Intel Meteor Lake: 50%-os teljesítménynövelés a cél?

TECH HÍREK – A 13. generációs, Raptor Lake processzorokhoz képest a wattonkénti teljesítmény tükrében az Intel egy meredek teljesítményemelési célt tűzött ki a 14. generációs, Meteor Lake névre elkeresztelt CPU-termékcsaládnak.

 

A megbízhatónak mondott szivárogtató és bennfentes, OneRaichu a Twitteren azt írta, hogy a Meteor Lake processzorok teljesítményben és hatékonyságban is erős előrelépést kell, hogy felmutassanak. Új magarchitektúrát kapnak a P- (performance = teljesítmény) és E-magok (efficiency = hatékonyság), és bár a hybrid implementáció nem változik, maga az LGA 2551-es foglalatú, és így új alaplapot igénylő CPU több más IP-t fog használni, amelyek több chipleten keresztül lesznek összevonva.

A Meteor Lake-ről korábban azt lehetett hallani, hogy főleg a laptopok felé tervezett az Intel, és az asztali termékcsaládról is szó volt, de ez a koncepció talán megváltozhatott. Akármi is lesz, az új processzorok hatékonysága (wattonkénti teljesítménye) kapcsán az Intel több mint 50%-os növekedést akar elérni a ma kapható Raptor Lake (13. generációs) CPU-kkal (pontosabban Raptor Cove + Gracemont) összevetve. Ez nagyobb ugrás, amit tavaly az AMD Zen 4 architektúrája (több mint 25%) hozott össze. A Meteor Lake processzorok GPU-teljesítménye is megduplázódhat az új tGPU vagy „csempézett” (tiled) GPU architektúrának köszönhetően. Ebben új Xe GPU magok lesznek. 128 végrehajtó egység több mint 2 GHz-s órajellel, ilyesmit hallani.

Raja Koduri szerint a tGPU Arc alapokon lesz, így teljesen új termékről lesz szó, ha az integrált GPU-kat nézzük, ám nem egy iGPU és nem egy dGPU (diszkrét, különálló kártyán levő), ugyanis a csempés tGPU, ami az új Xe-HPG grafikus architektúra a jelenlegi iGPU-k erőhatékonysága mellett nagyobb teljesítményt ad, így a DX12 Ultimate és az XeSS támogatás is megvalósul (ez jelenleg csak az Alchemist termékekre érvényes). Ez pedig megszorongathatja az AMD RDNA 3-as GPU-it, de az Nvidiának is érdemes a háta mögé néznie az iGPU-s piacon.

A Meteor Lake processzorain négy fő csempe lesz: az IO, a SOC, a GFX és a Compute, tehát a ki/bemeneti, a rendszerlapkás, grafikai és számítási. A processzoréban az új hybrid magdizájnban Redwood Cove P- és Crestmont E-magok lennének, így alacsonyabb fogyasztással nagyobb lenne a teljesítmény. Az Intel a legutóbbi üzleti jelentése során megerősítette, hogy az év második felében kezdi el nagyobb mértékben gyártani a Meteor Lake processzorait, szóval addig hallani fogunk róluk.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu