Luther: A lemenő nap – Brutális és bizarr sorozatgyilkos nyomába ered a visszatérő Idris Elba

FILMKRITIKA – A Luther: A lemenő nap egy nagyszabású és merész folytatása a BBC népszerű krimisorozatának, amelyben Idris Elba alakítja a zseniális, de problémás londoni nyomozót, John Luthert. A Netflixen debütáló mozifilm egy újabb rémisztő esettel szembesíti Luthert, aki ezúttal egy gazdag és gonosz technológiai mogullal (Andy Serkis) kerül összetűzésbe, aki az internetet használja fel arra, hogy áldozatait zsarolja és meggyilkolja.

 

A film rendezője Jamie Payne, a forgatókönyvet pedig Neil Cross írta, a sorozat alkotója. A történet ott folytatódik, ahol az ötödik évad véget ért: Luther börtönbe kerül bűnei miatt. De hamarosan kiengedik őt feltételesen, hogy segítsen megoldani egy rejtélyes eltűnési ügyet. Ekkor találkozik először Robey-jal (Serkis), akinek az arca mögött egy kegyetlen és zseniális elmélet rejlik.

 

 

Idris Elba nem kell James Bondnak, jó lesz ő Luthernek is

 

Idris Elba nem kell James Bondnak. Neki van John Lutherje. Miután hivatalosan is kizárta magát a 007-es szerepéből egy nemrégiben adott interjúban, az elegáns brit színész inkább visszabújik abba a szerepbe, amelyet már közel egy évtizede játszik a tévében: a Luther: A lemenő nap című mozifilmben (amelyet nálunk csak a Netflixen lehet látni, külföldön a mozikban is vetítették.) Elba egyben valahol „levezeti” rajongóinak online dühét és csalódottságát egy hasonlóan abszurd szerepre, amely már ikonikusan az övé.

John Luther nyomozófőnökben Elba egy maradandó hőst teremtett meg, akinek jellegzetes árnyalatai – legyen szó hosszú gyapjúkabátjáról vagy erkölcsi iránytűjéről – egyszerre klasszikusak és testre szabottak. Hunyorogva és csoszogva járja be az iszonyatos bűntetteket helyszíneit kezeivel zsebében dugva; Luther Columbo és Sherlock Holmes után mintázva készült Elbával töltve ki valami különlegessel. Egyszerre zseniális és bajkeverő figura; aki kész a sötét oldal határait feszegetni. Luther egyben „nagyvonalú” protagonista; egy olyan mélységesen törődött és kiégett detektív típusa; akinek nincs gondja vele, ha megsért bármilyen szabályt, feltéve, ha elkapja vele a gyilkost

 

 

Andy Serkis egy rémálom az interneten: a Gollamot és Caesar-t alakító színész egy újabb szörnyeteg

 

A film legnagyobb meglepetése Andy Serkis alakítása, aki David Robey-t játssza, a film főgonoszát. Serkis híres arról, hogy olyan CGI karaktereket formált meg, mint Gollam a Gyűrűk Ura-ban vagy Caesar az új Majmok bolygójában. De itt nincs szüksége digitális maszkra ahhoz, hogy félelmet keltő legyen. Robey egy olyan technológiai zseni, aki az interneten keresztül zsarolja meg áldozatait. Azt mondja nekik, hogy tud valami titkot róluk, amit nyilvánosságra fog hozni, ha nem tesznek meg valami borzalmas dolgot: például elrabolni és megölni egy másik embert.

Robey nem csak egy gonosz hacker; ő maga is egy sorozatgyilkos, aki élvezi az áldozatainak szenvedését és halálát. Andy Serkis alakítása lenyűgöző és félelmetes; a színész, aki olyan CGI karaktereket formált meg, mint Gollam vagy Caesar, itt nem használ technikai trükköket ahhoz, hogy hitelesen játssza el a zavart és zseniális pszichopatát. Robey egy olyan technológiai zseni, aki az interneten keresztül zsarolja meg áldozatait. Azt mondja nekik, hogy tud valami titkot róluk, amit nyilvánosságra fog hozni, ha nem tesznek meg valami borzalmas dolgot, mint például elrabolni és megölni egy másik embert, vagy más módon tragédiát okozni.

 

 

A Netflix nagyot dobott Lutherrel

 

A Luther: A lemenő nap egy nagy lépés volt a sorozat számára, amely eddig csak a BBC-n futott. A Netflix támogatásával a film nagyobb költségvetéssel és látványosabb akciókkal operálhatott. A film tele van izgalmas üldözésekkel, robbanásokkal és fordulatokkal. A rendező Jamie Payne jól használja ki London városának hangulatát és helyszíneit; a Piccadilly Circus-tól kezdve az elhagyott ipari épületekig mindenhol érezni lehet Luther nyomását és Robey fenyegetését.

A film nemcsak az akcióra koncentrál; hanem Luther karakterének mélységeire is. Elba remekül alakítja a sérült és magányos nyomozót; akinek nincs senkije; csak az igazságérzete. Luther küzd saját démonjaival is; amelyeket Robey kihasznál ellene. A film végén Luthernek döntenie kell arról; hogy mennyire hajlandó elmenni ahhoz; hogy leállítsa Robey-t…

 

 

Luther: A lemenő nap – egy brutális és bizarr thriller

 

A Luther: A lemenő nap legnagyobb gyengesége talán az erőszak túlzott bemutatása. A sorozathoz hasonlóan ez a film sem takargatja az áldozatok szenvedését és halálát; de itt sokkal explicitebb módon mutatják be őket. Robey módszerei rendkívül kegyetlenek és bizarrak: embereket éget élve vagy darabol fel élőben miközben közvetíti őket az interneten vagy rádióhullámokon keresztül.

Ezek a jelenetek sok nézőt elriaszthatnak vagy undoríthatnak; mivel nincs bennük semmi cél vagy üzenet; csak puszta erőszakosság. A Luther: A lemenő nap ezzel némileg elveszíti azt az intelligenciát és finomságot, ami a sorozatot jellemezte.

 

 

Idris Elba ragyog Luther szerepében

 

A film legnagyobb vonzereje kétségtelenül Idris Elba alakítása, aki visszatér a zseniális, de problémás londoni nyomozó szerepébe. Elba tökéletesen hozza Luther sérült és magányos karakterét, aki nincs senkije, csak az igazságérzete. Elba kifejező arca és testbeszéde átadja Luther lelkiállapotát és konfliktusait. Elba olyan karizmatikus és meggyőző Luther szerepében, hogy nehéz elképzelni mást a helyén. Payne kamerája jól mutatja be Luther kapcsolatát a többi szereplővel is; legyen szó régi barátokról vagy új ellenségekről. Elba remekül játszik együtt Andy Serkissel; aki Robey-t alakítja; a film főgonoszát. A kettejük közötti párharc izgalmas és fordulatos; de néha túl erőszakos és bizarr.

A Luther: A lemenő nap egy izgalmas folytatása a sorozatnak; de nem tökéletes. A film erőssége Idris Elba alakítása; aki remekül hozza Luther karakterét és személyiségét. Ugyanakkor gyengesége az erőszak túlzott bemutatása; ami sokszor felesleges és zavaró és ezzel néha elveszíti azt az intelligenciát és finomságot, ami a sorozatot jellemezte. A Luther: A lemenő nap egy jó thriller a sorozat rajongóinak; de nem ajánlott az érzékenyebb nézőknek.

-BadSector-

Luther: A lemenő nap

Rendezés - 7.8
Színészek - 8.2
Történet - 6.8
Látvány/zene/hangok/akció - 8.5
Hangulat - 7.2

7.7

John Luther (Idris Elba) egy újabb rémisztő esettel szembesül a Netflixen debütáló mozifilmben; amelyben egy gazdag és gonosz technológiai mogul (Andy Serkis) az internetet használja fel arra; hogy áldozatait zsarolja és meggyilkolja. A Luther: A lemenő nap jól használja ki London hangulatát és helyszíneit; de néha elveszíti azt az intelligenciát és finomságot, ami a sorozatot jellemezte. A film látványos akciókkal operál; de sokszor túlzottan erőszakos és bonyolult. Remekül mutatja be Luther karakterét és személyiségét; de néha elhanyagolja a mellékszereplőket. A Luther: A lemenő nap tehát egy érdekes folytatása a sorozatnak; de nem tökéletes.

User Rating: 3.28 ( 3 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu