Oscar-díj 2023: véget ért a gála, íme a nyertesek!

MOZI HÍREK – A 2023-as Oscar-gála győztesei feltették az aranykoronát a díjátadó szezonra.

 

 

Hónapokig tartó előzménykáosz és szakértői jóslatok vezettek a vasárnap esti 95. Oscar-díj közvetítéshez. Végül kihirdették a legfontosabb kategóriák győzteseit, kezdve a Minden, mindenhol, mindenkor című filmtől, amely a legjobb film lett, egészen Michelle Yeoh-ig, aki véget vetett a hosszú ideje tartó fej-fej melletti versenynek a legjobb színésznő titulusért közte és Cate Blanchett között.

Miután az A24 viszonylag ismeretlen filmje a díjátadó szezonban nagyágyúvá vált, a Minden, mindenhol, mindenkor lett az est nagy nyertese, és összesen hét Oscar-díjat kapott – köztük a legjobb filmnek járót!

A hét szobrocska tizennégy éve a legtöbb, amit a legjobbnak választott film elnyert. Utoljára 2008-ban a Gettómilliomos nyolc Oscar-díja volt hasonló.

Amellett, hogy Yeoh történelmet írt, mint az első ázsiai nő, aki a legjobb színésznőnek járó díjat kapta, a Minden, mindenhol, mindenkor szereplői a színészi kategóriákban is kitettek magukért: Jamie Lee Curtis (mellékszereplő) és Ke Huy Quan (mellékszereplő) is győzött.

Brendan Fraser – Yeoh kollégája a 2008-as A múmia – A Sárkánycsászár sírja című filmben – volt az egyetlen nem Minden, mindenhol, mindenkor-győztes a „nagy hat” kategória közül. Ugyanis ő lett az est legjobb színészi alakítás díjazottja A bálna című filmben nyújtott teljesítményéért.

A Minden, mindenhol, mindenkor Oscar-győzelme mögött a német háborús film, a Nyugaton a helyzet változatlan végzett, amely az estét négy összesített győzelemmel zárta.

A további győztesek közül kiemelkedett még Sarah Polley, a Women Talking a legjobb adaptált forgatókönyvért. Guillermo del Toro a Pinokkió című animációs filmjéért. Valamint M. M. Keeravani és Chandrabose „Naatu Naatu” című dala az RRR-ből.

A vörös szőnyegen azonban nem csak a győztesek és a jelöltek keltettek hullámokat. Hiszen a ma esti szobrocskákat is magas rangú műsorvezetők adták át, a történelmet író legjobb női főszereplő díjátadón Halle Berry – aki a tavalyi pofon után idén eltiltott Will Smith-t helyettesítette, a legjobb színésznő díjátadóján – Harrison Ford, John Travolta, Mindy Kaling, Elizabeth Olsen, valamint a Négy esküvő és egy temetés találkozója, Andie MacDowell és Hugh Grant, akik mindannyian színpadra léptek a Jimmy Kimmel-vezette adás során.

A 2023-as Oscar-díj jelöltjeinek teljes listáját az alábbi linkeken találjátok.

Forrás: The New York Times, The Guardian

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu