Elhunyt az Intel társalapítója

TECH HÍREK – Gordon Moore-t többek között a Moore-törvény kapcsán ismerhetjük.

 

Moore és Robert Noyce volt a két személy, aki 1968-ban létrehozta az Intelt, és Moore jótékony alapítványa mellett maga az Intel is megemlékezett a pénteken, 94 éves korában elhunyt Moore-ról. A társalapítóról a processzorok mellett most már GPU-kat is gyártó Intel szerint a korábban vezető beosztásban levő tudós békésen távozott a másvilágra, ugyanis a csaéádja és barátai vették körül az otthonában, ami Hawaii-on található.

Moore az Intel vezérigazgatója volt 1979-től 1987-ig, majd az igazgatóság vezetői székében ült 1997-ig, majd 2006-ban teljesen visszavonult az amerikai techóriástól. Pat Gelsinger, az Intel jelenlegi vezérigazgatója így emlékezett meg elődjéről: „Gordon Moore éleslátása és víziója meghatározta a technológiai ipart. Fontos szerepet játszott a tranzisztorok erejének felfedezésében, és évtizedeken át inspirálta a technológusokat és vállalkozókat.”

2000-ben Moore és felesége létrehozta a Gordon and Betty Moore Foundation-t. A jótékony célokra teremtett alapítvánnyal a céljuk az volt, hogy támogassák „a tudományos felfedezéseket, a környezetvédelmet, a betegellátás javítását és a San Francisco Bay Area különleges jellegének megőrzését.” Viszont érdemes kitérni a Moore-törvényre is. Az 1965. április 19-én megjelent Electronic Magazine-ban így határozta meg az áramkörökkel kapcsolatos evolúciót: „A legalacsonyabb árú komponens összetettsége évenként durván a kétszeresére nőtt… Rövidtávon ez az ütem várhatóan nem fog jelentősen változni, esetleg valamelyest növekszik. Hosszú távon a növekedés üteme bizonytalanabb, bár jelenleg nincs okunk feltételezni, hogy az elkövetkező 10 évben ez változni fog. Ez azt jelenti, hogy 1975-ben a legalacsonyabb árú integrált áramkör 65 000 komponenst fog tartalmazni. Úgy hiszem, hogy egy ilyen összetett áramkör megépíthető egy lapkán.”

1975-ben ezt két évre módosította, és többnyire igaz maradt a kijelentése. 1975-ben a chipekben kb. 5000 tranzisztor volt, tavaly pedig az Apple egy olyan fogyasztói, kétlapkás chipet leplezett le, amiben már 114 milliárd van! 2015-ben már kicsit humorosan emlékezett Moore vissza erre: „Nos, egyszer sikeresen becsültem meg valamit, aztán még egyszer már nem jósoltam!”

Moore-t felesége (Betty), két fia (Kenneth, Steven), illetve négy unokája élte túl. Nyugodjék békében.

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu