Jó eladásokat mutatnak fel a shovelware játékok is a PlayStation Store-on [VIDEO]

Az indok pedig egészen prózai: a játékok (már ha azokat lehet így nevezni, mert lehet, hogy néhány esetben csak asset flipről van szó…) könnyen „kiplatinázhatóak”…

 

A PlayStation Network egyik fontos eleme lett, hogy a rajta elérhető játékok platina trófeával rendelkeznek. Ezt általában akkor kapjuk meg, ha minden kihívást teljesítettünk egy játékban: például a legnehezebb szinten végig tudtuk játszani a God of War: Ragnarököt, és értelemszerűen a platina trófea szokott utolsóként az ölünkbe pottyanni. Keményen meg kell dolgozni értük, és ezért nem csoda, hogy kevesen szoktak ilyet szerezni sok játékban.

De nem mindegyik fejlesztő gondolkozik így. Van ugyanis példa arra, hogy egy játék (vagy asset flip, alap, vagy olcsón megvásárolható modelleket, textúrákat, hangokat tartalmazó, kevés munkával összerakott termék) az ellentétes irányba megy, és akár öt perc (nem írtuk el: ÖT PERC) alatt meg lehet szerezni a platina trófeát. Erre példa a lent beágyazott videó is.

A PlayStation Store minőségellenőrzése csapnivaló. (Lehet például a Gilson B. Pontes által évente kiadott, már majdhogynem játszhatatlan akció-RPG-nek beállított vackait mondani.) Ezért sok alacsony minőségű, angolul shovelware játék ütötte fel a fejét a Sony digitális felületén.

Eddig nem nagyon hallottunk arról, hogy a magukat könnyen adó játékok esetében milyen értékesítések jönnek össze. A TheVoicesGamestől Matthew Green a Twitteren beismerte, hogy a Spectrewoodsból több mint 100 ezer eladást hozott össze PlayStation 5-re és PlayStation 4-re. A TheVoicesGames áll több shovelware termék mögött, és ha elmondjuk, hogy a Spectrewoods ára 49 cent (forintban ez kb. 200-300 forint), és a platinát öt perc alatt meg lehet szerezni, gyorsan össze lehet kötni a két pontot: igenis vannak trófeavadászok, akiknek nem számít, hogy egy játék borzalmas, ha könnyen meg lehet szerezni azt a platina trófeát.

A baj csak az, hogy ennek mellékhatása az, hogy a Steam szintjére kezd süllyedni a Sony felülete is. A Valve digitális boltjában is egy halom pocsék játék van.

Forrás: PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu