Shazam! Az istenek haragja – A villámcsapás nem sül el kétszer

FILMKRITIKA – A DC filmuniverzuma nem éppen a legkonzisztensebb és legsikeresebb alkotásokat hozta eddig a képernyőre, de az első Shazam! film 2019-ben kellemes meglepetést okozott a humorával, a szívvel és a családi drámával. A folytatásban Billy Batson (Asher Angel) és örökbefogadott testvérei újra felvehetik a harcot az isteni erőkkel, amikor három gonosz nővér (Helen Mirren, Lucy Liu és Rachel Zegler) megpróbálja ellopni Shazam (Zachary Levi) erejét. Vajon sikerül megismételni az első rész varázsát, vagy ez csak egy felesleges második villámcsapás?

 

 

A Shazam! Az istenek haragja folytatja Billy Batson (Asher Angel) történetét, aki egy varázsszó kimondásával felnőtt szuperhőssé változik (Zachary Levi). A film négy évvel az első rész után játszódik, és Billy-nek új ellenségekkel kell szembenéznie: Hespera-val (Helen Mirren) és Kalypso-val (Lucy Liu), akik az ókori görög istenek leszármazottai és bosszút akarnak állni Shazamon és családján.

 

 

Poénhegyek és remek látvány erősítik a filmet…

 

A film erőssége továbbra is a humoros hangvétel és a látványos akciójelenetek. Zachary Levi remekül alakítja a gyereklélekkel rendelkező szuperhőst, akinek sokat kell tanulnia az őt körülvevő világról. A mellékszereplők is hozzájárulnak a poénokhoz: Jack Dylan Grazer mint Billy legjobb barátja Freddy Freeman; Adam Brody mint Freddy felnőtt alteregója; Meagan Good mint Darla Dudley szuperhős változata; valamint Djimon Hounsou mint Shazam varázsló mentora.

A látványtervezés és az effektusok is magas színvonalúak: a film bemutatja az istenek birodalmát Olimposzt; Hespera sárkány alakú járművét; Kalypso varázsfegyverét; valamint Shazam villámerejét és repülési képességét.

A zene és hangulat is hozzáillik a humoros és látványos stílushoz. Christophe Beck zeneszerző visszatér az első rész után, és újra megalkotja a Shazam főcímdalát, valamint több izgalmas és vidám dallamot. A film zenéje tökéletesen kiegészíti a jeleneteket, legyen szó akár egy múzeumi kalandról, egy sárkányos üldözésről, vagy egy isteni csatáról. A film hangulata is könnyed és vidám marad, még akkor is, ha komolyabb témákat is érint, mint a család vagy az önfogadás. A film nem veszi túl komolyan magát, hanem inkább szórakoztatni akarja a nézőket.

 

 

…de az unalmas cselekmény és kliséhegyek visszavetik

 

A Shazam! Az istenek haragja gyengesége viszont a cselekmény és a karakterfejlődés hiánya. A film nagyrészt ugyanazokat az elemeket használja fel, mint az első rész: Billy önbizalomhiánya; Freddy rajongása más szuperhősök iránt; Darla naivitása; valamint egy gonosztevő páros, akik bosszút akarnak állni Shazamon. A film nem mutat be semmi újat vagy meglepőt ezeken kívül.

A karakterek sem fejlődnek sokat: Billy ugyanúgy küzd az önfogadásával és családkeresésével; Freddy ugyanúgy irigyli Billy képességeit; Darla ugyanúgy a család legédesebb és legőszintébb tagja marad, aki a Mercury sebességét kapta meg Shazamtól. Faithe Herman nagyon aranyosan játssza el a szerepét, és sok mosolyt csal az arcunkra.

A cselekmény és a karakterfejlődés hiánya mellett a Shazam! Az istenek haragja más hibákkal is küzd. A történet tele van logikai bukfencekkel és kihagyott lehetőségekkel. Nem derül ki például, hogy miért kellett négy évig várniuk az istennőknek a támadásra; hogy miért nem használják ki jobban az istenek erejét; hogy miért nem segítenek más DC szuperhősök a válságban; vagy hogy miért nincs következménye annak, hogy Billy és társai nyilvánosan leleplezik magukat. A humor és a látvány felülírja a történetet és a karaktereket.

A Shazam! Az istenek haragja nem használja ki azt sem, hogy négy évvel később játszódik az első részhez képest. Nem mutatja be, hogy hogyan változtak meg Billyék életei és kapcsolatai ez alatt az idő alatt. Nem foglalkozik azzal sem, hogy hogyan illeszkednek be a DC univerzumába vagy hogy milyen hatással vannak rájuk más szuperhősök vagy gonosztevők. A film mintha egy párhuzamos világban játszódna, ahol csak Shazam létezik.

 

 

Istentelenül sablonos istennők

 

A legnagyobb csalódás viszont a főgonoszok és a mellékszereplők. Helen Mirren és Lucy Liu két istennőt alakítanak, akiknek semmi motivációjuk nincs, csak az, hogy bosszút álljanak Shazamon azért, mert ők örökölték meg az istenek erejét. A film nem magyarázza el, hogy miért most akarnak támadni, miután évezredekig békén hagyták őt. A két színésznő sem tud sokat kezdeni a sablonos szövegeikkel és jelmezeikkel.

A mellékszereplők sem kapnak sok figyelmet: Rachel Zegler mint Anthea, Hespera és Kalypso harmadik testvére; Marta Milans mint Rosa Vasquez, Billy nevelőanyja; valamint Djimon Hounsou mint Shazam varázsló mentora mind alig jelennek meg a filmben. A Shazam! Az istenek haragja nem fektet be abba, hogy ezeket a karaktereket érdekesebbé vagy fontosabbá tegye.

 

 

Közepes folytatás

 

Összességében a Shazam! Az istenek haragja egy közepes folytatásnak mondható. A film nem hoz újat vagy izgalmasat az első részhez képest, hanem inkább ismétli azt. A humor és a látvány még mindig szórakoztatóak, de nem elégítenek ki teljesen. A cselekmény unalmas és klisészerű; a karakterek pedig fejlődés nélküliek vagy feleslegesek.

A nézőkön és a kritikusokon kívül a bevétel sem volt túl magas. A sajtó vegyesen írt róla: sokan dicsérték a humorát és a látványát, de sokan bírálták a cselekményét és a karaktereit. A világpiac sem fogadta el túl jól: az első hétvégén kevesebbet keresett meg, mint az első rész, a költségvetése pedig nem volt alacsony.

Ha szeretted az első részt és nem vársz tőle túl sokat, akkor talán élvezheted ezt is. De ha valami újat vagy izgalmasat akarsz látni egy DC filmtől, akkor inkább kerüld el, mert ez olyan film, amit egyszer megnézel és aztán villámcsapásszerűen elfelejted.

-BadSector-

Shazam! Az istenek haragja

Rendezés - 6.2
Színészek - 6.5
Történet - 4.2
Látvány/zene/hangok/akció - 8.2
Hangulat - 5.2

6.1

KORREKT

A Shazam! Az istenek haragja egy humoros és látványos szuperhős film, amely azonban nem tudja felülmúlni az első részt. A cselekmény sablonos; a karakterek laposak vagy feleslegesek; a főgonoszok pedig motiválatlanok. Csak azoknak ajánlom ezt a filmet, akik szerették az első részt és nem várnak tőle túl sokat.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu