A The Last of Us Part I PC – Igazi zombiszerű rémálom lett a PC-s portból, de van belőle kiút…

TESZT – A The Last of Us Part I egyike a legjobb és legdíjazottabb játékoknak, amelyek valaha készültek. A PlayStation exkluzív cím most először érhető el PC-n is, de vajon megéri-e átélni Joel és Ellie brutális utazását ezen a platformon? A játék technikai oldalát vizsgálva megpróbáljuk megválaszolni ezt a kérdést, megvizsgáljuk, hogy a Naughty Dog klasszikusa hogyan teljesít az asztali gépeken és a Steam Deck-en.

 

 

A The Last of Us Part I egy posztapokaliptikus akció-kalandjáték, amelyben egy zombivá változó gombafertőzés pusztítja el az emberiséget. A játék főszereplői Joel, egy cinikus túlélő, és Ellie, egy 14 éves lány, akinek az immunrendszere ellenáll a fertőzésnek. Joel feladata, hogy Ellie-t elvigye egy ellenálló csoportnak, akik reménykednek abban, hogy a lány segítségével találnak ellenszert. A játék során számos veszélyes helyszínen kell átverekedniük magukat, miközben harcolnak az élőhalottakkal és az ellenséges emberekkel. A játék erőssége a lenyűgöző grafika, a feszült játékmenet és az érzelmes történetmesélés.

 

Annie Wersching

 

Sokkal többre hivatott ez a béna béta

 

A The Last of Us Part I PC-s portja nem indult zökkenőmentesen – és ez még enyhe kifejezés. A játék március 28-án jelent meg Steam-en és Epic Games Store-ban, de számos technikai problémával küzdött. A játékosok panaszkodtak a hosszú betöltési időkre, a rossz optimalizációra, a kamerarángásra, a textúrahibákra, az animációs glitchekre és a véletlenszerű összeomlásokra. A Digital Foundry elemzése szerint a játék „gyakorlatilag egy béta” és egy „mély csalódás” volt.

A Naughty Dog azonban nem hagyta cserben a PC-s rajongókat, és több javítást is kiadott a játékhoz. Az utolsó patch (v1.0.1.7) többek között orvosolta a játék indításakor és az ablakos és teljes képernyős mód közötti váltáskor fellépő összeomlásokat, valamint javította az NPC-k viselkedését és az UI-t.

Pedig a The Last of Us Part I PC-s verziója nem csak egy egyszerű átirat, hanem számos PC-specifikus funkcióval és javítással is rendelkezik. A játék támogatja az AMD FSR 2.2 és az Nvidia DLSS Super Resolution technológiákat, amelyek segítenek növelni a képfrissítést és a felbontást a kompatibilis grafikus kártyákkal. A játékban beállíthatjuk a VSync-et és a képfrissítési korlátot, valamint számos grafikai opciót, mint például a textúraminőséget, az árnyékokat, a tükröződéseket és az ambient occlusiont. A játék 4K felbontásban és ultra-széles monitorokon is játszható, így még jobban belemerülhetünk a részletgazdag környezetbe. A 3D hangzásnak köszönhetően pedig jobban hallhatjuk a levelek zörgését, az üveg csörömpölését vagy az ellenségek lépteit.

 

Nemrég jelent meg a The Last of Us Part I, és sokakat lenyűgözött az új látványvilág, amely egy olyan részletet is felfedett Joelről, amit sokan eddig nem tudtak.

 

PC-s extrák – „kárpótlásul”…

 

A PC-s verzió támogatja a DualSense kontrollert vezetékes csatlakozással, így érezhetjük a harc hatását, a tank dübörgését és sok mást a haptikus visszajelzésnek és a dinamikus triggereknek köszönhetően. A DualShock 4 kontroller mellett más gamepadokat és billentyűzetet-egér kombinációt is használhatunk, valamint testreszabhatjuk a vezérlést. A játék tartalmazza a The Last of Us Part I akadálymentesítési funkcióit is, így mindenki igényeihez és preferenciáihoz igazíthatjuk az élményt. A PC-s verzióhoz jár két ingyenes póló Ellie-nek, amelyeket akkor kapunk meg, ha végigvittük a fő történetet: egy Left 4 Dead és egy Portal mintás póló.

A Naughty Dog azonban nem hagyta cserben a PC-s rajongókat, és több javítást is kiadott a játékhoz. Az utolsó patch (v1.0.1.7) többek között orvosolta a játék indításakor és az ablakos és teljes képernyős mód közötti váltáskor fellépő összeomlásokat, valamint javította az NPC-k viselkedését és az UI-t. A patch továbbá hozzáadott néhány további diagnosztikai eszközt, amelyek segítenek a fejlesztőknek jobban megérteni és kezelni a hibákat. A Naughty Dog és az Iron Galaxy partnerei folyamatosan figyelik a játékosok jelentéseit, hogy további javításokat és frissítéseket készítsenek. A játék stabilitásának növelése és további hibák kijavítása érdekében rendszeresen kiadnak újabb patch-eket.

 

 

Steam Deck verzió: kár a gőzért?!

 

A The Last of Us Part I nem csak PC-n, hanem Steam Deck-en is elérhető. A játék azonban nem támogatott a Steam Deck-en, ami azt jelenti, hogy nem garantált a megfelelő teljesítmény és stabilitás. A játékosok beszámolói szerint a játék szaggat, bugos, összeomlik és sokszor nem indul el a Steam Deck-en. A játék magas hardverigénye miatt a Steam Deck nem tudja kiszolgálni a játékot 720p felbontásban és 30 FPS sebességgel sem.

A YouTube-on több videó is megjelent, amelyek bemutatják a játék futását a Steam Deck-en. Ezek alapján láthatjuk, hogy a játék gyakran akadozik és lefagy, különösen a nagyobb területeken vagy az intenzívebb harcokban. A grafika is szenved a rossz optimalizációtól, és sokszor homályos vagy pixeles lesz. A hang is torzulhat vagy elmaradhat a képtől. A játékosoknak sokszor újra kell indítaniuk a játékot vagy a Steam Deck-et, hogy egyáltalán elinduljon a játék.

A Naughty Dog azonban nem hagyta cserben a Steam Deck-es rajongókat, és kiadott egy új patch-et (v1.0.1.7), amely javított néhány problémát. A patch orvosolta a játék indításakor és az ablakos és teljes képernyős mód közötti váltáskor fellépő összeomlásokat, valamint javította az NPC-k viselkedését és az UI-t. A patch továbbá hozzáadott néhány további diagnosztikai eszközt, amelyek segítenek a fejlesztőknek jobban megérteni és kezelni a hibákat.

Ezek után vajon jobban fut-e a játék a Steam Deck-en? Nos, sajnos nem sokkal. A videók szerint még mindig vannak akadások és fagyások, és a grafika sem javult sokat. A hang is még mindig problémás lehet. A patch tehát nem oldotta meg az összes gondot, de legalább egy kicsit javított rajtuk.

Pedig a Steam Deck egy izgalmas lehetőség lenne a The Last of Us Part I rajongóinak, akik szeretnék magukkal vinni a játékot bárhová. A készülék képes futtatni a játékot 720p felbontásban és 30 FPS sebességgel, ami nem rossz egy hordozható eszközhöz képest. A Steam Deck-en játszva élvezhetjük a játék akció-kaland jellegét és a történetmesélését anélkül, hogy lemaradnánk a részletekről vagy az atmoszféráról. A Steam Deck-en is használhatjuk a DualSense kontrollert vagy más gamepadokat, valamint kihasználhatjuk a PC-s verzió funkcióit és javításait.

 

 

Elsők között az utolsók, vagy utolsó között az elsők?

 

A The Last of Us Part I PC-s verziója egy kettős élmény. Egyrészt a játék maga egy remekmű, amelyet mindenki megérdemel, hogy átéljen. A történet, a karakterek, a játékmenet és a hangulat mind olyan elemek, amelyek mély nyomot hagynak az emberben. A PC-s verzió ráadásul számos újdonságot és javítást is hoz, amelyek még szebbé és élvezetesebbé teszik a játékot.

Másrészt viszont a játék technikai oldala még mindig nem tökéletes. A játék magas hardverigénye és optimalizálatlansága miatt sokan nem tudják élvezni a játékot a teljes potenciáljában. A játékban még mindig vannak hibák és glitchek, amelyek ronthatják az élményt. A Steam Deck-en való futtatásához pedig még várni kell egy ideig, amíg a fejlesztők befejezik a javításokat és az ellenőrzést.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a The Last of Us Part I PC-s verziója egy nagyszerű játék, amelyet érdemes kipróbálni, ha még nem tettük meg. A játék eredeti varázsa megmaradt, és még többet is kaptunk hozzá. Ha viszont már játszottunk vele PlayStation-en, akkor talán nem éri meg újra megvenni PC-n, hacsak nem akarunk jobb grafikát vagy más vezérlést. A Steam Deck-eseknek pedig türelmesnek kell lenniük, ha olyan nem akarják kitépni a hajukat a rossz teljesítmény és a továbbra is meglévő glitch-ek miatt. (Figyelem, a tényleges pontszám NEM tükrözi a glitch-eket és hibákat, mert a javítás folyamata jelenleg is folyik! A játék jelenlegi „bétás” állapota alapján mindössze 6/10-et érdemelne, de számítunk rá, hogy a helyzet rövidesen erősen javulni fog – PC-n és Steam Decken egyaránt!)

-BadSector-

Pro:

+ Lenyűgöző történet és karakterek
+ Feszült és változatos játékmenet
+ Gyönyörű grafika és hangulat

Kontra:

– Magas hardverigény és rossz optimalizáció
– Sok hiba és glitch
– Késleltetett Steam Deck kompatibilitás


Kiadó: Sony Interactive Entertainment

Fejlesztő: Naughty Dog

Stílus: Akció-kaland

Megjelenés: 2022. szeptember 28. (PS5), 2023. március 28. (PC)

The Last of Us Part I

Gameplay - 8.9
Grafika - 9.1
Történet - 9.4
Zene/hangok - 9.1
Hangulat - 9.5

9.2

KIVÁLÓ

Összességében azt mondhatjuk, hogy a The Last of Us Part I PC-s verziója egy nagyszerű játék, amelyet érdemes kipróbálni, ha még nem tettük meg. A játék eredeti varázsa megmaradt, és még többet is kaptunk hozzá. Ha viszont már játszottunk vele PlayStation-en, akkor talán nem éri meg újra megvenni PC-n, hacsak nem akarunk jobb grafikát vagy más vezérlést. A Steam Deck-eseknek pedig türelmesnek kell lenniük, ha olyan nem akarják kitépni a hajukat a rossz teljesítmény és a továbbra is meglévő glitch-ek miatt. (Figyelem, a tényleges pontszám NEM tükrözi a glitch-eket és hibákat, mert a javítás folyamata jelenleg is folyik! A játék jelenlegi „bétás” állapota alapján mindössze 6/10-et érdemelne, de számítunk rá, hogy a helyzet rövidesen erősen javulni fog – PC-n és Steam Decken egyaránt!)

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu