BREAKING: az Asus ROG kézi PC-je nem áprilisi tréfa volt – a teljesítménye pedig végképp nem vicc! [VIDEO]

TECH HÍREK – Az Asus áprilisi tréfaként jelentette be kézi játék PC-jét, majd pár napig állni hagyta, mielőtt felfedte volna az igazságot.

 

 

Az Asus megerősítette, hogy a ROG Ally, a saját kézi játék PC-je valódi. Ez egy fájdalmasan hosszúra nyúlt áprilisi „tréfát” zárt le, amelynek keretében először megszellőztették a terméket.

Csak hogy tisztázzuk, a ROG Ally egy kézi játék-PC, amelyet az Asus az áprilisi bolondok napján jelentett be, és megerősítette, hogy csak vicc volt.

Aztán később is folytatták, és most, két nappal később elárulták, hogy a tényleges áprilisi tréfa az volt, hogy a termék végig valódi volt. A bejelentés eleve gyanús volt, de ami fontosabb, végre megtudhattunk ezt-azt az eszköz teljesítményéről is. Egy biztos: nem babapiskóta!

Dave2D szellőztette ki a részleteket. Megerősíti, hogy a ROG Ally belsejében egy egyedi AMD SoC van, amely a TSMC 4 nm-es processzcsomópontján épül. Egy Zen 4 CPU és egy RDNA 3 GPU kapott benne helyet. Mindez azt jelenti, hogy naprakész. Felveszi a versenyt a ma diszkrét asztali alkatrészként elérhető legújabb processzorokkal és grafikus kártyákkal.

Úgy hangzik, hogy ennek egy nagyobb teljesítményű processzornak kell lennie, mint a Steam Deckben található, amire szükség is lesz, mivel az Asus egy 7 hüvelykes 1080p 16:9-es 1080p képernyővel szerelte fel.

Ez több pixel, mint a Steam Deck 800p-s képernyője. Az Ally gyorsabban is fog futni, akár 120Hz-en is. Hogy ez a 4 nm-es AMD szilícium képes lesz-e a legtöbbet kihozni ebből a felbontásból és frissítési frekvenciából, azt még meg kell várnunk. Ám a játékoknál, amelyeknél ez lehetséges, simább élményt kell nyújtania.

Dave2D szerint még jobb hír, hogy az Ally meglehetősen halkan fut. Tesztjeik során az Ally terhelés alatt 20 db körül futott. A Steam Deck, ami nem a leghangosabb eszköz, 37 db-on.

 

Csak az a Windows ne volna – mondta az Asus

 

Az eszközön Windows 11 fut, de van egy egyedi Asus alkalmazás, amely tartalmaz egy játékindítót, és lehetővé teszi a kézi rendszer menet közbeni beállításait. Más Windows-alapú kéziszámítógépekkel szerzett tapasztalataink szerint nem olyan karcsú a kezelésük, mint a Valve Linuxos SteamOS-ének a Steam Deck-en, szóval erre érdemes odafigyelni. Legalább a Windows kevésbé korlátozza a játszható játékokat. Néhány online játék, mint például a Destiny, nem hajlandó működni a Steam Deck-en.

A ROG Ally valóban izgalmas része az, hogy csatlakoztatható lesz az Asus egyik külső GPU-burkolatához, amely saját fejlesztésű csatlakozót használ.

Ez azt jelentené, hogy masszívan megnövelheted a GPU teljesítményét, akár egy RTX 4090-ig. Feltételezve persze, hogy a GPU házon továbbra is futtathatod az összes többi kijelző kimenetet. Mindez egy tisztességes módja lehet annak, hogy otthon dokkold a készüléket, és nagyobb felbontásban játssz igényes játékokat.

A legfontosabb információ, ami most hiányzik, az az ár. Ez az eszköz jól néz ki, de a Steam Deck vonzereje a játék PC-hez képest elég alacsony árában rejlik. Az Asus azt mondta a Dave2D-nek, hogy az ár „nagyon versenyképes” lesz, de ezen túlmenően nem tudjuk.

Reméljük, hogy tényleg versenyképes lesz az ára, és a szoftver is zökkenőmentes élményt nyújt. A rázós bejelentés ellenére igazán tisztességes kézi PC-nek tűnik.

Forrás: Twitter, YouTube

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu