Air – A cipő, ami megváltoztatta a kosárlabdát

FILMKRITIKA – Ben Affleck legújabb rendezése az Air egy lenyűgöző sportdráma, ami a Nike Air Jordan cipősorozatának születését mutatja be. Matt Damont alakítja benne Sonny Vaccarót, a Nike rámenős és intelligens marketingesét, aki mindent megtesz, hogy leigazolja a fiatal Michael Jordant. A film nemcsak a sportvilág kulisszái mögé enged bepillantást, hanem az emberi kapcsolatokat, a szenvedélyt és az álmokat is bemutatja.

 

 

Az Air egy igazán különleges alkotás, ami nem csak a kosárlabda rajongóinak szól. A film alapjául szolgáló történet az 1980-as években játszódik, amikor a Nike cég küzdött a piaci részesedéséért az Adidas és a Converse ellen. A főszereplő Sonny Vaccaro (Matt Damon), aki egy zseniális ötlettel áll elő: szerződtetni kell a legnagyobb tehetségnek tartott Michael Jordant (Damian Delano), aki akkor még csak egyetemi játékos volt. Vaccaro meggyőzi főnökét, Phil Knightot (Ben Affleck), hogy adjanak egy hatalmas szerződést Jordannak, és tervezzék meg neki a saját cipőjét, az Air Jordant.

 

 

Affleck a kamera mögött:

 

Ben Affleck már bizonyította rendezői képességeit olyan filmekkel, mint az Argo vagy a Gone, Baby Gone és Az Air-ben is remekül irányítja a színészeket és az operatőrt, Robert Richardsont. A sportdráma a maga módján dinamikus és izgalmas, de nem hanyagolja el a karakterek fejlődését és motivációit sem. Affleck jól adagolja a humoros és drámai jeleneteket, és nem esik abba a hibába, hogy túl sok kosárlabda-mérkőzést mutasson be, hanem inkább arra koncentrál, hogy bemutassa az üzleti és emberi oldalát annak, hogy hogyan született meg egy legendás cipő.

Affleck nemcsak rendezőként, hanem színészként is részt vett a filmben, hiszen ő alakítja Phil Knightot, a Nike alapítóját és elnökét. Meggyőzően játssza a céltudatos és ambiciózus üzletembert, aki eleinte kételkedik Vaccaro ötletében, de aztán maga is egyre jobban hinni kezd benne. Affleck szerint Knight egy nagyon érdekes figura volt, aki sokat kockáztatott az Air Jordan projektért. A színész/rendező azt is elárulta, hogy többször is találkozott Knighttal a forgatás előtt, és sokat tanult tőle.

Ben Affleck rendezőként is sok kihívással nézett szembe az Air forgatásán, amely több helyszínen is játszódik, köztük Los Angelesben, Portlandben és Chicagóban is. Affleck igyekezett minél hitelesebben visszaadni az 1980-as évek hangulatát és stílusát. A filmhez több eredeti Air Jordan cipőt is beszerzett, amelyeket Jordan viselt a pályán és azt is elárulta, hogy nagy rajongója volt Jordannek gyerekkorában, és nagy megtiszteltetés volt számára, hogy megrendezhette ezt a filmet.

 

 

Damon és Affleck: a Nike két arca

 

Az Air legnagyobb vonzereje mégis az Oscar-díjas páros, Ben Affleck és Matt Damon újabb közös munkája. A két színész tökéletesen alakítja a Nike vezetőit, akik kockázatos üzletbe vágnak bele. Damon nagyszerűen hozza Vaccaro lelkesedését és ravaszságát, míg Affleck Knight kezdeti cinizmusát és hitetlenkedését. A mellékszereplők közül még Jason Bateman Rob Strasserként, a Nike tervezőjeként, Marlon Wayans George Ravelingként, Jordan edzőjeként, Chris Messina David Falkként, Jordan ügynökének és Viola Davis Deloris Jordanként, Jordan kiemelkednek ki. Damian Delano biztos szintén hitelesen alakítaná a fiatal Michael Jordant, aki még nem tudja, hogy milyen hírnév és siker vár rá – de őt alig látni egy szándékos rendezői döntés miatt, amely végül is logikus, hiszen ez a film valójában nem is Jordan története.

Damon és Affleck nemcsak színészként, hanem producereként is részt vettek a filmben. A két sztár új produkciós céget alapított Artists Equity néven, amelynek az Air volt az első projektje. Damon és Affleck elmondták, hogy nagyon izgatottak voltak a film elkészítéséért, mert mindketten szeretik a kosárlabdát és a Nike cipőket. A két színész már korábban is dolgozott együtt olyan filmeken, mint a Good Will Hunting vagy a Dogma. Damon és Affleck barátsága és rutinus együttműködése jól látszik a vásznon is. A film egyik legjobb jelenete az, amikor Vaccaro és Knight először találkoznak Jordannel és megpróbálják meggyőzni őt a szerződésről.

 

 

A cipő, ami forradalmasította a sportot: az Air Jordan története

 

Az Air egy érdekes és inspiráló történet, ami bemutatja, hogy hogyan született meg egy olyan cipő, ami nem csak a sportot, hanem a kultúrát és a divatot is befolyásolta. Nem csak a Nike és Jordan közötti szerződésről szól, hanem arról is, hogy milyen akadályokat kellett leküzdeniük az útjukon. A történet jól mutatja be az Adidas és a Converse versenyét, a Nike belső vitáit, Jordan családi és sportkarrierjét, valamint az Air Jordan cipő tervezését és marketingjét is. Nemcsak egy üzleti siker sztori elbeszélését kapjuk a pénzünkért, hanem ez egy barátság, üzleti rivalizálások és egy szenvedély története is.

A film erősség még, hogy sok érdekességet és anekdotát is elmesél az Air Jordan cipőkkel kapcsolatban. Például azt, hogy hogyan lett a cipő logója egy kosárlabda és egy szárny kombinációja, vagy hogy hogyan tiltották be az NBA-ben az első Air Jordan cipőt, mert túl feltűnő volt. Azt is megtudhatjuk belőle, hogy hogyan vált a cipő egy ikonikus márkává, amit nem csak a sportolók, hanem a zenészek, a színészek és a rajongók is viseltek.

 

 

Just direct it!

 

Az Air méltó módon tiszteleg Michael Jordan és a Nike előtt. Nemcsak egy kosárlabda-film, hanem egy kultúrtörténeti dokumentum is. Megmutatja, hogy hogyan született meg egy cipő, ami nem csak egy cipő volt, hanem egy jelkép. Egy jelkép, ami azt üzente mindenkinek: „Just do it!”

-BadSector-

 

 

 

Air

Rendezés - 8.4
Színészek - 9.2
Történet - 8.2
Látvány/zene/hangok - 7.8
Hangulat - 8.5

8.4

KIVÁLÓ

Az Air egy lenyűgöző sportdráma, ami bemutatja a Nike Air Jordan cipősorozatának születését. Matt Damont alakítja Sonny Vaccarót, a Nike cipőeladót, aki mindent megtesz, hogy leigazolja a fiatal Michael Jordant. A film izgalmas, humoros és inspiráló, Ben Affleck rendezése ismét ott van a topon és a színészi alakítások is nagyszerűek.

User Rating: 4.56 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu