The Last of Us Part I: az első PC-s patch és egy összehasonlítás [VIDEO]

A Naughty Dog lényegében házon belülre viheti a 2013-as játékából tavaly kiadott PlayStation 5-ös remake-jéből készült PC-s portjának kipofozását. Vagy érdemes moddolni a játékot. Sőt, ajánlott!

 

A Naughty Dog oldalán egy blogposzt ünnepli a The Last of Us Part I PC-s portját, és itt Christian Gyrling, a stúdió alelnöke azzal kezdi, hogy „Ahogy elkezdtük a házon belüli fejlesztést”, ami az Uncharted: Legacy of Thieves Collectionnel indult anno. Annak PC-s portjáért is ugyanaz a stúdió volt a felelős mint aki elbaltázta Joel és Ellie PC-s debütálását (Iron Galaxy).

A baj csak az, hogy a kalózverzióban jobb teljesítményt kapunk a hivatalosnál. A hibás Oodle könyvtárt lecserélték egy régivel, ami több kiakadást, shader generálást és akadást tüntet el vagy gyorsít fel. A fejlesztők a 2.9.6-os Oodle könyvtárat használták, amiről hivatalosan tudni, hogy memóriaszivárgási problémákkal küzd. Mivel a játék körül is ezt hallani, az bizony sokat elmond. A 2.9.5-ös verzióra cseréléssel ez a hiba eltűnik, javulva a teljesítményt. Így aki jobb teljesítményt akar, másolja be az oo2core_9_win64.dll-t a játék könyvtárába, ahol az exék vannak. Emiatt a shadereket újra kell építeni. Ha hibás a játék, a fájlok integritása javasolt. A shaderek törlésével a psolibs könyvtár ürítése javasolt. Az Oodle-t errefelé keressük a NexusModson.

Már meg is jelent az első patch. Az 1.0.1.5 mindössze 36 MB, de kiindulásnak megteszi. Több teljesítménybeli, akadozásos hibát kijavítottak, de a felhasználók visszajelzései során továbbiak lehetnek és ezeket még vizsgálhatják. További kiakadásos diagnosztikai információt is implementáltak, ha a shaderek felépítése vagy más, gyakran jelentett stabilitással kapcsolatos hiba során történne a játék elfekvése, így a fejlesztők pontosabban megvizsgálhatják, hogy mit kell javítaniuk. Ennek ellenére a visszajelzések nem nagyon javultak: a Steamen arról beszélnek, hogy a shaderek kicsivel gyorsabban töltődnek be, de a kiakadások és egyéb problémák továbbra is jelen vannak

A Naughty Dog oldalán a lista az ismert hibákról arra sugall, hogy ezekre koncentrálnak „a pajkos kutyák”: a shaderek betöltése sokkal tovább tart az elvártnál (van, akinek egy óra kell, van, akinek egész éjjel ezt csinálta a játék és az sem volt elegendő…), és ha ezek töltődnek a háttérben, a The Last of Us Part I teljesítménye és stabilitása romlik. A régebbi grafikus driverek instabillá teszik a játékot, ami akár grafikus problémákba is futhat. Ennél rosszabb, ha a minimum rendszerkövetelményeket meguró PC-nk mégsem képes elindítani a játékot. A lehetséges memóriaszivárgás már inkább szomorú (aki Google Chrome-ot használ, tudja, mire gondolunk: a vártnál sokkal több RAM-használat).

ElAnalistaDeBits összehasonlította a PlayStation 5-ös verziót a PC porttal, és a Steam Deckes teljesítmény is meg lett említve a videóban. PC-n kicsivel jobb a látvány (magasabb textúra- és árnyékfelbontás, több geometria, jobb látótávolság, javult a víz fizikája és a vele történő interakció), de a képkockák időzítése (frame pacing), a hiányzó animációk és a textúrák máshová belógása (clipping) ront az összképen. Az, hogy PlayStation 5-ön ötször gyorsabb a töltési idő, valahol várható volt. PlayStation 5-ön 4K/30 FPS a resolution mód és 1440/60 FPS a quality mód; PC-n maximumra csavarva 4K-n futtatta RTX 4080-on, 4070 Ti-n, 3080-on és 3050-en. A Steam Decken 800p, alacsony beállításokkal, FSR Quality-vel is alacsony a frame rate.

Forrás: WCCFTech, WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu