A Google Stadia halott, s vele az exkluzívoknak is annyi

Igen, volt azért pár játék, ami csak a Google felhős szolgáltatásán volt játszható…

 

Tegnap a sírjába vonult a Google Stadia, aminek koporsója már 2021-ben megvolt, miután a Stadia Games & Entertainment, a belső fejlesztői csapat fel lett oszlatva (és szegény Jade Raymond, aki a Ubisofttól az EA Motive-on át jött ide, mehetett tovább, hogy létrehozza a saját stúdióját, a PlayStationnel dolgozó Haven Studios-t!). Az utolsó hétre a Google előhozta a belső tesztelésre szánt multiplayer Snake-klónt, a Worm Game-et. Aki több mint 6 ezer órát töltött a Red Dead Online Google Stadia portján, megúszta: a Rockstar át tudta vinni más platformra az elmentését, és a cég még egy repicuccos zsákot is küldött neki.

A platformok egyik kulcsfontosságú eleme az, hogy milyen exkluzív játékok érhetőek el rá. Ebben a Google Stadia nem nyitott az AAA játékok felé (belsőleg nem is volt ilyen; a cég összesen _EGY_ stúdiót vásárolt fel, a Typhoon Studios-t, amitől a Journey to the Savage Planetet láthattuk), de azért volt néhány indie játék, ami csak itt volt játszható. Az egyik ilyen a Q-Gamestől a Pixeljunk Raiders volt. A stúdió alapítója és vezetője, Dylan Cuthbert a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy két évig fejlesztették a játékot, és mindent megtesznek, hogy ne vesszen oda örökké, mert szomorú lenne, ha a munkájuk csak úgy odaveszne. Most több kiadóval tárgyalnak, hogy PC-re, esetleg PlayStation 5-re vagy más platformokra áthozhassák, mert övék az IP. Szerinte előre gondolkodó volt ezzel kapcsolatban a Google, és kicsit átdolgozná a stúdió a játékát, ha esélye lenne portolni.

Sajnos nincs ilyen helyzetben az Outcasterst fejlesztő Splash Damage, ami egy közleményben tudatta velünk, hogy nincs tervük máshová portolni a játékot, mert az eléggé a Stadia funkcióira támaszkodott. Sok szeretetük ment a játékba, és remek esélynek tekintik, hogy a játéktechnológia frontvonalában lehettek, és bár vannak izgalmas projektjeik, az Outcasters örökké különleges helyet foglal el a szívükben.

A Larian Studios azt írta, hogy az amúgy nem Stadia-exkluzív Baldur’s Gate III esetében más streamelő megoldás után néznek, hogy tovább játszhassunk. (Amazon Luna? Xbox Cloud Gaming?) A Necrosoft is a Stadián volt a Gunsporttal, ami azóta egy feltuningolt Steam verziót is kapott. Az ő közleményük azt írta, hogy a Stadia bezárásával annak exkluzívjai, így az eredeti Gunsport is odavész, de a Gunsportból csináltak egy offline verziót, ami a Hyper Gunsport Steames kiadásában elérhető, ha annak béta frissítéseit engedélyezzük.

Ha megdöbbentünk például a Final Fantasy XV Stadia-exkluzív tartalmain, és a Stadia subredditjének fekete humorán és melankóliáján túl tudtuk tenni magunkat, a Stadia Twittere még egy stáblistát is közölt, és még Tim Sweeney, az Epic Games vezetője is reflektált a búcsúra (holott a cég a Google-vel pereskedik a Fortnite kapcsán!). Szerinte a Stadia remek kísérlet volt, ami sok fejlesztőt támogatott, és még a Fortnite kirobbanó sikere előtt az Unreal Engine fejlesztését is támogatta. Megköszönte a Google Stadia csapatának a stílusos zárást a jó projekt mögött.

A Stadia hazánkban is elérhető volt amúgy. A kontrollert pedig legalább Bluetoothon keresztül továbbra is használhatjuk máshoz.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu