Age of Empires II Definitive Edition – Játszd végig a honfoglalást Xboxon az AOE II új verziójában!

TESZT – Többek között a magyar honfoglalást is lejátszhatjuk a jó öreg Age of Empires II új, konzolos verziójában, amelyben ezúttal Xbox Series X konzolon vezethettük a magyarokat a Kárpát-medencébe a számtalan hadjárat egyikében. Hab a tortán, hogy mindezt Game Pass-on ingyenesen tehetjük, ahová a játék felkerült. Már csak az a kérdés, hogy vajon a kontrolleres irányítás, illetve a grafikai ráncfelvarrás révén ez az időtlen cím ezúttal is kiállja az idő próbáját?

 

 

Amikor az „Age of Empires” 1997-ben megjelent, az Ensemble Studios ambiciózus célt tűzött ki maga elé, hogy a Civilization történelmileg inspirált játékmenetét ötvözze a Command & Conquer és a Warcraft gyors tempójú akciójával. A játék lassabb tempója és egyedi kooperatív módja megkülönböztette a Command & Conquer sikerét utánozni próbáló játékoktól, és maradandó benyomást tett rá. A folytatás, az Age of Empires II: The Age of Kings három évvel később jelent meg, az eredeti játék sikerére építve.

Hogy megünnepeljék a sorozat örökségét, és egy új generáció számára is elérhetővé tegyék, 2018-ban egykori modderek az eredeti játék remasterelt változatát adták ki. A modern grafika, amely megtartotta a klasszikus bájt, jó fogadtatásra talált, ami az „Age of Empires II: Definitive Edition” kiadásához vezetett. A stratégiai klasszikus most konzolokon debütál, és a játéktörténelem egy darabkáját egy teljesen új közönséghez juttatja el. Az Xbox Game Passon ráadásul ingyenesen elérhető.

 

 

Újabb ráncfelvarrás

 

Az „Age of Empires II” sorozat már átesett egy átdolgozáson: az „Age of Empires II: HD Edition” javított grafikát hozott, de nem egészen váltotta be a rajongók elvárásait. A „Definitive Edition” a HD Edition elszalasztott lehetőségeit orvosolja, a játék grafikájának és játékmenetének teljes felújításával. A felhasználóbarátság jelentősen javult, az ellenfelek mesterséges intelligenciáját pedig a semmiből programozták újra. Az új mesterséges intelligencia tisztességesebben játszik, és sokkal nagyobb kihívást jelent, mint a régi, gyakran tisztességtelen előnyökre támaszkodó AI.

Az „Age of Empires II” konzolos változata tartalmazza a korábbi verziók összes bővítményét, kivéve a „Lords of the West” bővítményt, amelyet külön kell megvásárolni. Ez a verzió jobb állapotban van, mint a PC-s kiadás a megjelenés napján, köszönhetően a későbbi kiadásnak és a technikai problémákat és teljesítményproblémákat javító kiterjedt javításoknak. A konzolra történő átültetés zökkenőmentes, és a játékkal töltött időnk alatt nem találkoztunk teljesítménybeli vagy játékmenetbeli problémákkal. Az online mód és a partnerkereső azonban a megjelenéskor még nem volt elérhető.

 

 

Faluból birodalmat építhetsz

 

Játékmenetét tekintve az „Age of Empires II: Definitive Edition” kiemelkedik a stratégiai játékok műfajából, amely konzolokon nem igazán képviselteti magát. A játék nagy hangsúlyt fektet a katonai csatákra, változatos egységválasztékkal, amelyek a korszaknak megfelelően fejlődnek és bővülnek, valamint fajspecifikus egységekkel, amelyek mélyebbé teszik a játékmenetet. A gazdaság építése szintén kulcsfontosságú, mivel ez finanszírozza a katonai terjeszkedést, valamint az új technológiák és egységek költségeit. A munkásaid olyan nyersanyagokat gyűjtenek, mint fa, kő, élelmiszer és arany, és a megfelelő raktárakban helyezik el őket. A munkásoknak egyénileg is parancsolhatsz, de később automatizálással egyszerűsítheted a mikromenedzsmentet.

Új épületek építésére és néped vezetésére összpontosíthatsz a különböző korszakokon keresztül, valamint területed védelmére falakkal, védőtornyokkal és várakkal, hogy megvédd az ellenséges támadásoktól. A térkép felfedezése is fontos, hogy nyersanyagokat és értékes relikviákat találj, amelyek a győzelemhez vezethetnek. Ha már fölénybe kerültél, okos terjeszkedéssel és ostromgépek építésével kell legyőznöd ellenfeledet.

Az alapjáték 27 kampányt tartalmaz, amelyek történelmi forgatókönyveken keresztül vezetnek végig. A bemutatóban például William Wallace-ként vezetheted a skót ellenállást az angolok ellen, részt vehetsz az említett magyar Honfoglásban (miközben az egységeid időnként magyarul válaszolnak), vagy megtapasztalhatod, milyen a kegyetlen hadvezér Vlad Dracul szerepében, és megértheted, honnan ered a Drakula-legenda. Annak ellenére, hogy az alapvető játékmenet kampányról kampányra nem sokat változik, a játék továbbra is izgalmas marad az okos kihívásokkal és a változatos lehetőségekkel.

A többjátékos csaták alkotják a játék magját, a partnerkereső pedig arra törekszik, hogy megtaláld a tökéletes ellenfelet. Bár mi nem teszteltük a partnerkeresést, lenyűgöztek minket a kihívás küldetések, amelyek kifejezetten arra szolgálnak, hogy megtanítsanak taktikákat a kompetitív többjátékos játékhoz. Ez hatékony módja annak, hogy az új játékosokat megismertessük az e-sport fogalmaival anélkül, hogy technikai zsargonnal és hosszú videókkal terhelnénk őket.

A kontrollerrel való irányítás, ami a konzolokra portolt klasszikus PC-s játékoknál gyakori probléma, némi időbe telt, amíg megszokhattuk. A legfontosabb funkciókat, például az egységcsoportokat és a gyors elérési lehetőségeket többnyire gombkombinációkkal hajtják végre. A kezelőfelület áttekinthető, és néhány játék után az irányítás meglepően intuitívvá válik, még akkor is, ha a gamepad nem feltétlenül éri el az egér és a billentyűzet pontosságát az erősen kompetitív játékokban.

 

 

A retro esztétika ezúttal is ragyog

 

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a „HD Edition” grafikája nem sokat változott, de ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy minden egyes játékelemet átdolgoztak. A grafika megtartotta 2D-s jellegét, de az épületeket és az egységeket most nagy felbontású, szeretettel animált pixel arttal ábrázolják, ami az eredeti játék nosztalgiáját megörökíti, ugyanakkor frissíti is azt. Különös figyelmet kaptak a nagy ostromcsaták egyes kampányküldetésekben, ahol az épületek lerombolása jól animált, ami nagyban javítja a játék általános hangulatát.

A 4K és a HDR támogatásnak köszönhetően a legújabb konzolgeneráció még mindig javulást jelent a játék kinézetén, még ha a grafika nem is nyűgözi le azokat, akiket nem kötnek nosztalgikus szálak az eredetihez.

 

 

A „Királyok kora” ismét eljött!

 

Egyértelmű, hogy az „Age of Empires 2: Definitive Edition” továbbra is egy kivételes stratégiai játék, amely a műfaj rajongói számára remek RTS játékélményt kínál. Izgalmas látni, hogy a videojáték-történelem egy darabja konzolokra is eljut, bár az irányítás terén némi kompromisszumot kell kötni. Ennek eredményeképpen a megrögzött puristák talán inkább ragaszkodnak a PC-n való játékhoz, mint a konzolon. De mivel a játék mostantól elérhető a Gamepasson, egy új közönségnek is lehetősége nyílik arra, hogy a videojáték-történelem egy klasszikusát a maga nemében megtapasztalja.

-BadSector-

Pro:

+ A kampányok széles skálája
+ A grafika sikeres frissítése az eredeti dizájn megőrzése mellett
+ Különböző online játéklehetőségek, mind kompetitív, mind kooperatív formában

Kontra:

– A játékmenet korlátozott változatossága
– A kontroller vezérlése kihívást jelenthet
– Néhány kisebb grafikai hiba


Kiadó: Xbox Game Studios

Fejlesztő: Forgotten Empires

Stílus: Valós idejű stratégia

Megjelenés: 2023. január 31.

Age of Empires II Definitive Edition

Játékmenet - 8.5
Grafika - 8.2
Kampányok/történelmi elemek - 9.2
Zene/hangok - 7.8
Hangulat - 8.4

8.4

KIVÁLÓ

Egyértelmű, hogy az "Age of Empires 2: Definitive Edition" továbbra is egy kivételes stratégiai játék, amely a műfaj rajongói számára remek RTS játékélményt kínál. Izgalmas látni, hogy a videojáték-történelem egy darabja konzolokra is eljut, bár az irányítás terén némi kompromisszumot kell kötni. Ennek eredményeképpen a megrögzött puristák talán inkább ragaszkodnak a PC-n való játékhoz, mint a konzolon. De mivel a játék mostantól elérhető a Gamepasson, egy új közönségnek is lehetősége nyílik arra, hogy a videojáték-történelem egy klasszikusát a maga nemében megtapasztalja.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu