Visszatérhet az iOS-re a Fortnite?

Tim Sweeney, az Epic Games vezetője erre utalhatott a Twitteren.

 

Sweeney 2022 utolsó napján ugyanis azt írta, hogy „Jövőre az iOS-en!”, ami eléggé nyilvánvaló kijelentésnek hangzik, pláne azok után, hogy a játékipar egyik legmasszívabb perét indította el az Epic Games az Apple (illetve a Google) ellen. A válazok között pedig feltüntetett egy Fortnite karaktert, ami a 2023-as tűzijátékot nézi, így nem kizárt, hogy valamilyen fejlemény lehet a per kapcsán a háttérben, ami neki is kedvez.

Az Apple hamarosan lehetővé teszi az iOS 17-tel rendelkező iPhone-okon, hogy sideloading (nem közvetlenül az Apple App Store-ról származó applikációk betöltése), illetve külsős app store-ok is működhessenek, mert az európai DMA (Digital Markets Act – digitális piacokra vonatkozó törvény) elvárásainak megfeleljen. Így az évek óta hivatalosan iOS-re el nem érhető Fortnite is felbukkanhat nemsokára, de ez még nem biztos, hogy be is fog következni. 2020 augusztusában távolította el az Apple az App Store-ból, ugyanis az Epic Games alternatív fizetési metódust kezdett a Fortnite-ban alkalmazni, amivel megkerülte a cég az Apple appon belüli vásárlási mechanizmusait, megsértve az App Store szabályzatát. Az Epicnek azzal volt baja, hogy a mikrotranzakciókon is ott volt az Apple 30%-os haszonkulcsa. A cég így reagált anno egy közleményben Sweeneyék trükközésére:

„Az Epic Games ma megtette azt a sajnálatos lépést, hogy megsértette az App Store irányelveit, amelyek minden fejlesztőre egyformán vonatkoznak, és amelyek célja, hogy az áruház biztonságos legyen a felhasználók számára. Ennek eredményeképpen a Fortnite alkalmazásukat eltávolították az áruházból. Az Epic egy olyan funkciót engedélyezett az alkalmazásában, amelyet az Apple nem vizsgált vagy hagyott jóvá, és ezt azzal a kifejezett szándékkal tette, hogy megsértse az alkalmazáson belüli fizetésekre vonatkozó App Store irányelveket, amelyek minden fejlesztőre vonatkoznak, aki digitális termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít.”

Erre perelte be az Epic az Apple-t, és mind a két cég fellebbezett az első fokon hozott ítélet miatt, így az ügynek a két fél között még nincs vége.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu