Scars Above – A létezés értelmét kutatjuk egy rejtélyes bolygón

TESZT – A Scars Above egy új játék a Mad Head Games stúdiótól, amely a Prime Matter kiadó gondozásában jelent meg 2023 februárjában. Egy sci-fi akció-kalandjátékkal van dolgunk, amelyben egy tudós nőt irányítunk, aki egy idegen bolygón rekedt. A játék kihívásokkal teli harcrendszert és izgalmas felfedezést kínál, miközben egy összetett és fordulatos történetet mesél el.

 

 

A Scars Above nem egy átlagos sci-fi játék. Nem csak lövöldözni és robbantani kell az ellenségeket, hanem megfigyelni és tanulni is tőlük. A játék világa tele van rejtélyekkel és csodákkal, amelyeket a tudomány segítségével próbálhatunk megfejteni. A játék nem adja könnyen magát: az ellenségek erősek és intelligensek, a környezet veszélyes és változatos. A játék célja nem csak a puszta életben maradás, hanem a túlélés értelmének megtalálása is.

 

 

Harcolj az életedért!

 

A Scars Above harcrendszere komplex és kielégítő. A játékosnak többféle fegyvert használhat, amelyeket fejleszthet is. A fegyverek között van pisztoly, puska, gránátvető és plazmafegyver is. Minden fegyvernek van előnye és hátránya az ellenségekkel szemben. Az ellenségek sokfélék: vannak növényi lények, állati lények és gépi lények is. Minden ellenségnek van saját viselkedése, támadása és gyengesége. A játékosnak figyelnie kell az ellenség mozgására, támadásaira és védelmére, hogy hatékonyan legyen képes legyőzni őket.

A harc azonban nem csak őrült lövöldözésből áll. A játékban van egy védőpajzsunk, amelyet használhatunk az ellenség támadásainak elhárítására vagy a környezet kihasználására. Például leterelhetjük vele az elektromos áramot vagy felrobbanthatunk vele tárgyakat. A pajzs használata energiát igényel, amelyet újratölthetünk bizonyos helyeken vagy tárgyakkal. A harcban fontos a mozgás is: a játékban lehet futni, ugrani, csúszni vagy fedezékbe bújni. A mozgás segít elkerülni az ellenség támadásait vagy jobb pozíciót találni a lövéshez.

A játékban emellett van egy eszköztárunk, amellyel különféle eszközöket használhatunk a harc megkönnyítésére vagy megkerülésére. Például használhatunk csalit, hogy eltereljük az ellenség figyelmét vagy robbanóanyagot, hogy nagyobb sebzést okozzunk. Az eszköztárunkat is fejleszthetjük új eszközökkel vagy meglévők javításával. Az eszközök használata is energiát igényel, amelyet szintén újratölthetünk bizonyos helyeken vagy tárgyakkal.

A harc tehát változatos és izgalmas, és egyáltalán nem túl könnyű. A játékban nincs életerőcsík vagy gyógyító tárgy. Ha túl sok sebzést kapunk, a karakterünk sérüléseket szenved, amelyek befolyásolják a mozgását és a harcát. Például, ha a lábunk sérül, lassabban tudunk futni vagy ugrani. Ha a karunk sérül, rosszabbul tudunk lőni vagy használni az eszköztárunkat. A sérüléseket csak bizonyos helyeken tudjuk kezelni egy speciális géppel, amely meggyógyítja a testünket.

A harc tehát kihívást jelent, de nem lehetetlen. A játékban van három nehézségi szint: könnyű, közepes és nehéz. A nehézségi szint befolyásolja az ellenség viselkedését, támadásait és védelmét. Minél magasabb a nehézség, annál okosabbak, erősebbek és ellenállóbbak az ellenségek. A játékban van egy „érdekes” mentési rendszer is: a játék automatikusan ment minden fontos ponton vagy ha elhagyjuk a játékot. De ha meghalunk egy harcban, akkor vissza kell mennünk az utolsó mentési pontra és újra kell kezdenünk a harcot.

A Scars Above harcrendszere tehát kellően komplex, ugyanakkor könnyen megtanulható, nem fogjuk a fejünket a falba verni tőle.

 

 

Felfedezés a tudomány nevében

 

A Scars Above felfedezésre ösztönzi a játékost. A játék világa nagy és változatos: vannak sivatagok, erdők, barlangok és romok is. Minden helyszín tele van titkokkal és érdekességekkel, amelyeket a játékos vizsgálhat meg vagy gyűjthet be. A játékban van egy eszközünk, amellyel elemezhetjük az idegen anyagokat vagy lényeket. Ez segít nekünk megérteni a világ működését vagy új dolgokat felfedezni. A felfedezés nem csak szórakoztató, hanem hasznos is: sok helyen találhatunk hasznos tárgyakat, amelyekkel javíthatjuk vagy fejleszthetjük a felszerelésünket.

A felfedezés nem csak passzív tevékenység. A játékban vannak különféle rejtvények és feladványok, amelyeket meg kell oldanunk ahhoz, hogy tovább haladjunk vagy elérjünk valami értékeset. A rejtvények és feladványok logikai gondolkodást és kreativitást igényelnek. Például meg kell találnunk egy kódot egy naplóbejegyzésből vagy ki kell nyitnunk egy zárt ajtót egy mechanikus szerkezet segítségével. A rejtvények és feladványok nem kötelezőek, de ha megoldjuk őket, akkor jutalmat kapunk.

Másrészről a felfedezés nem csak magányos tevékenység. A játékban vannak más túlélők is, akikkel találkozhatunk vagy beszélgethetünk. Ők segíthetnek nekünk információval, tanáccsal vagy tárgyakkal. De nem mindig barátságosak: néha ellenségesek, gyanakvóak vagy árulók. A játékosnak döntenie kell, hogy hogyan viselkedik velük: udvariasan, barátságosan, fenyegetően vagy hazug módon. A viselkedésünk befolyásolja a kapcsolatunkat velük és a történet alakulását is.

 

 

Történet az emberiség sorsáról

 

Nem írtunk még a Scars Above történetéről, amely nem csak egy egyszerű sci-fi kaland. A játékban egy tudós nőt alakítunk, aki Kate Ward névre hallgat. Ő az egyetlen túlélője egy űrexpedíciónak, amely egy idegen bolygón rekedt. A játék során megpróbáljuk kideríteni, hogy mi történt a többi taggal és hogyan juthatunk vissza a Földre. A játékban sok párbeszéd és naplóbejegyzés van, amelyek segítenek megismerni a karaktereket és a világot. A játék története tele van fordulatokkal és meglepetésekkel, amelyek befolyásolják a játékmenetet és a végkimenetelt is.

A történet nem csak Kate-ről szól. A játékban találkozunk más túlélőkkel is, akiknek saját múltjuk, motivációjuk és céljuk van. Némelyikük segít nekünk, mások akadályoznak vagy ártanak nekünk. A játékosnak döntenie kell, hogy kivel milyen kapcsolatot alakít ki: bizalmat, barátságot, ellenszenvet vagy ellenségeskedést. A kapcsolataink hatással vannak a történetre és a lehetséges befejezésekre is.

A történet nem csak az idegen bolygóról szól. A játékban felfedezzük az emberiség múltját, jelentét és jövőjét is. Megtudjuk, hogy miért indult el az űrexpedíció és milyen veszélyek fenyegetik a Földet. Kiderül az is, hogy miért olyan különleges az idegen bolygó és milyen titkokat rejt magában. Végül fény derül arra is, hogy mi lesz az emberiség sorsa és milyen döntéseket kell hoznunk érte.

 

 

Élménydús sci-fi kaland

 

A Scars Above egy egész korrekt sci-fi akció-kalandjáték, még ha nem is kiemelkedő. A játék harcrendszere kihívást jelent, de nem az a hardcore őrület. A felfedezés izgalmas és tanulságos, a történet pedig magával ragadó és elgondolkodtató. A játék grafikája arányleg szép és egész részletes, a zene pedig hangulatos és illik a játék világhoz.

Ugyanakkor A játék nem tökéletes: vannak bőven hibái és csúnya bugja, az irányítás néha nehézkes és suta vagy az ellenség AI buta, mint a tök. De ezek a csúfságok szerencsére nem rontanak jelentősen az összképen. A Scars Above tényleg egy olyan sci-fi kaland, amelybe megéri az időt és pénzt fektetned.

-BadSector-

Pro:

+ Kihívásokkal teli harcrendszer
+ Izgalmas felfedezés
+ Magával ragadó történet

Kontra:

– Hibák és bugok
– Néha nehézkes irányítás
– Buta ellenséges AI


Kiadó: Prime Matter

Fejlesztő: Mad Head Games

Stílus: Sci-fi akció-kalandjáték

Megjelenés: 2023. február 28.

Scars Above

Játékmenet - 7.2
Grafika - 7.5
Történet - 8.2
Zene/hangok - 8
Hangulat - 8.5

7.9

A Scars Above egy lenyűgöző sci-fi akció-kalandjáték, amelyben egy tudós nőt alakítunk, aki egy idegen bolygón próbál túlélni és hazajutni. A játékban harcolunk az idegen lényekkel, felfedezzük a titokzatos világot és befolyásoljuk az emberiség sorsát. A játék erősségei a látványos grafika, a változatos játékmenet és a mély történet, a gyengeségei a néha bugos működés, a kevésbé kidolgozott karakterek és a lineáris befejezések. A Scars Above hibái ellenére egy élménydús játék, amelyet minden sci-fi rajongónak ajánlunk.

User Rating: 4.56 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu