Tovább folytatódik az AMD Radeon RX 7900 XTX túlmelegedési mizériája

TECH HÍREK – A PowerColor megelégelte, hogy egyre többen panaszkodnak a 110°-ot elérő videókártyára, és inkább segít a fogyasztóknak.

 

Az Nvidia máshogy bakizott, ugyanis náluk a GeForce RTX 4090 GPU-n túlmelegedett a 12VHPWR csatlakozó, ami akár olvadásnak is indulhatott. Erről mnimum harminc felhasználó számolt be a csúcskategóriás videókártya megjelenése után. Az AMD esetében már írtunk a minap arról, hogy a referenciakártyák túlmelegednek, amitől romlik a teljesítményük, és ezen a ventillátorok maximumra állítása sem segít. Gyártói hiba lehet ez.

Három éve az AMD a blogján egy olyan cikket tett közzé, aminek ez volt a címe: „AMD Radeon közösségi hírek: több irányítás a GPU ereje és teljesítménye felett, javuló hőmonitorozás, maximalizált teljesítmény”. Amikor az AMD Radeon VII GPU továbbfejlesztett hőfigyelésében a maximális hőmérsékletekről beszéltek, ilyen nyilatkozattal éltek: „Ahelyett, hogy egy konzervatív, „legrosszabb esetre” vonatkozó leszabályozó hőmérsékletet állítanának be az egész áramkörre, a Radeon RX 5700 sorozatú GPU-k továbbra is opportunisztikusan és agresszívan növelik az órajeleket, amíg a számos rendelkezésre álló érzékelő bármelyike el nem éri a 110 Celsius-fokos „hotspot” vagy maximális hőmérsékletet. A tipikus játékhasználat során akár 110°-os maximális hőmérsékleten való működés várható, és ez a specifikáción belül van. Ez lehetővé teszi, hogy a Radeon RX 5700 sorozatú GPU-k sokkal nagyobb teljesítményt és órajeleket kínáljanak rögtön a dobozból kivéve, miközben fenntartják az akusztikai és megbízhatósági célokat.”

A Redditen az AMD Radeon RX 7900 XTX technikai mérnöki vezetője, „Kevin” azt állítja, hogy a cég tud az ügyről, és aktív vizsgálat folyik. Egy olyan tervük van, amivel visszahívhatják és begyűjthetik a sorozatszámokat. A jelenlegi kínai koronavírus-szituáció lassít a folyamaton, de szerinte jogos a csereigény, ha egy mechanikai hiba következik be. A firmware frissítésekkel az izolált ügyeket oldanák meg, ahol nem kell hardveres cserét alkalmazni a hiba megoldására. Kevin szerint a GPU szilikonjának széle felé a 70°-os hőmérséklet nominális, elfogadható, de a 90°-ot már ő is abnormálisnak véli.

A PowerColortól Steven szintén a Redditen írt arról, hogy figyelemmel követte az ügyeket: „Ha érintett vagy a 110°-os problémában és senki más nem segít neked, akkor mindegy, hogy melyik AIB-től [gyártótól] vetted. Küldj nekem egy e-mailt vagy közvetlen üzenetet, mivel az e-mailjeim ma nem működnek rendesen. Ne használd a chatet, az a s__r nem működik rendesen. Összeállítok egy listát az AMD-s kapcsolataimnak, hogy hány problémát látunk. Megkérdezték, hogy csak néhány felhasználóról van-e szó. Azt mondtam, hogy határozottan több, mint egy maroknyi, így most a nagy szájamnak valamilyen háttértámogatás kell. Küldjétek el a sorozatszámokat. Küldök egy e-mailt az AMD-s srácoknak, hogy hány darab érintett. PowerColor, Sapphire, Gigabyte, AMD, mindegy. Remélhetőleg az AMD mindannyiunk számára ad valami hírt, de ettől függetlenül, ha hallok valami érdemlegeset, akkor írok egy bejegyzést, hogy valamilyen szintű útmutatást adjak, hogyan kell ezt rendezni.”

Az egyenetlen hideglemezektől kezdve a grafitos hőpárna használatáig sok lehetséges elmélet lehet megoldásként. Most (akinek ilyen videókártyája lenne és ilyen magas hőmérsékletet tapasztal) a legjobb türelmesnek lenni.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu