Az Intel megközelítését követi az AMD Phoenix hybrid APU-ja?

TECH HÍREK – P- és E-magokkal jöhet a kifejezetten alacsony fogyasztású APU, amit akár az új Steam Deckben is viszontláthatunk majd.

 

P- és E-magok? Igen: az Intel új (pl. 13. generációs) processzoraiban már láthatjuk a Performance (teljesítmény) és Efficiency (hatékonyság) magokat, és ezt a formátumot követheti az AMD is, ami a minap hivatalosan listázta ezt a hybrid magos dizájnt a Phoenix 2 APU-hoz. Ez a Zen 4-es architektúrát használja, és a Twitteren további dolgok szivárogtak ki a cég mérnöki prototípusként (engineer sample, ES) létrehozott APU-járól: két P-mag és négy E-mag található benne, ám az Intellel szemben van egy nagyobb eltérés.

Az Intel ugyanis két eltérő architektúrát alkalmaz (Golden vagy Raptor Cove + Gracemont), az AMD viszont csak egyet tervez: mindkét magtípus a Zen 4-es architektúrára alapozik. A P-magok az általános dizájnnal rendelkezőek lesznek, amiket a Ryzen 7000-es processzorcsaládban már láthatunk, ám a Zen 4-es magok alacsonyabb gyorsítótár-mérettel (cache-sel) és órajellel rendelkeznek, miközben teljesen a hatékonyságra koncentrálnak.

A Cinebach R23 multi-bench tesztelése során bukkantak fel az órajelek, amik a magoktól eltérően jelentősek mások. A 0-s és az 5-ös mag P-mag, és ezek akár 4 és 5 GHz közötti értékre is fel tudnak menni. A P-magok 4,2-4,3 GHz közötti órajelen futottak átlagosan, míg az E-magok 2,5-4 GHz körüli értéket mutattak. Az E-magok általában 3 GHz alatti órajelet hoztak össze, de rövid ideig felgyorsulhatnak 4 GHz-re. Meg lehetne joggal kérdezni, hogy mi köze van ennek a Steam Deck jövőjéhez. Az APU fogyasztása handheld, hordozható használatra mutat, ugyanis az AMD Phoenix APU hybrid magos dizájnja kb. 15-20W-t igényel. A P-s Zen 4 magok 7-8, míg az E-magok kb. 5W energiát szürcsöltek el. Ha egymagos alkalmazásról van szó, állítólag az AMD alapból a P-magokat tesi előtérbe, így a hagyományos Phoenix chipektől nincs számottevő eltérés.

Mivel még csak egy ES verzióról van szó, az órajelek és az erőfelvétel mértéke még változhat a későbbiekben.

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu