Kínos világrekordot állított fel Elon Musk!

A Tesla, a SpaceX és a Twitter tulajdonosa annyi pénzt veszített el, amennyit sokan soha nem fogunk látni.

 

Egyszer fenn, egyszer lenn: a tőzsdék a pandémia első napjaiban kb. 33%-kal csökkentek, de utána Elon Musk degeszre kereste magát. Csakhogy 2022 során történt az oroszok ukránok ellen indított háborúja, a Fed pedig az Egyesült Államokban pedig az infláció ellen küzdve csapott neki a részvényeknek. Emiatt Musk milliárdos összeget bukott, sőt, olyan világrekordot állított fel, ami önmagáért beszélt: a világ első emberéről van szó, aki több mint 100 milliárd dollárt veszített el, és ezt a Guinness Rekordok Könyve egy blogposztban meg is erősítette.

Musk két módon van jelen tulajdonosként a Teslában. Egyrészt közvetlenül részvényes, másrészt pedig az Elon Musk Revocable Trust vagyonkezelő keresztül. Tavaly el kellett adnia néhány részvényt a Twitter megvásárlása miatt, de ezek a vagyonkezelőt érintik. Saját részvényeiből legutóbb 2021 decemberében adott el kb. 9 ezret, és azóta változatlanul 620086-tal rendelkezik. 2021 végére Musknak összesen kb. 178 millió Tesla részvénye volt, és 2021 novemberében a nettó vagyona átlépte a 300 milliárd dollárt, köszönhetően a Hertz bejelentésének (megállapodást kötöttek a Teslával). 2022 közepén a cég felharmadolta a részvényeit, mire Musk már több mint 424 millió részvénnyel rendelkezett. Nem kizárt, hogy elad belőle kb. 4 milliót, hogy a mém 420 millió meglegyen.

A SpaceX-ben Musk tulajdonosi aránya 42%. A legutóbbi finanszírozási körben a cég értékét 137 milliárd dollárra becsülték, így ebből Musk vagyona 57,5 milliárd, míg a Teslából – figyelembe véve annak 113 dolláros részvényértékét – 47,9 milliárd. A kettő összesen 105,4 milliárd dollár, és a Forbes úgy becsültek, hogy Musk legmagasabb nettó vagyona 2021 novemberében 306,4 milliárd dollár volt. Így a 100 milliárd akár 201 is lehet, és ezzel biztosan megdöntötte az eddigi rekordot, amit a Dotcom-lufi kidurranásakor állított fel a Softbank elnöke, Son Masayoshi még 2000-ben (ekkor 58,6 milliárd dollárt vesztett).

Tavaly a gyengülő kínai gazdaság és a gyors kamatemelések rontottak a befektetők hangulatán, és a Twitterbe tolt pénz (44 milliárd dollár) sem segített a Teslán: a cég részvényei az utolsó 12 hónapban 68%-os zuhanást mutattak fel, és az, hogy az előző héten volt egy 2%-os emelkedés, nem jelent még semmit. Ez az esés a NASDAQ tőzsde 30%-os csökkenését is lehagyta, de a General Motors (-41%), a Ford (-47,2%) és a Toyota (-21,2%) sem lehet büszke. Még az elektromos autót gyártó cégek sem úszták meg (Lucid Motors: -85%, Rivian: -80%, Canoo: -84%), és csak a 2015-ben alapított, kínai Li Auto volt a NASDAQ esésénél alacsonyabb szinten (-24%).

Taps Musknak. A játékiparban vajon mekkora betlit mutatna fel, ha belépne?

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu