John Wick 4. felvonás – Keanu Reeves visszatér a legvéresebb és legbrutálisabb akciófilmjével

FILMKRITIKA – John Wick (Keanu Reeves) nem tud megszabadulni az alvilág árnyaitól. Miután megszegte a Felső Tanács szabályait és megölte egyik tagját a Szálloda területén, életre-halálra menekül az egész világon. De nem hagyja magát könnyen elkapni: új szövetségeseket talál és régi ellenségekkel néz szembe egy véres küzdelemben, amelyben mindenki vadászik rá. Vajon képes lesz-e túlélni és befejezni azt, amit elkezdett? John Wick 4. felvonás a John Wick-sorozat záró epizódja, amely még több látványos akciót és izgalmas fordulatot ígér.

 

 

A John Wick-sorozat az elmúlt évek egyik legsikeresebb akciófilm-franchise-a lett. A visszavonult bérgyilkosról szóló történet első része 2014-ben debütált és nagy sikert aratott a kritikusok és a közönség körében is. A folytatások sem okoztak csalódást: mindkettő több mint 300 millió dolláros bevételt hozott világszerte és elismerést vívott ki az akciófilmek rajongóinak körében. A sorozat erényeit sokan abban látják, hogy egyszerű de hatékony alapötletre épít: egy férfi bosszúhadjárata azok ellen, akik elvették tőle mindazt, amiért élt. Emellett a filmek kiemelkednek a látványos harcjelenetekkel, amelyekben Keanu Reeves saját maga végzi el a kaszkadőrmutatványokat; valamint a gazdag és titokzatos alvilág bemutatásával, amely saját szabályokkal és rituálékkal rendelkezik.

 

 

John Wick utolsó küldetése: így alakul a bosszúhadjárat vége

 

A John Wick 4 ott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt. John Wick (Keanu Reeves) súlyosan megsebesülve menekül New Yorkból Winstonnal (Ian McShane), miután utóbbi árulása miatt célponttá vált az alvilágban. Azonban Winston nem hagyja cserben teljesen: segít neki eljutni Berlinbe, ahol találkozik egy régi barátjával és mesterével (Donnie Yen), aki felkészíti őt arra a harcra, ami még előtte áll. Eközben az Adjucator (Asia Kate Dillon) továbbra is üldözi Wicket és mindenkit, aki segítette vagy bántotta őt korábban.

A film során John Wick számos helyszínen jár: Berlin mellett Párizsban, Tokióban és Moszkvában is megfordul, ahol új kihívásokkal és veszélyekkel találja szemben magát. A történet végén John Wicknek döntenie kell arról, hogy mit akar kezdeni az életével: folytatja-e a harcot az alvilág ellen vagy megtalálja-e a békét valahol.

 

 

Igazi sztárparádé: kik játszanak John Wick oldalán és ellenében?

 

A John Wick 4-ben Keanu Reeves ismét remekel a címszerepben. A kanadai-amerikai színész tökéletesen hozza John Wick karakterét: egy magányos és elkeseredett harcost, aki mégis rendelkezik egyfajta morális kódexszel és humorral. Reeves nemcsak alakításával nyűgözi le a nézőket, hanem akrobatikus képességeivel is: mint ahogy az előző részekben is, itt is ő maga csinálja a legtöbb kaszkadőrmutatványt és harcjelenetet. A film rendezője, Chad Stahelski elmondta, hogy Reeves nagyon elkötelezett volt a forgatás alatt és rengeteget edzett és gyakorolt a koreográfiák elsajátításához.

A mellékszereplők közül kiemelkedik Donnie Yen, akit sokan az Ip Man-filmekből ismerhetnek. A film másik új arcát Hiroyuki Sanada testesíti meg, akivel Reeves korábban már dolgozott együtt az 47 Ronin című filmben. Sanada egy japán yakuza vezért alakít, akivel John Wicknek össze kell mérnie erejét Tokióban. Sanada rutinos akciófilm-sztár, hiszen olyan filmekben játszott már, mint Az utolsó szamuráj, A bosszú útja vagy Az elnök végveszélyben. A film rendezője szerint Sanada nagyon profi volt és sokat hozzáadott a film hangulatához.

Az ismertebb visszatérő szereplők közül Ian McShane, Laurence Fishburne , Lance Reddick és Asia Kate Dillon kapnak fontosabb szerepet. McShane Winston-t alakítja, a New York-i Continental Hotel menedzserét, Fishburne Bowery King-et, az utcák urát, Reddick Charon-t, Winston hűséges alkalmazottját, Dillon pedig az Adjucator-t , a Felső Tanács könyörtelen képviselőjét. Mindannyian jól hozzák karaktereiket, akiknek fontos szerepük van John Wick sorsának alakulásában.

 

 

A film lelke az akció: hogyan segítették elő a történetet a harcjelenetek?

 

A John Wick 4-ben sem spóroltak az akciójelenetekkel. A film tele van látványos és brutális harcokkal, lövöldözésekkel, autós üldözésekkel és robbanásokkal. A film rendezője, Chad Stahelski korábban kaszkadőrként dolgozott és ezt a tapasztalatát kamatoztatja a John Wick-filmekben is. A film akciókoreográfiái nagyon változatosak és kreatívak: John Wick nemcsak pisztolyokkal és késekkel végez ellenfeleivel, hanem olyan fegyverekkel is, mint nuncsaku, vagy egy szamurájkard. A film akciói nem csak a nézőket szórakoztatják, hanem a történetet is előremozdítják: minden harcnak megvan a maga célja és következménye.

A film akciójeleneteinek elkészítése nagy kihívást jelentett a stáb számára. A forgatás több országban zajlott le: Németországban, Franciaországban, Japánban és az Egyesült Államokban. A forgatás során több bonyodalom is adódott: például Berlinben egy kaszkadőr megsérült egy motoros jelenet közben, Párizsban pedig egy robbantás miatt tűz ütött ki az Eiffel-torony mellett. A COVID-19 világjárvány miatt is többször meg kellett szakítani a forgatást és be kellett tartani a biztonsági előírásokat. A film főszereplője, Keanu Reeves elmondta, hogy ez volt az eddigi legnehezebb John Wick-film, amit forgatott, de nagyon büszke rá.

 

 

John Wick 4: Egy legenda búcsúja

 

A John Wick 4 egy méltó befejezése a John Wick-sorozatnak. A film mindent megad a rajongóknak, amit elvárhatnak: izgalmas történetet, lenyűgöző akciót és karizmatikus színészeket. A film nemcsak lezárja John Wick sorsának ívét, hanem új lehetőségeket is nyit a franchise számára, elképzelhető, hogy még láthatunk majd újabb John Wick-filmeket vagy sorozatokat.

-BadSector-

 

John Wick 4. felvonás

Rendezés - 9.2
Színészek - 8.4
Történet - 8
Látvány/zene/hangok/akció - 9.5
Hangulat - 9.2

8.9

KIVÁLÓ

John Wick 4. felvonás egy izgalmas és látványos akciófilm, amely méltóképpen zárja le a John Wick-sorozatot. Keanu Reeves ismét lenyűgözi a nézőket a címszerepben és az akciójelenetekben. A film nemcsak befejezi John Wick bosszúhadjáratát, hanem új irányokat is mutat a franchise számára.

User Rating: 5 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu