A tanácsadó – A pokolba vezető út egy tanácsadó által van kikövezve

FILMKRITIKA – Mit tennél, ha egy nap a főnököd helyett egy titokzatos idegen jelenne meg az irodádban, aki azt állítja, hogy ő a te új tanácsadód? És ha ez az idegen nem csak a munkádról akarna dönteni, hanem az életedről is? És ha rájönnél, hogy ez az idegen talán nem is emberi lény? Ezekkel a kérdésekkel szembesülnek a CompWare játékstúdió alkalmazottai az Amazon Prime Video új sorozatában, amelyet Tony Gilroy (A Bourne-ügy) és Christoph Waltz (Becstelen brigantyk) készítettek.

 

 

A tanácsadó egy Los Angeles-i videojáték-fejlesztő cégnél játszódik, amelyet egy hihetetlen tragédia sújt: a főnökük és néhány kollégájuk meghal egy robbanásban. A túlélők még gyászolnak, amikor megérkezik Regus Patov (Christoph Waltz), aki azt mondja magáról, hogy ő a cég új tanácsadója. Patov hamarosan átveszi az irányítást a cégnél és beavatkozik az alkalmazottak munkájába és magánéletébe is. De ki ez az ember valójában? Miért viselkedik olyan furcsán? És miért tűnik úgy, mintha mindenkit manipulálna?

 

 

Pszichológiai thriller a munkahelyi terrorról

 

A tanácsadó nemcsak egy izgalmas krimi, hanem egy mélyreható vizsgálata annak, hogyan hat a munkahelyi erőszak és zaklatás az emberekre. A CompWare alkalmazottai folyamatosan szorongásban és félelemben élnek Patov miatt, aki nem riad vissza semmitől, hogy elérje a céljait. Patov nem csak a munkatársak között szít ellentéteket és konfliktusokat, hanem beavatkozik az életük legintimebb részeibe is. Kamerákkal és mikrofonokkal figyeli meg őket, zsarolja őket titkaikkal és gyengeségeikkel, manipulálja őket érzelmileg és fizikailag.

A tanácsadó fontos eleme még a mellékszereplők sorsa, amelyek Patov befolyása alatt alakulnak ki. A sorozat bemutatja, hogy a tanácsadó hogyan hat az alkalmazottak életére és személyiségére, és hogyan változtatja meg őket. Néhányan ellenállnak Patovnak és próbálnak kideríteni valamit róla, mások pedig behódolnak neki és követik az utasításait. A sorozat így nem csak egyetlen főgonoszt mutat be, hanem egy egész csoportot, amelynek tagjai különböző módon reagálnak a helyzetre. A sorozat ezzel is felveti a morális dilemmákat és az emberi választások fontosságát.

 

 

Christoph Waltz zseniális alakítása

 

A tanácsadó legnagyobb erénye kétségkívül Christoph Waltz játéka, aki tökéletesen hozza a titokzatos és fenyegető tanácsadó karakterét. Waltz olyan karizmát sugároz a vásznon, hogy egyszerre vonzza és taszítja a nézőt. Patov alakja tele van rejtélyekkel és ellentmondásokkal: hol kedvesen mosolyogva segít valakinek, hol hidegvérrel öl meg másokat; hol bölcsességeket mond filozófiáról vagy zenéről, hol gyermeki módon játszik videojátékokkal; hol istennek nevezi magát, hol pedig ördögnek. Waltz remekül adja át ezt a sokszínűséget és ambivalenciát anélkül, hogy elveszítené Patov karakterének egységét és hitelességét.

 

 

Rejtélyes sci-fi a természetfeletti erőkről

 

A sorozat nem csak egy pszichológiai thriller, hanem egy rejtélyes sci-fi is, amely feszegeti a természetfeletti erők létezését és hatását. Patov ugyanis nem egy átlagos ember: rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel befolyásolhatja az emberek gondolatait és cselekedeteit. Például képes telepatikusan kommunikálni velük vagy hipnotizálni őket. De honnan származnak ezek a képességek? Miért használja őket rosszra? És mi a célja velük? A sorozat fokozatosan adagolja a válaszokat ezekre a kérdésekre, miközben újabb rejtélyeket vet fel.

Patov például kapcsolatban áll egy titkos szervezettel, amely hasonló képességekkel rendelkező embereket gyűjt össze és kiképez őket. A szervezet célja az emberiség irányítása és manipulálása. Patov azonban nem teljesen engedelmeskedik a szervezetnek: saját tervei és motivációi vannak, amelyeket nem oszt meg senkivel. A sorozat arra is rávilágít, hogy Patov nem az egyetlen ilyen lény a világon: vannak mások is, akik használják vagy visszaélnek a képességeikkel.

 

 

A horror-szatíra műfaji keveredése

 

A tanácsadó érdekes vonása még a horror-szatíra műfaji keveredése, amely nem mindennapi látványt nyújt. Nem csak ijesztgetni akarja a nézőt Patov gonoszságával vagy paranormális képességeivel, hanem nevettetni is humorral és szatírával, amely a videojáték-ipar és a korporációs kultúra abszurditásait mutatja be. A sorozat tele van olyan jelenetekkel és párbeszédekkel, amelyek egyrészt megnevettetik a nézőt a túlzásokkal és az iróniával, másrészt elgondolkodtatják a társadalmi problémákról és az emberi természetről. Például Patov gyakran beszél arról, hogy ő a játékok mestere és hogy ő teremti meg a valóságot. Ezzel szemben az alkalmazottak élete egyre inkább egy rémálomszerű játékká válik, ahol nincsenek szabályok vagy igazság. A sorozat így nem csak szórakoztat, hanem kritikát is megfogalmaz a modern világunkról.

 

 

Lenyűgöző dráma az emberi természetről

 

A sorozat nem csak egy rejtélyes sci-fi, hanem egy lenyűgöző dráma is, amely bemutatja az emberi természet sokszínűségét és komplexitását. A CompWare alkalmazottai nem egyszerű áldozatok vagy bűnösök: mindannyian rendelkeznek erényekkel és hibákkal, vágyakkal és félelmekkel, reményekkel és csalódásokkal. A történet megmutatja, hogyan reagálnak különböző helyzetekre és döntésekre, hogyan alakulnak ki közöttük barátságok és ellenségeskedések,

Összességében az Amazon A tanácsadó (The Consultant) című sorozata egy izgalmas és szórakoztató horror-szatíra, amely nem csak megmutatja Christoph Waltz zseniális alakítását, hanem érdekes kérdéseket is feltesz a videojáték-iparról, a korporációs kultúráról és az emberi természetről. A sorozat néhol talán túlzottan erőszakos vagy bizarr, de ez nem rontja el a nézői élményt. A sorozat mindenkinek ajánlott, aki szereti a misztikus thrillereket és a fekete humorral átszőtt drámákat.

-BadSector-

A tanácsadó

Rendezés - 8.2
Színészek - 9.2
Történet - 8.5
Látvány/zene/hangok/akció - 7.5
Hangulat - 8.4

8.4

KIVÁLÓ

Az Amazon A tanácsadó című sorozata egy horror-szatíra, amely egy titokzatos tanácsadót mutat be, aki átveszi az irányítást egy videojáték-fejlesztő cégnél és manipulálja az alkalmazottak életét. A sorozat Christoph Waltz zseniális alakításával, izgalmas történettel és fekete humorral nyűgözi le a nézőt.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu