Erősebb linuxos RDNA 3-támogatáson dolgozik az AMD

TECH HÍREK – Az AMD Radeon RX 7900 GPU-ja megjelent, de aki Linuxot használ, nem nagyon tudja használni az új videókártya erejét.

 

Az RDNA 3 architektúrára épülő videókártya mellé a linuxos grafikus kernel régi volt, és nem kaptak a felhasználók új firmware-t. Most viszont a mérnökök elkezdik erre a technológiára fordítani a figyelmüket, így megjelent egy új firmware, ami lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy az abból származó frame bufferre támaszkodjanak, ha az AMDGPU driver elszáll. Az új patchen Mario Limonciello, az AMD egyik mérnöke dolgozott, és elmagyarázta, hogy miképp működik a folyamat, és miképp lehet a ihibát áthidalni.

A KMS driverek először a „drm_aperture_remove_conflicting_pci_framebuffers” kóddal elpusztítják a firmware frame bufferjét, és ha a videókártya elhasal a teszten, a felhasználónak lefagy a kép a KMS driver hívásakor főleg akkor, ha a GPU támogatása is szükséges. A felhasználóknak egy új linuxos kernelre szükséges frissítés miatt következhet be, és ez is hasonló időpontban jött. Az AMD szerint az IP felfedezéssel (angolul IP discovery) kapcsolatos mozgás miatt is bajos ügyet generált. Ez okozza az AMDGPU-nak, hogy a cégtől az összes GPU-t behúzza, miközben a cég a helyes drivert keresi, és ezzel vagy lelassul a rendster, vagy en bloc le is fagy, ha a támogatás nem kivitelezhető.

„Erre tökéletes példa az Ubuntu 21.10 és az AMD által most bemutatott új dGPU-k . A telepítőmédia az 5.19-es kernellel érkezik (amely rendelkezik IP felderítéssel), de az AMDGPU támogatás ezekhez az IP blokkokhoz a 6.0-s kernelben landolt. A megfelelő Linux firmware a 21.10 megjelenése után jelent meg. Nomodeset nélkül lefagy a képernyő. Még ha egy felhasználónak össze is jönne a telepítenie, majd a telepítés után a 6.0-s kernelre is frissít, akkor is megmarad a hiányzó firmware problémája és ugyanaz a tapasztalat. Ez eléggé megrázó a felhasználók számára, különösen, ha nem tudják, hogy a telepítéshez a „nomodeset”-et kell használniuk. A helyzet javítására engedélyezze az illesztőprogramoknak, hogy a firmware keretpufferének init folyamatát újra lefuttathassák egy sikertelen teszt során. Mivel ez a probléma az AMDGPU esetében a legkifejezettebb, ez az egyetlen módosított driver. De ha ennek más KMS-illesztőprogramok esetében általánosabban van értelme, akkor a hívás a tisztítási rutinba is beilleszthető,” írta Limonciello.

A Phoronixnak író Michael Larabel felfedezte, hogy az AMD Linuxért felelős mérnökei a grafikus backenden támogatást kértek az RDNA 3 felhasználói módú grafikus várólistáért. Ezzel a Radeon RX 7000-es sorozat és efelett támogatás jöhet, és így jobb, stabilabb teljesítmény jöhet a Linuxot használó játékosoknak is.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu