Sikoly VI – Sikoltunk-e az X-es kategóriájú hatodik résztől?

FILMKRITIKA – A Sikoly sorozat hatodik része nem csupán egy újabb slasher film, hanem egy intelligens és izgalmas meta-horror, amely méltó folytatása a legendás franchise-nak. A Sikoly V után három évvel a túlélők elhagyják Woodsboro-t és új életet kezdenek New Yorkban. Ám a múlt kísértetei nem hagyják őket nyugodni: egy új Ghostface gyilkos elkezdi levadászni őket egyesével. Ki áll a maszk mögött? Miért akarja megölni őket? És mi köze van mindehhez Hayden Panettiere-nek?

 

 

A Sikoly VI nem csak egy egyszerű remake vagy reboot, hanem egy önálló film, amely tiszteli az eredeti trilógia örökségét és friss lendületet ad a sorozatnak. A rendezőpáros Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett (Ready or Not) remekül érti a műfaj szabályait és kliséit, és ügyesen játszik velük. A film tele van humorral, feszültséggel és meglepetésekkel, amelyek garantáltan lebilincselik a nézőt, ugyanakkor vannak jócskán hibái is – a magyar X-es besorolást pedig egyszerűen nem értjük.

 

 

A régi és az újabb arcok visszatérnek

 

A Sikoly VI-ban szórványosan, de találkozhatunk a franchise pár ikonikus szereplőjével: Courteney Cox mint Gale Weathers-Riley és Hayden Panettiere is feltűnik Kirby Reed szerepében, akinek sorsa kérdéses volt az előző rész végén. Kirby FBI ügynökként dolgozik New Yorkban, de még mindig küzd a traumáival. Panettiere nagyszerűen játssza el az erős női karaktert, akinek fontos szerepe lesz a történetben.

No és nem maradhatnak el az újab arcok sem: Melissa Barrera (In the Heights) mint Sam Carpenter Melissa Barrera mint Sam Carpenter, a főszereplőnő; Jenna Ortega (You) mint Tara Carpenter, Sam húga; Jasmin Savoy Brown (The Leftovers) mint Mindy Meeks-Martin, Randy unokahúga; Jack Champion (Avatar 2) mint Wes Hicks, Dewey fia; Henry Czerny (Mission: Impossible) mint Arthur Roman, Stu apja; Mason Gooding (Love, Victor) mint Chad Meeks-Martin, Mindy ikertestvére; Liana Liberato (To the Bone) mint Liv McKenzie, Sam barátnője; Dermot Mulroney (My Best Friend’s Wedding) mint Tom Martin

Az új szereplők közül kiemelkedik Barrera és Ortega alakítása. A két nővér közötti kapcsolat a film egyik központi eleme: Sam elhagyta a családját és Woodsboro-t évekkel ezelőtt, és most visszatér a húgához segíteni. Tara viszont nem bízik meg benne teljesen. A két színésznő remekül átadja a testvéri szeretet és feszültség vegyes érzéseit.

A többi új karakter is jól illeszkedik a Sikoly univerzumába: Mindy és Chad Meeks-Martin Randy humorát és filmismeretét örökölték; Wes Hicks Dewey bátorságát és kedvességét viszi tovább; Arthur Roman Stu őrültségét és gonoszságát idézi fel; Liv McKenzie Sam legjobb barátnője és támasza; Tom Martin pedig Gale volt férje és sikeres producer.

 

MOZI HÍREK - A Sikoly 6 a tervek szerint jövőre kerül a mozikba, viszont úgy tűnik, akad olyan meghatározó szereplő, aki nem tér vissza...

 

Már megint ki „szellemeskedik”???

 

A Sikoly VI legfontosabb kérdése természetesen az: ki az új Ghostface? A film ügyesen adagolja az információkat és a gyanúsítottakat. A gyilkos motivációja is érdekes: nem csak bosszút akar állni valakin vagy valamin, hanem egy új horrorfilmet akar forgatni az áldozataival. Ezáltal a film nem csak a horror műfajra reflektál, hanem a filmkészítés folyamatára és az alkotói szabadság korlátaira is. A gyilkos identitása és leleplezése is meglepő és izgalmas lesz.

Ugyanakkor a film túl sokat támaszkodik az előző részekre és a franchise ismertetőjegyeire. Néhány jelenet és párbeszéd olyan hasonló vagy akár egyenesen másolja az eredeti trilógiát, hogy kevésbé friss és eredeti hatást kelt. Emellett néhány új szereplő sem elég kidolgozott vagy szimpatikus, illetve néhányan csak a statiszták vagy áldozatok szerepét töltik be, akiknek nincs jelentősége a történetben. Mások pedig idegesítőek vagy klisések, akikkel nem tudunk azonosulni vagy érdeklődni irántuk.

Ráadásul a film néhány logikai buktatót is tartalmaz. Néhány helyzet vagy fordulat túl véletlen vagy erőltetett hatást kelt. Néhány kérdés vagy rejtély pedig nem kap megfelelő magyarázatot vagy feloldást, a film így néha elég hiteltelen és zavaros.

 

 

A rémálom folytatódik

 

A Sikoly VI összességében egy jó slasher horrorfilm, amely méltóképpen folytatja a Sikoly sorozatot. A film hű marad az eredeti trilógia hangulatához és stílusához, de új elemeket is bevisz. A film szórakoztató, izgalmas és okos. A régi és az új szereplők általában véve meggyőzőek, a gyilkos is egy érdekes és veszélyes ellenfél. A Sikoly rajongóknak kötelező darab, de a horror műfaj kedvelőinek is ajánlott.

Ugyanakkor a film nem tökéletes. A régi arcok visszatérése örömteli, de néha úgy érezhetjük, hogy túl sok helyet foglalnak el az új szereplőktől. Gale Weathers például pedig sokszor csak egy bosszantó és önző nő képét mutatja, Kirby Reed pedig egyszerűen csak egy unalmas és semmilyen karakter lett.

A film másik gyenge pontja stilisztikai szempontból a történetvezetés. A film sokszor elvész a meta-humor és a horror közötti egyensúlyban. Néhány jelenet túl komikus vagy túl erőltetett hatást kelt. A film vége felé pedig a tempó is lelassul, és a gyilkos leleplezése sem olyan izgalmas és meglepő, mint az előző részekben.

A Sikoly VI tehát nem hibátlan film, de mégis egy élvezetes és szórakoztató horror-sequel. A film tisztelettel bánik az eredeti trilógiával és a franchise rajongóival, de új elemeket is bevisz. A film humoros, feszültséges és okos. A régi és az új szereplők egyaránt meggyőzőek (néhány kivételtől eltekintve). A gyilkos pedig egy érdekes és veszélyes ellenfél (bár nem annyira mint az előzőek). A Sikoly rajongóknak ez tényleg egy kötelező darab, de a horror műfaj kedvelőinek is ajánlott – még ha nem is váltja meg a világot.

-BadSector-

Sikoly VI

Rendezés - 7.2
Színészek - 7.6
Történet - 6.8
Látvány/zene/hangok/akció - 7.5
Hangulat - 7.8

7.4

A Sikoly VI egy intelligens és izgalmas meta-horror, amely méltó folytatása a legendás franchise-nak. A film tele van humorral, feszültséggel és meglepetésekkel. A régi és az új szereplők aránylag meggyőzőek, a gyilkos pedig egy érdekes és veszélyes ellenfél. Ugyanakkor sok klisével és logikai hibával is találkozhatunk az új Sikolyban, néhány új szereplő pedig jelentéktelen vagy idegesítő.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu