Egy kolumbiai bíró a mesterséges intelligenciára hagyatkozva hozott ítéletet!

TECH HÍREK – A mesterséges intelligencia előretörése már nem söpörhető a szőnyeg alá.

 

A Vice számolt be arról, hogy egy kolumbiai bíró, Juan Manuel Padilla Garcia beismerte: a ChatGPT-t vette igénybe, hogy ítéletet hozzon egy cartagenai ügyben. A bíró egy január 30-ai keltezésű bírósági dokumentumban elismerte, hogy a mesterséges intelligenciát igénybe vette. Garcia szerint így optimalizálta az ítéletalkotásra fordított időt, miután megerősítette az MI által biztosított információkat. Amúgy Garcia egy egészségbiztosító és egy autista gyermek családja közötti, a gyermek orvosi ellátása körüli ügyet tárgyalt.

Garcia a döntését a ChatGPT jogi precedensekre és joggyakorlatra vonatkozó válaszaira alapozta, és szerinte minden egyes választ tényellenőrzésnek vetett alá. Ezt érdemes kiemelni, mert a chatbotok hajlamosak lehetnek az esetleges elfogultságra, továbbá a megbízhatósággal kapcsolatban is felmerülhetnek kérdések. A bíró kicsit merész úton járt, mert eddig többnyire példátlan volt, hogy egy ítélethez a mesterséges intelligenciát vegye egy bíró igénybe.

Ez azért is rezgő léc, mert a bírónak kellene, hogy feladata legyen döntést hozni, és mire ide el tud jutni, egy szigorú, hosszú éveken át tartó oktatási és szakmai gyakorlathoz kötött perióduson kell átküzdenie magát, és ez alatt az idő alatt nagyon sok hallgató kiesik a rostán. Ezzel is bizonyítja a sikeresen levizsgázó bíró, hogy képes elvégezni a munkáját, és képes így a törvények betartásában is kiemelt fontosságú szereppel bírni. Az Egyesült Államokban a kaliforniai jogi közösség határozottan elutasította a mesterséges intelligencia jogi tanácsadói használatát és alkalmazását, és talán mások is hasonlóan elítélően fognak nyilatkozni.

Most nem egy ember élete forog kockán (vagy legalábbis nem egy halálítéletről van szó…), hanem „csak” egy gyermek orvosi ellátásáról, de ha ennél többről lenne szó, akkor nem lehet már a technológiára hagyatkozni. Persze, vannak helyzetek, amikor segíthet a munkában a mesterséges intelligencia, de ez nem éppen az a terület, ahol szó nélkül el kellene fogadni.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu