Ahol Harry Potter is elvesztette varázsát – A vita J.K. Rowling és a transz közösség között

VÉLEMÉNY – A „Roxfort öröksége” megjelenése heves vitát váltott ki J.K. Rowling támogatói és a transz közösség között. Egy transz karakter szerepeltetése a játékban csak tovább növelte a két fél között már meglévő feszültséget, mivel mindketten azzal vádolják egymást, hogy a karaktert saját céljaikra használják fel. A vita nem csak a rajongók között okozott megosztottságot, hanem a játékközösségre is hatással volt, mivel a játékot játszó streamelők mindkét oldalról visszatetszést kaptak.

 

 

A várva várt Harry Potter-játék, a Hogwarts Legacy nemrég jelent meg. A játék azonban máris vitát váltott ki a transz közösség és J.K. Rowling között, aki leginkább a „Harry Potter” sorozat szerzőjeként ismert. A játékban ugyanis egy transz karakter is szerepel, ami csak tovább szította azoknak a haragját, akik hobikusként bélyegzik meg az írónőt. Másrészt frusztrálta azokat is, akik feleslegesnek tartják ezt a vitát, és úgy érzik, hogy a karakter szerepeltetése erőltetett. A vita ellenére a Hogwarts Legacy széleskörű dicséretet kapott mind a kritikusoktól, mind a játékosoktól.

 

ELŐZETES – Lehet, hogy Harry Potter egyik beceneve „a fiú, aki élt”, de ebben a készülőfélben lévő játékban még nem élt, hiszen az 1800-as években játszódik! Vajon van értelme egy Harry Potter-játéknak Harry Potter nélkül? Összeszedtük a legfrissebb részleteket a Hogwarts Legacy nyílt világú varázsló RPG-ről, hogy erre a kérdésre magatoknak is válaszolhassatok.

 

A vita gyökerei

 

A J.K. Rowling és a transz közösség körüli vita 2019-ben kezdődött, amikor az írónő egy sor olyan tweetet és nyilatkozatot tett, amelyeket transzfóbnak véltek. Felszólalt az ellen, hogy a transz nők használhassák a női mosdókat, és aggodalmát fejezte ki, hogy ez milyen hatással lenne a nők magánéletére és biztonságára. Kommentárjai visszatetszést váltottak ki az LMBTQ+ közösség és szövetségesei részéről, akik transzfóbia terjesztésével vádolták.

2020 júniusában J.K. Rowling twitteren támogatta azt a kutatót, akit azért rúgtak ki, mert a transznemű aktivizmust kritizáló cikket írt. Ez nyilvános felháborodást váltott ki, és sokan vádolták Rowlingot transzfóbiával. Válaszul Rowling közzétett egy esszét a weboldalán, amelyben tovább magyarázta a transznemű kérdésekkel kapcsolatos nézeteit.

Az esszéjében Rowling amellett érvel, hogy a biológiai nem biológiai tény, és ez nem változtatható meg. Azt is állítja, hogy a biológiai nemtől elkülönülő nemi identitás fogalma új keletű, és veszélyezteti a nők jogait.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Harry Potter-könyvek vitával szembesültek. A múltban a könyvek a katolikus egyház ellenállásába ütköztek, különösen az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában. Az egyház úgy látta, hogy a könyvek a boszorkányságot és a fekete mágiát népszerűsítik, és egyes papok odáig mentek, hogy a könyvek elégetését szervezték. A vita a 2000-es évek elején, az első könyv megjelenésekor volt a leghevesebb, és a tetőpontját a negyedik könyv 2000-es megjelenésével érte el. Az ellenállás ellenére a könyvek népszerűek maradtak, és végül sikeres filmsorozatot is készítettek belőlük.

 

MOZI HÍREK - Az HBO Max Harry Potter-találkozója a legnagyobb ilyen jellegű esemény az utóbbi években, a franchise szerzője mégsem vett részt rajta. Miért?

 

A Harry Potter színészek reakciói a vitára

 

A J. K. Rowling és a transz közösség körüli vita számos reakciót váltott ki a Harry Potter-franchise karaktereit alakító színészekből. Néhányan Rowling mellett foglaltak állást, mások semlegesebb álláspontot, megint mások pedig ellenezték a nézeteit.

Emma Watson, aki Hermione Grangert alakította, határozottan kiállt a transzneműek jogai mellett, és kifejezte, hogy nem ért egyet Rowling nézeteivel. Egy tweetben Watson azt írta: „A transz emberek azok, akiknek mondják magukat, és megérdemlik, hogy anélkül éljék az életüket, hogy állandóan megkérdőjeleznék őket, vagy azt mondanák nekik, hogy nem azok, akiknek mondják magukat”.

Daniel Radcliffe, aki a címszereplő Harry Pottert alakította, írt egy esszét, amelyben kifejezte támogatását a transz közösség iránt, és csalódottságát Rowling megjegyzései miatt. Radcliffe kijelentette, hogy bár szerzőként nagyon tiszteli Rowlingot, nem ért egyet a transzokkal kapcsolatos nézeteivel.

Rupert Grint, aki Ron Weasley szerepét játszotta a filmekben, közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy „határozottan kiállok a transz közösség mellett”. Majd így folytatta: „A transz nők nők. A transz férfiak férfiak. Mindannyiunknak jogunk van szeretettel és ítélkezés nélkül élni”.

A filmsorozat több más szereplője is kifejezte támogatását a transz közösség iránt, de közvetlenül nem foglalkoztak Rowling megjegyzéseivel.

 

 

A vita eszkalálódása

 

A transz karakter szerepeltetése a „Roxfort öröksége” játékban csak fokozta az amúgy is heves vitát azok között, akik szerint J. K. Rowling nézetei transzfóbak voltak, és azok között, akik támogatták őt. Míg egyesek úgy vélték, hogy a játék fejlesztői a transz közösséget próbálták megnyugtatni és enyhíteni a J.K. Rowling elleni visszatetszést, mások úgy érezték, hogy a karaktert eszközként használták az írónő és az őt támogatók további megszégyenítésére és támadására. A vita új csúcsokat ért el, mindkét fél egyre jobban megmerevedett az álláspontjában, ami rengeteg online vitához és vitához vezetett.

J.K. Rowling kritikusai azzal érveltek, hogy a transz karakter szerepeltetése már régóta esedékes volt, és hogy ez pozitív lépés a nagyobb befogadás és reprezentáció felé a játékiparban. Úgy vélték, hogy a játékfejlesztők számára elengedhetetlen, hogy olyan világot teremtsenek, ahol mindenki, nemi identitásától függetlenül, szívesen látottnak és megbecsültnek érzi magát. Másrészt az író támogatói úgy érezték, hogy a vita politikai indíttatású támadás volt kedvenc szerzőjük ellen, és hogy a transz karakter bevonása indokolatlan és szükségtelen lépés volt, amely csak tovább osztotta a játékközösséget.

A vitát tovább szította a népszerű streamelők és influencerek véleménye, akik beleszóltak a kérdésbe, és néhányan még sírva is fakadtak, amikor a vitáról és annak a játékközösségre gyakorolt hatásáról beszéltek. Összességében a J.K. Rowling és a „Roxfort Legacy” játék körüli vita kiéleződése a közbeszéd homlokterébe helyezte a transzneműek képviseletének és a játékiparban való befogadásnak a kérdését, és egy nagyon is szükséges beszélgetést indított el ezekről a fontos témákról.

 

A hamarosan megjelenő Hogwarts Legacy videójátékban a játékosok egy frissen leleplezett karakterrel vehetnek részt a sötét varázslatok kivédése órákon.

 

A játékközösségre gyakorolt hatás

 

A J.K. Rowling transzneműekkel kapcsolatos nézetei körüli vita nemcsak a közvéleményben okozott megosztottságot, hanem a játékközösségre is mély hatást gyakorolt. A „Roxfort Legacy”-t játszó streamelők kereszttűzbe kerültek, és a kérdés mindkét oldaláról intenzív vizsgálatnak voltak kitéve. Azokat, akik támogatják J.K. Rowling nézeteit, azért kritizálták, mert játszanak a játékkal, míg azokat, akik ellenzik a nézeteit, azért, mert támogatják a játékot és egy transz karakter szerepeltetését.

A gyűlölet és a negativitás, amellyel egyes streamelők szembesültek, olyan intenzív volt, hogy néhányan még a könnyeiket is elfojtották. A játékközösségen belüli megosztottság a társadalom egészének nagyobb megosztottságát tükrözi, az emberek pártot fognak, és egyre jobban megmerevednek a meggyőződésükben. A vita rávilágított arra is, hogy a társadalom minden területén, így a játékközösségben is nagyobb befogadásra és megértésre van szükség.

 

 

Összetett kérdés

 

A J. K. Rowling és a transz közösség körüli folyamatos vita összetett kérdés, amely félreértésekből és a kölcsönös megértés hiányából fakad. Figyelemre méltó, hogy egy olyan videojáték került a célkeresztbe, amelynek nincs köze J.K. Rowling kijelentéseihez. Hasznos lenne, ha minden fél nyílt és tiszteletteljes vitát folytatna, figyelembe véve egymás nézőpontját. Fontos elismerni, hogy az egyéneknek joguk van a saját véleményükhöz, de az is döntő fontosságú, hogy figyelembe vegyük, hogy ezek a vélemények hogyan hathatnak másokra, és hogy a vitákat konstruktív és nem konfrontatív módon közelítsük meg.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu