jelenségeket részleteznek, és amelyek mind mélységesen érdekesek. Ja, és a Metroidvania stílusú harmadik személyű lövöldözés is nagyon kielégítő. Az Ultimate Editionnel az összes DLC-t is megkapod, köztük egyet, amely az Alan Wake-hez kapcsolódik a hamarosan megjelenő folytatás előtt.

 

Hollow Knight (PS4)

 

A legjobb indie játék versenyét lényegében lehetetlen meghatározni, de a Hollow Knight kétségkívül ott lenne a jelöltek listáján. Ez a játék keveri a kézzel rajzolt művészeti stílust vajpuhán mozgással, Souls-szerű harcokkal, narratívával és bossharcokkal, valamint egy hatalmas Metroidvania térképpel. Ez egy olyan játék, amivel 20 óra alatt eljuthatsz a végére, vagy ennek kétszer ennyi időt tölthetsz el minden egyes centiméterének felfedezésével és minden kihívással, amit kínál. Bár ez egy rovarok világa, annyira jól játszik és néz ki, hogy nem akarod majd elhagyni.

 

A stúdió vezérigazgatója, Ilari Kuittinen a DICE Awards-on osztotta meg terveit, ahol a Returnal több díjat is kapott.

Returnal (PS5)

 

A fejlesztő Housemarque árkád lövöldözős gyökerei alapján a Returnal egy bullet-hell játék játék játékmenetét ülteti át egy harmadik személyű lövöldözős játékba rogue-lite elemekkel. Ez egy kicsit kuszának hangozhat, de az egész egy sima, kielégítő, de tesztelős játékká áll össze. A véletlenszerűen generált szobákon keresztül szaladgálva a valaha animált legbizarrabb lények dizájnját robbantgathatod gördülékeny 60 FPS-es akcióban, új eszközöket szedve fel, lassan teljesítve az egyes zónákat, és megismerve egy kicsit a történetet. A futások nem olyan rövidek, mint a hagyományos rogue-lite, és nincs rengeteg felfedezendő szinergia, de az alapvető mozgás és lövöldözés annyira jó, hogy végig fogod húzni Selene útját a célba.

 

 

A legjobb PS Plus Premium játékok

 

A prémium szint exkluzív játékai közé tartozik az összes PS1, PS2, PSP és PS3 játék, amelyeket letölthetsz és streamelhetsz. A PS1, PS2 és PSP játékok kínálata az induláskor meglehetősen korlátozott volt, de a havonta érkező új játékokkal bővülni fog. Íme a legjobb játékok az elmúlt generációkból, amelyeket érdemes kipróbálni a retro slágerért.

 

Az észak-amerikai PlayStation Store-ra holnap kerül fel az Arc the Lad: Twilight Spirits, de a poén ebben az, hogy az árat sikerült elfelejteniük!

Arc the Lad: Twilight of the Spirits (letöltés)

 

Az Arc the Lad egy régóta futó, de bűnösen mellőzött JRPG-sorozat. A Twilight of the Spirits című PS2-es bejegyzés egy nagyszerű játék, elképesztő koncepcióval: Két testvérként játszol, akik mindketten ember-deimó hibridek, és a világ különböző részein nőttek fel. A deimók a világ szörnytársadalma, akik mágiát használnak, míg az emberek technológiát, de mindketten fajilag elítélik a másikat. Az utazás ide-oda váltogatja ezt a két nézőpontot, mindketten leküzdve saját cselszövéseiket, míg végül keresztezik egymást, és félre kell tenniük előítéleteiket, hogy szembenézzenek az igazi gonosszal. Remek JRPG történetmesélés fantasztikus harcrendszerrel.

 

A Sly Cooper franchise mostanában megint el volt hanyagolva, holott a PS2-n indult sorozat azért a Sony egyik fontos eleme volt két évtizede...

The Sly Collection (stream)

 

A Sly Cooper volt az egyik legnagyobb PS2 franchise és kabalafigura a rendszer számára abban az időben, Ratchet és Jak mellett. Ez a trilógia az egész képregényes témájú, noir stílusú és bájosan szellemes sorozatot egyesíti. Kezdd a Cooper banda szerény kezdeteivel az első részben, lásd a kevésbé lineáris stílusúvá válást a másodikban, és éld át mindennek a tetőpontját még több taggal a (SuckerPunch által készített, egyébként) utolsó fejezetben, az izgalmas befejezésben. Ezt a sorozatot érdemes újraélni az elejétől a végéig.

 

LocoRoco éjféli karnevál

 

Ha élvezted a LocoRoco játékokat, de nem volt PSP-d, hogy játszhass a sorozat lényegében harmadik játékával, akkor itt az ideje, hogy ezt a LocoRoco Midnight Carnival játékkal helyrehozd. A fő sorozat összes vibráló formája és színe megtalálható benne, ráadásul megtartja azt az egyedi stílusú, zenés játékmenetet, bár egy kicsit nagyobb kihívást jelenthet, mint az előző játékok. Bár a művészeti stílus tökéletes konverzió a kis képernyőről a nagy képernyőre, a játék még mindig feltűnően rövid, ami ízléstől függően lehet jó vagy rossz dolog.

 

Limbo (PS4)

 

Ugyanattól a csapattól, amelyik az Inside-ot készítette, a Limbót is pontosan úgy lehetne leírni, mint azt a játékot, csak a művészeti stílus sokkal kontrasztosabb és homályosabb. A Limbo is valamivel puzzle-központúbb, és a világ is másképp nyugtalanító, de ismét egy rövid, de édes élményt nyújt.

 

MOZI HÍREK - Vajon ezúttal megvalósul a BioShock-film? A Netflix következő projektjei között szerepel a GRIS is.

Bioshock Remastered (letöltés)

 

Ha még nem játszottál a Bioshockkal, most már nincs mentséged. Rapture víz alatti disztópiája még mindig egy varázslatos, ha nem is félelmetes helyszín, amit felfedezhetsz. Bár a Bioshock a System Shock-játékok szellemi utódja, a Bioshock még mindig nagyrészt lineáris élmény, és a kísérletezés inkább a harcra korlátozódik, mint más aspektusokra. Még így is, egy kissé idegesítő hacker-minijátékot leszámítva, a játék rendkívül jól tartja magát, és a remasterelt változat csak fokozza az élményt.

 

A Sony persze még nem erősítette meg, de a történet a szokásosnak tűnik. Az Activision és a Capcom után a Sony sem kerülheti el a bejelentést.

Ape Escape (letöltés)

 

Az Ape Escape az egyik első olyan játék, amely az eredeti DualShock kontroller két analóg vezérlőt igényelte, egy bájos akció- és puzzle-játék, amely segített a PlayStationt a térképre helyezni a kezdeti időkben. A játékban szökött majmokat rohangálsz, és különböző eszközökkel próbálod visszaszerezni őket. Persze ez még mindig egy PS1-es játék, így ne várd, hogy a vizuális megjelenítés megállja a helyét, és az irányítás kissé nehézkes, de teljesen használható. Nem biztos, hogy annyira leköt, hogy végigvered az egészet, de a nosztalgia kedvéért mindenképpen érdemes letölteni.

 

Tekken 2 (letöltés)

 

Oké, lehet, hogy nem a Tekken 3, de alapvetően ez a következő legjobb dolog. Amikor a harcosok elkezdtek 3D-s irányba menni, a Tekken játékok egyengette az utat, és megmutatta a többieknek, hogyan kell ezt csinálni. A karakterek listája nem csak ikonikus, de rendkívül változatos és szórakoztató is maradt. Ez a harcos mély, de nagyon megközelíthető azok számára is, akik nem veteránjai a verekedős játékoknak, mivel nem kell rengeteg mozdulatot vagy parancsot megjegyezned ahhoz, hogy jól érezd magad.

 

Wild Arms (letöltés)

 

Az Old West környezetben játszódó JRPG-k gyakorlatilag nem léteznek, de a Wild Arms megnyitotta az utat a kultúrák e furcsa keveréke előtt egy fantasztikus JRPG-ben, amelyet a régi iskola rajongói imádni fognak. Egy három karaktert játszol, akiket mindannyian alaposan megismerhetsz, és mindegyiküknek megvan a saját képessége, amelyet a csatán kívül is használhatsz a közlekedésre és a rejtvények megoldására. A játék klasszikus, fordulóalapú harcrendszerrel rendelkezik, de a 3D-s megjelenésnek köszönhetően dinamikus kamerával, valamint rengeteg stratégiával és mélységgel. Nem is a leghosszabb játék, így könnyű belépő a JRPG-k egészébe.

 

ICO (folyam)

 

Az ICO az azonos nevű fejlesztő első játéka, amelyet szinte minden más játéknál többször említenek, mint a mai legnagyobb játékok elsődleges ihletőjét. Ez a játék ugyanannak a fejlesztőnek a Shadow of the Colossusát megelőzően készült, és emiatt gyakran figyelmen kívül hagyják, de érzelmileg ugyanolyan átütő erejű, és ugyanazt a magányosságot, csodálatot és kíváncsiságot fogja kelteni benned. Egy szarvas fiú szerepében játszol, akit egyfajta áldozatként bezárnak egy kastélyba, hogy aztán egy ott talált fiatal lánnyal megpróbálj megszökni. Egyikőtök sem beszéli ugyanazt a nyelvet, így kézen fogva utazgattok, és árnyékos szörnyek ellen küzdve, egy botnál nem sokkal többel próbáljátok megtalálni a szabadságba vezető utat.

 

Változás az előző részhez képest, hogy amikor lassított módba megy át a játék, akkor az ellenség ronda neonsárga színű lesz, jelezve, hogy be vannak lassulva, hátha erre az információra saját magunktól nem jönnénk rá.

F.E.A.R. (stream)

 

Ez a játék az FPS-rajongóknak szól. A F.E.A.R. egy furcsa koncepciójú horror FPS, ahol a lövöldözés valójában a mai napig a legjobbak közé tartozik. Mindez a slo-mo megvalósításának köszönhető, ami már nem olyan ritka, mint amikor ez a játék megjelent, de még most is van olyan lövöldözős játék, amelyik rosszul érti ezt az érzést. A F.E.A.R.-ban minden golyó, minden becsapódás, animáció, porszemcsék és a fegyvered reccsenése egyszerűen elképesztően néz ki és érződik. A környezetek a mai mércével mérve kissé unalmasak, de csak azért, mert annyira reagálnak mindenre, amit benne teszel. Ha szeretnél egy puskát egy ellenséges katona gyomrába lökni, lassított felvételen nézni, ahogy vörös ködfelhővé változik, a F.E.A.R. továbbra is a legjobb módja annak, hogy ezt megtedd.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu