2023: a sci-fi éve – Milyen sci-fi filmeket és sorozatokat várhatunk az idén?

FILMELŐZETES – Elérkezett a 2023-as év, és vele együtt a sci-fi filmek és sorozatok hada, amelyek premierje idén lesz. Az izgalmas invázióktól a főiskolára járó szuperhősökig minden bizonnyal a sci-fi rajongóknak is tartogat ez az év sok-sok izgalmat és szórakozást. Merüljünk el a 2023-as év legjobban várt sci-fi sorozatok és filmek válogatásában.

 

 

A Rebel Moon-tól a Netflixen a The Last of Us-ig az HBO Max-on, 2023 fantasztikus évnek ígérkezik a sci-fi rajongók számára. Világunk sok forradalmi változáson ment keresztül, de sok megosztottságot és zűrzavart is látott. A kihívások ellenére a filmkészítők továbbra is feszegetik a képzelet határait, és a jövő vízióit mutatják be nekünk, legyen szó akár öt évről, akár ötszáz évről.

Az év első hónapjában már bemutatták a Pedro Pascal és Bella Ramsey főszereplésével készült The Last of Us premierjét. A népszerű poszt-apokaliptikus videojáték alapján készült, az HBO Max legújabb sikerfilmje a kritikusok elismerését kapta, és meghódította a rajongók szívét. Minden egyes epizód többé-kevésbé követte az eredeti történetet, miközben új és tartalmas módon bővítette azt.

Ahogy haladunk előre az év hátralévő részében, számos izgalmas, elgondolkodtató és vizuálisan lenyűgöző sci-fi filmre számíthatunk. A magával ragadó karakterektől kezdve az erős kommentárokig és a lenyűgöző tájakig mindenki számára van valami, amit elvarázsolhatja.

 

 

Extraordinary

 

A Hulu legújabb ajánlata, amelyet Emma Moran brit írónő jegyez, egy látszólag átlagosnak tűnő fiatal nő, Jen történetét mutatja be, akit Máiréad Tyers alakít, aki Londonban él, és egy olyan világban éli mindennapjait, amely minden, csak nem átlagos. Ebben az univerzumban minden ember szuperképességeket kap a 18. születésnapján, kivéve Jent, aki szerény és feltűnésmentes marad.

A sorozat humorosan vizsgálja azokat a kihívásokat, amelyek egy olyan társadalomban merülnek fel, ahol az emberiség különös képességeket fejlesztett ki, és a hagyományos szuperhős és sci-fi műfajok egyfajta coming-of-age csavarját nyújtja. A megszokott témák egyedi szemléletével az Extraordinary üdítő változást kínál a túltelített piacon, és biztos, hogy egy csipetnyi bájt és humort visz a sci-fi világába.

 

 

Gen V

 

Az Amazon Prime sikersorozatának, A fiúknak a rajongói már nagyon várták a spin-off bejelentését, amelyet korábban 2022-re ígértek. Eric Kripke legújabb alkotása a képregények „We Gotta Go Now” című történetszálán alapul, és a Vought International tulajdonában lévő Godolkin Egyetemre járó fiatal szuperhősök új szereplőgárdája lesz a főszereplő. Ez a főiskola célja, hogy a szuperképességű diákjait a jövő hőseivé képezze ki.

A The Boys-hoz hasonlóan a Gen V is azt ígéri, hogy bemutatja a közönség által gyűlölni szeretett hősökben fellelhető felszínes, veszélyes és materialista aspektusokat. A sorozat minden bizonnyal új rajongói kedvenceket fog generálni a The Boys lelkes nézői körében.

A sorozat szereplőgárdája rendkívül ígéretesnek tűnik: Marie Moreau főszerepét a The Chilling Adventures of Sabrina-ból ismert Jaz Sinclair játssza. Mellette Chance Perdomo, Patrick Schwarzenegger, Lizzie Broadway és mások színészek is csatlakoznak. Jessie T. Usher, Colby Minifie és P.J. Byrne pedig A-Train, Ashley Barrett és Adam Bourke szerepét alakítja újra.

Az erős szereplőgárdával, a tehetséges stábbal és a lebilincselő történettel a Gen V minden bizonnyal az Amazon Prime újabb sikere lesz, amely a körülötte lévő izgalomra és várakozásra épít.

 

 

Rebel Moon

 

Zack Snyder legújabb filmje egy sci-fi történet, amely egy békés kolónia körül forog, amelyet invázió fenyeget. Az univerzum sorsa Kora (Sofia Boutella alakítja), egy titokzatos múltú fiatal nő kezében van. Bár a Rebel Moon alapfeltevése első pillantásra egyszerűnek tűnhet, Snyder és csapata számára rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy számos témát és ötletet vizsgáljanak meg, beleértve az űrgyarmatosítást, az űrkutatás következményeit és a nemzetközi politika helyzetét.

A filmben olyan sztárfellépők szerepelnek, mint Djimon Hounsou, Charlie Hunnam, Ray Fisher, Jena Malone, Ed Skrein és Michiel Huisman. A folytatásról szóló megbeszélésekkel a Lázadó holdnak megvan a lehetősége, hogy klasszikussá és szeretett franchise-zá váljon a Netflix kínálatában.

 

 

A Hangya és a Darázs: Kvantumánia

 

A Marvel Cinematic Universe (MCU) ötödik fázisa ebben a hónapban indul a Hangyaember és a Darázs című filmmel: Quantumania”. Paul Rudd és Evangeline Lily visszatérnek, hogy újra eljátsszák a főszereplők szerepét, és egy új, veszélyes ellenséggel szálljanak szembe, amely a bolygót fenyegeti. Jonathan Majors, aki az HBO Max „Lovecraft Country” és a „The Harder They Fall” című filmjeiből ismert, a gonosztevő Kang The Conqueror szerepében csatlakozik a filmhez.

Majors belépése az MCU-ba egy rövid szerepléssel kezdődött a „Loki” című filmben, ahol a „He Who Remains”-t játszotta. A Men’s Healthnek adott interjújában a színész kifejezte izgatottságát a szerep iránt, és nyilvánvaló az elkötelezettsége, hogy megragadja Kang összetettségét. Állítólag 10 kilót szedett fel a szerep kedvéért, és korán érkezik a forgatásra, készen arra, hogy mindent beleadjon.

Jeff Loveness forgatókönyvíró „nagyon magányos karakterként” írja le Kangot. Majors elkötelezettségével és Loveness magabiztosságával a Marvel-rajongók egy izgalmas bemutatkozásra számíthatnak egy várva várt gonosztevővel és egy szeretett duó visszatérésével.

 

 

The Three-Body Problem

 

A The Three-Body Problem egy várva várt sci-fi sorozat, amely 2023-ban kerül a Netflixre. A sorozat Liu Cixin azonos című népszerű regénye alapján készül, és egy kínai tudós útját követi majd, aki egy veszélyes összeesküvést fedez fel, amely kihívást jelent a tudományos közösség számára. A sorozat világa a virtuális valóságon keresztül kel majd életre, lehetővé téve a tudósok számára, hogy kommunikáljanak egy földönkívüli fajjal, amelyet egyesek fenyegetésnek, mások pedig a Föld értékes újdonságának tekintenek.

A sorozatot David Benoif és D.B. Weiss, a Trónok harca alkotói fejlesztik, a forgatókönyvet pedig Alexander Woo írja. Liu Cixin tanácsadó producerként is részt vesz a sorozatban. A sorozat szereplőgárdájában várhatóan Benedict Wong, Eiza Gonzales és Tsai Chin is feltűnik majd, a premier pedig 2023-ban lesz.

Az eredeti regények összetett témákat és gazdag történetet tartalmaznak, amelyek a megaláztatás évszázadában és a kínai kulturális forradalomban gyökereznek. Izgalmas lesz látni, hogy a Netflix által vezetett csapat képes lesz-e megragadni ezeknek a témáknak a lényegét, miközben megfelel a streaming-óriás által támasztott sikerelvárásoknak.

 

 

Dűne: A testvériség

 

2023 nagy évnek ígérkezik a Dűne-franchise számára. Frank Herbert alkotását nemrégiben a francia-kanadai filmrendező, Denis Villeneuve keltette életre a nagyvásznon. Miközben sokan türelmetlenül várják a filmes franchise második részét, az HBO Max nemrégiben bejelentette, hogy a titokzatos Bene Gesserit testvériség köré épülő sorozatot készít, melynek címe „Dűne”: The Sisterhood” címmel.

Az Alison Schapker által vezetett előzményfilm 10 000 évvel Paul Atreides hatalomra kerülése előtt játszódik, és a titkos testvériség megalakulására összpontosít. A sorozat főszereplői Emily Watson és Shirley Henderson a Harkonnen nővérek, Valya és Tula szerepében. A Vikingekből ismert Travis Fimmel a Mark Strong által alakított Desmond Hart szerepét kapta, aki egy vonzó katona, aki megpróbálja elnyerni a császár bizalmát.

Ez a sorozat a filmes franchise alapjául szolgál majd, és mind az új nézők, mind az elkötelezett rajongók számára kontextust biztosít. Ahogy közeledik a premier időpontja, az HBO Max újdonsága könnyen lehet, hogy egy újabb sikertörténet lesz a streaming szolgáltatás számára.

 

 

Dűne: Második rész

 

Denis Villeneuve Dűne-franchise-ának várva várt folytatása 2023-ban érkezik. A Dűne: Part Two, a főszerepekben Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson és Zendaya, mint Paul Atredies, Lady Jessica Atreides és Chani.

Az ötödik rész nagyrészt a sorozat többi részének előkészítése. Villeneuve-nek sikerült leraknia a Dűne világának alapjait, ami összetett feladat lehet, de a közönség bevezetése és emlékeztetése szempontjából kulcsfontosságú. A második rész azonban a regény második felére koncentrál, és Paulnak a Fremenekkel való egyesülését és bosszúvágyát követi nyomon az első film eseményei után. Zendaya rajongói többet láthatnak karakteréből, Chaniból, aki a regény későbbi részében tündököl, mint ádáz harcos és Paul szerelme.

Florence Pugh, aki a Midsommar és a Don’t Worry Darling című filmekben nyújtott alakításairól ismert, Irulan hercegnőt, a császár (Christopher Walken alakítja) lányát alakítja. Bár Irulan a regény végén mutatkozik be, epigráfjai kritikus alapként szolgálnak az olvasó számára a „Duniverzum” megértéséhez. Az új kiegészítésekkel és a konfliktusok fokozódásával a Final Dune: Part Two (Második rész) a franchise lebilincselő folytatását kínálja.

 

 

The Marvels

 

A The Marvels című filmben a hősök, Kamala Khan (Imani Vellani), Monica Rambeau (Teyonah Parris) és Carol Danvers (Brie Larson) egy izgalmas crossover esemény keretében találkoznak. Az egyes hősök útja összefonódik, amikor elkezdenek helyet cserélni, és a triónak együtt kell dolgoznia, hogy felfedjék szorult helyzetük okát, amely összefügg a képességeikkel.

A film a Marvel Kapitány folytatásaként és a Ms. Marvel és a WandaVision sorozat folytatásaként is funkcionál. A filmet Nia DaCosta rendezi, aki a Candyman című sikerfilmet irányította, a forgatókönyvet pedig DaCosta, Megan McDonnell, Elissa Karasik és Zeb Wells közösen írják.

A film egyik legizgalmasabb aspektusa a három hős közötti kapcsolat dinamikája. Vellani karakteréről kiderült, hogy nagyon csodálja Marvel kapitányt, és a képernyőn és a képernyőn kívül is megmutatkozó tehetséggel a film az akció és a komédia keverékének ígérkezik, miközben valóban élvezetes lesz. A karakterek kialakult háttértörténetei tökéletes alapot adnak egy olyan filmhez, amely várhatóan a rajongók és az újonnan érkezők körében egyaránt sikert arat majd.

 

Összefoglalva, 2023 figyelemre méltó évnek ígérkezik a sci-fi műfaj számára, hiszen számos izgalmas film- és sorozatadaptáció van kilátásban. Arrakis titokzatos világától kezdve a Dűne: The Sisterhood” című crossover-eposzon át a „The Marvels” című filmig, valamint a várva várt „Final Dune” második részéig: Part Two”, a sci-fi birodalomban idén mindenki számára van mit várni. Akár az akció, a kaland vagy a dráma rajongója vagy, 2023 az elmúlt évek legizgalmasabb és legelgondolkodtatóbb történeteit ígéri.

-BadSector-

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu