Óriási meglepetés a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

MOZI HÍREK – Jóval premier előtt levetítették a Dungeons & Dragons: Betyárbecsületet az austini SXSW multimédia-fesztiválon, és nagy meglepetésre mindenki el van tőle ragadtatva. A meglepetés azért keletkezett, mert a korábbi próbálkozások, hogy vászonra vigyék a világ legnépszerűbb asztali szerepjátékát, kudarcot vallottak, pedig háromszor is nekifutottak. A mostani produkció viszont mindenkinek tetszik, a filmes berkekben mérvadónak számító Variety kérges szívű kritikusától a geekportál játékszakértő ítészéig.

 

A film rendezői, Jonathan Goldstein és John Francis Daley számos alkalommal hangsúlyozták, hogy olyan filmet akartak készíteni, amely az ádáz D&D rajongókat ugyanúgy elkápráztatja, mint azokat, akiknek halvány gőzük nincs a 49 éves játékról és annak fejlődéséről. És nem lódítottak: a laikusok is felettébb jól szórakoztak, akárcsak a játékon edződött veteránok.

Mindjárt a legjobb példa erre a Variety filmszakértője, Owen Gleiberman. Elismeri, hogy halvány fogalma sem volt a Dungeons & Dragonsról, mert minden ilyesmit mindig is messze elkerült, mégis élvezte a produkció mind a 134 percét. Igen nagyra értékeli, hogy a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület nagykanállal merít a tömegkultúra széles tárházából A gyűrűk urától A herceg menyasszonyán, a Csillagok háborúján és az X-Menen át egészen a Gladiátorig, de az egészből nem összefüggéstelen katyvasz lesz, hanem bámulatosan koherens és inventív új világ. Lenyűgöző látványosság jött létre, amely ellenállhatatlan bájával könnyeket csalhat a néző szemébe.

„Nem vagyok játékos, tehát minden bennfentes utalás hidegen hagy – írja Gleibermanhoz hasonlóan a Fandango kritikusa, Eric Davis. – El tudom képzelni, hogy ez a film mekkora élmény az igazi fanoknak, de nekem sem lehet okom panaszra, a magam részéről egy üdítően lökött fantasyt láttam, ami lenyűgözött a képzelőerejével”.

„Irtó klassz ez a film, tele van invenciózus akciókkal és grandiózus díszletekkel, és mindenből pont annyit nyomatnak, amennyit kell – áradozik Steve Weintraub a Collidertől. – A tetejébe Chris Pine még énekel is, és Hugh Grant főgonoszként nagyon el van találva.”

Jacob Hall a SlashFilmtől így vélekedik: „Emberek, ez a film nagyon állat! Ez a szédületes és vicces akció-fantasy soha nem zökken ki a ritmusból. Chris Pine fenomenális, Michelle Rodriguez szuperdögös.”

Az SXSW sajtótájékoztatóján természetesen megkérdezték a két rendezőt, lesz-e folytatás, mire Goldstein diplomatikusan azt válaszolta, hogy álomszép lenne a kaland folytatása ezzel a csapattal. Közben a Hollywood Reporter arról ír, hogy Goldstein és Daley producercége, a GoldDay több éves szerződést írt alá a Dungeons & Dragons: Betyárbecsületetet gyártó Paramounttal, és egyáltalán nem lenne meglepő, ha következő filmjük pont a D&D 2 lenne.

(Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves – hazai bemutató: 2023. március 30.)

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu