Nem csak Michelle Yeoh volt Oscar-díjas James Bond-lány: kitalálod, ki a két másik színésznő?

MOZI HÍREK – Egy ritka csemegével szolgálunk a James Bond rajongóinak: két olyan színésznő van, akik nemcsak 007 oldalán tündököltek, hanem egy másik filmért elnyerték a legjobb mellékszereplőnőnek járó aranyszobrocskát is. Az egyikük Michelle Yeoh (A holnap markában), a másik pedig…

 

…Kim Basinger! Igen, jól olvastad: az amerikai szépség nemcsak Sean Connery partnere volt az 1983-as Soha ne mondd, hogy soha című Bond-filmben, hanem négy évvel később megkapta az Oscart a L.A. Confidential című neo-noir drámában nyújtott alakításáért.

De hogyan került Kim Basinger a Bond-univerzumba? A történet egészen érdekes: az 1983-as film nem tartozott az Eon Productions által gyártott hivatalos sorozathoz, hanem egy jogi vita eredményeként készült el. A film alapját Ian Fleming 1961-es regénye adta, amelyet Kevin McClory és Jack Whittingham közreműködésével írt. A regényt már korábban megfilmesítették 1965-ben Thunderball címmel Sean Connery főszereplésével.

McClory azonban megtartotta a forgatókönyv jogait és több évtizedes pereskedés után elkészíthette saját verzióját Never Say Never Again címmel (a cím utalás Connery korábbi kijelentésére, hogy soha többé nem játssza el Bondot). A filmben Connery mellett olyan sztárok szerepeltek még, mint Klaus Maria Brandauer, Max von Sydow, Barbara Carrera és persze Kim Basinger.

Basinger alakította Domino Petachit, egy gyönyörű nőt, akinek testvére Jack Petachi SPECTRE-ügynök volt. Jack Petachi ellopta két amerikai nukleáris robbanófejet és átadta őket Maximilian Largonak (Brandauer), a SPECTRE vezetőjének. Largo azt tervezte, hogy felrobbantja a robbanófejeket Washington D.C.-ben és Londonban , ha nem kapja meg 25%-os részesedést minden NATO-tagország olajbevételéből.

Bondnak sikerült felfedeznie Largo búvárközpontját Nassau -nál , ahol meglátta Domino-t és beleszeretett. Bond elmondta Domino-nak az igazságot testvére haláláról és meggyőzte őt arról , hogy segítsen neki megállítani Largo tervét. Domino végül lelövi Largo-t egy harpunnal, miután Bond leküzdötte Fatima Blush-t (Carrera), egy másik SPECTRE-ügynököt.

A film sikeres volt a mozikban , bár kevesebbet hozott be , mint az Eon által gyártott Octopussy ugyanebben az évben. A kritikusok dicsérték Connery és Brandauer játékát, de Basinger-re kevésbé voltak elismerőek. Roger Ebert például úgy írta róla :

„Kim Basinger jól néz ki, de nincs sok karaktere”

Basinger azonban nem keseredett el, hanem tovább dolgozott a színészi karrierjén. 1986-ban szerepelt a 9 és 1/2 hét című erotikus drámában Mickey Rourke -kal, amely kultikus státuszt ért el. 1987-ben pedig komikus oldalát mutatta meg a Vakrandi című vígjátékban Bruce Willis -szel, akivel később a filmben összeházasodott.

Basinger igazi áttörést azonban a L.A. Confidential című film hozta meg számára 1997-ben. A film egy 1950-es évekbeli Los Angeles-i rendőrségi botrányt dolgoz fel több szálon. Basinger alakította Lynn Brackent, egy Veronica Lake -re hasonlító prostituáltat, akit Pierce Patchett (David Strathairn) futtat, egy olyan üzletember, aki híres nők másolatait kínálja ügyfeleinek.

Lynn Bracken kapcsolatba kerül Ed Exley (Guy Pearce) és Bud White (Russell Crowe) nyomozókkal, akik mindketten beleszeretnek. Basinger remekül játszotta el a bonyolult múltú és jövőtlen nőt, aki mégis képes szeretni és álmodni. A film nagy sikert aratott a kritikusok és a közönség körében is, és kilenc Oscar-díjra jelölték, köztük Basinger-re is mint legjobb mellékszereplőnőre. (A teljes filmet alant láthatjátok.)

Basinger végül megnyerte az Oscart, amelyet meghatottan fogadott el. A díjátadón így köszönte meg: „Ez egy álom valóra váltása. Mindig is szerettem volna színésznő lenni. Mindig is szerettem volna filmben játszani. És most itt vagyok”. Basinger ezzel beírta magát a filmtörténelembe mint az egyik legragyogóbb Bond-lány.

A másik színésznő, aki Bond-girl is volt és Oscar-díjat kapott, Halle Berry. Ő 2001-ben nyerte el a legjobb színésznőnek járó elismerést a Monster’s Ball című filmért, ahol egy pincérnőt alakított, aki viszonyba kezdett a halálraítélt férje kivégzőjével. Berry ezzel az első színesbőrű nő lett, aki ezt a díjat megkapta. A díjátadón tartott beszédében reményét fejezte ki, hogy ez nem lesz egy egyszeri eset.

Egy évvel később ő volt Jinx Johnson az NSA ügynöke a Halj meg máskor! című James Bond filmben, amelyben Pierce Brosnan alakította utoljára 007-et. Berry emlékezetes jelenetet produkált, amikor bikiniben lépett ki a tengerből, utalva Ursula Andress klasszikus felvételére az 1962-es Dr. No-ban. Berry tehát méltán sorolható be az Oscar-díjas James Bond-lányok közé.

 

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu