Luther – Az izgalmas bűnügyi drámasorozat kritikája és a Luther: A bukott nap előzetese

RETROSOROZAT – A Luther egy brit krimi televíziós sorozat, melynek első évadja 2010-ben volt, az utolsó pedig 2019-ben. A sorozat azóta globális sikert aratott, amely intenzív történetvezetésével és lenyűgöző karaktereivel magával ragadta a nézőket. Ebben a kritikában elmélyedünk abban, hogy mitől olyan kiemelkedő a Luther-sorozat a krimi-dráma műfajában, és egy rövid előzetest is adunk a Luther: A bukott napról, ami egy jövőbeli különálló film. A sorozat jelenleg az HBO Max kínálatában elérhető, a film pedig Netflixen érkezik.

 

 

Idris Elba alakítja John Luther főfelügyelőt, az összetett személyiségű és állandóan merengő nyomozót, aki szenvedélyesen küzd a legszörnyűbb bűntények felderítéséért. Luther módszerei gyakran szokatlanok, és néha az őrület határán mozognak, de az a rendíthetetlen elszántsága, hogy minden ügy végére járjon, olyan hírnevet szerzett neki, mint a londoni rendőrség egyik legjobb nyomozója.

 

 

Elba tényleg Luther, nincs mese

 

A Luther-sorozat karakterei jól kidolgozottak és többdimenziósak, ami átélhetővé és magával ragadóvá teszi őket a nézők számára. Elba alakítása Lutherként igazán magával ragadó, mivel mesterien érzékelteti a karakter sokszor zűrzavaros gondolatait és belső démonait. Luther mellett a sorozatban erős mellékszereplők is feltűnnek, köztük Ruth Wilson a manipulatív és veszélyes Alice Morgant és Warren Brown Justin Ripley nyomozó őrmestert alakítja.

A Luther-sorozat forgatókönyve elsőrangú, és minden egyes epizód olyan fordulatokat hoz, amelyek a nézőket a képernyő elé szögezik. A sorozat alkotója, Neil Cross fantasztikus munkát végez a bűnüldözési elemek és a karakterfejlődés egyensúlyának megteremtésében, így a nézők számára egy egyszerre torokszorítóan izgalmas és jól lekerekített nézői élményt nyújt. A sorozat rendezése is figyelemre méltó, a sorozat operatőri munkája és filmzenéje is hozzájárul a feszült és izgalmas hangulathoz. Külön érdemes megemlíteni a főcímzenét, amely a Massive Attack Paradise Circus című száma és egészen egyedi hangulatot teremt mindjárt a részek elején.

 

 

Összetett cselekmény, kőkemény akció, intenzív tempó

 

A Luther-sorozat cselekménye összetett és elgondolkodtató, így a krimi-dráma műfajában kiemelkedő sorozat. A sorozat tempója gyors és intenzív, minden egyes epizód egy új rejtélyt kínál, amely leköti a nézőket. A sorozat írói remek munkát végeznek az elvarratlan szálak összekötésében és a történetszálak feloldásában is, így biztosítva, hogy a sorozat összefüggő és könnyen követhető maradjon.

Összefoglalva, a Luther-sorozat a bűnügyi drámák műfajának egyik legnagyobb dobása. A lebilincselő karakterektől és a jól kidolgozott írástól kezdve a feszültséggel teli cselekményen át a gyors tempóig a sorozatot a műfaj rajongóinak kötelező nézni. Akár régi rajongó vagy, akár újonnan érkeztél a sorozathoz, Idris Elba hihetetlen alakítása John Luther nyomozó főfelügyelőként biztosan elvarázsol.

 

 

Az önálló film: Luther: The Fallen Sun

 

Luther: A The Fallen Sun című filmben John Luther nyomozó főfelügyelő visszatér a filmvászonra, akit ismét Idris Elba alakít. A film rendezője Jamie Payne, aki a sorozat ötödik évadát is rendezte, a forgatókönyvet pedig a sorozat alkotója, Neil Cross írta. Az új rész a szeretett sorozatra épül, és újragondolja azt, Luther és kollégái pedig egy nagyobb, merészebb macska-egér játékba keverednek.

A film azzal kezdődik, hogy Luther börtönben ül, miután átlépett egy határt az igazság keresése közben. Amikor azonban egy sorozatgyilkos kezdi terrorizálni Londont, Luther úgy érzi, hogy vissza kell térnie a terepre, és minden eszközzel el kell kapnia a tettest. A tehetséges szereplőgárdával, köztük Cynthia Erivóval, Andy Serkisszel és a visszatérő színész Dermot Crowleyval a Luther: A bukott nap” a népszerű karakter újragondolását kínálja, és minden bizonnyal izgalmas folytatása lesz a díjnyertes sorozatnak.

A „Luther: The Fallen Sun” egyben egy a saját lábán is megálló film, amely felerősíti azt, amit a televíziós sorozat már elért, és lehetőséget kínál a rajongóknak, hogy új megvilágításban lássák Luthert. Ahogy Elba magyarázza: „Annyira sokat tett azért, hogy megkerülje a törvényt, hogy elkapja a rosszfiúkat, hogy börtönben kötött ki. Ott kezdjük a történetet. Ez a régi ügy, amit nem igazán sikerült megoldani, visszakúszik az életébe. És John nem tehet mást, mint hogy megtalálja a módját, hogy belekeveredjen.”

Az új filmmel a nézők izgalmas, akciódús élményre számíthatnak, amely a képernyő elé szögezi majd őket. „Luther egy megállíthatatlan erő” – mondja Payne. „De eddig a rendőrség törvényeit kellett megkerülnie, mert ez volt a munkája. Most pedig egy szökevény. Ez az ember annyira előremutató a gondolkodásában és a cselekvésében. Olyan, mint egy rongylabda, de a legokosabb rongylabda, amivel valaha is találkoztál életedben.”

A „Luther: The Fallen Sun” 2023. március 10-én lesz elérhető a Netflixen.

-BadSector-

Luther

Rendezés - 9.2
Színészek - 9.4
Történet - 8.6
Látvány/zene/hangok/akció - 8.2
Hangulat - 8.4

8.8

KIVÁLÓ

A Luther-sorozat a krimi műfajának egyik legjelentősebb alkotása. A lebilincselő karakterektől és a jól kidolgozott írói munkától kezdve a feszültséggel teli cselekményen át a gyors tempóig a sorozat kötelező darab a műfaj rajongói számára. Akár régi rajongó vagy, akár újonnan érkeztél a sorozathoz, Idris Elba hihetetlen alakítása John Luther nyomozó főfelügyelőként biztosan elvarázsol.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu