Elon Musk megkongatta a vészharangot: az AI veszélyes lehet a civilizációnkra!

TECH HÍREK – A ChatGPT azt mutatja, hogy a mesterséges intelligencia hihetetlenül fejlett lett – és ez olyasmi, ami miatt mindannyiunknak aggódnunk kellene a tech-milliárdos Elon Musk szerint.

 

 

„A civilizáció jövőjét fenyegető egyik legnagyobb kockázat a mesterséges intelligencia” – mondta Elon Musk az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban megrendezett World Government Summit résztvevőinek, nem sokkal azután, hogy megemlítette a ChatGPT fejlesztését.

„Egyaránt pozitív vagy negatív, és nagyszerű, nagyszerű ígéretekkel, nagyszerű képességekkel rendelkezik” – mondta Musk. De hangsúlyozta, hogy „ezzel együtt nagy veszély is jár”.

A Tesla, a SpaceX és a Twitter főnökét arról kérdezték, hogyan látja a technológia fejlődését 10 év múlva. Musk társalapítója az OpenAI nevű amerikai startupnak, amely kifejlesztette a ChatGPT-t. Ez egy úgynevezett generatív AI eszköz, amely emberhez hasonló válaszokat ad a felhasználói kérésekre.

A ChatGPT a mesterséges intelligencia egy fejlett formája, amelyet a GPT-3 nevű nagy méretű nyelvi modell hajt. Úgy van programozva, hogy megértse az emberi nyelvet, és hatalmas adathalmazok alapján válaszokat generáljon. Musk szerint a ChatGPT „szemléltette az embereknek, hogy a mesterséges intelligencia mennyire fejlett lett”. „Az AI már egy ideje fejlett. Csak nem volt olyan felhasználói felülete, amely a legtöbb ember számára elérhető lett volna”.

Míg az autóknak, a repülőgépeknek és az orvostudománynak be kell tartania a hatósági biztonsági előírásokat, addig az AI-nak még nincsenek olyan szabályok vagy előírások, amelyek ellenőrzés alatt tartanák a fejlődését – tette hozzá.

„Szerintem őszintén szólva szabályozni kell az AI biztonságát” – mondta Musk. „Szerintem ez valójában nagyobb kockázatot jelent a társadalomra nézve, mint az autók, a repülőgépek vagy az orvostudomány”.

A szabályozás „egy kicsit lelassíthatja a mesterséges intelligenciát, de szerintem ez jó dolog is lehet” – tette hozzá Musk. A milliárdos már régóta figyelmeztetett a korlátlan AI-fejlesztés veszélyeire. Egyszer azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia „sokkal veszélyesebb”, mint a nukleáris robbanófejek.

Szavainak ma még nagyobb súlya van, mivel a ChatGPT felemelkedése azzal fenyeget, hogy a fejlettebb, emberhez hasonló írással felforgatja a munkaerőpiacot.

Musk 2018-ban kilépett az OpenAI igazgatótanácsából, és már nem rendelkezik részesedéssel a vállalatban. „Eredetileg nyílt forráskódú nonprofit szervezetként jött létre. Most már zárt forráskódú és profitorientált. Nekem nincs nyílt részesedésem az OpenAI-ban, nem vagyok benne az igazgatótanácsban, és semmilyen módon nem ellenőrzöm”.

Musk részben azért döntött az OpenAI létrehozása mellett, mert „a Google nem fordított elég figyelmet a mesterséges intelligencia biztonságára” – mondta.

A ChatGPT heves csatározáshoz vezetett a Google, az internetes keresés titánja és a Microsoft között, amely befektetett az OpenAI-ba, és szoftverét beépítette a Bing webböngészőjébe.

A Google visszavágott a ChatGPT-nek a saját, Bard nevű rivális eszközével. A vállalat felzárkózik, mivel a befektetők megkérdőjelezik, hogy a ChatGPT fenyegetést jelent-e a vállalat dominanciájára a webes keresésben.

Forrás: Forbes, Twitter

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu